Statele Unite suspendă ajutorul militar acordat Ucrainei

4 mart. 2025
Vizualizari: 560

Deschidem Revista din această seară cu o Ordonanță pregătită de Guvern pentru a stopa fenomenul fake news.

„Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care mai multe instituții «relevante» pot cere eliminarea dezinformărilor online, a campaniilor denigratoare și a conținutului manipulator sau generat de inteligența artificială”, a declarat luni Valeriu Zgonea, președintele ANCOM, scrie Libertatea.

„Este vorba de un proiect de ordonanță care ar crește capacitatea instituțiilor legat de alegeri, în perspectiva fenomenului fake news și a securității naționale”, a mai afirmat Zgonea, mai scrie Libertatea.

„Oficialul a mai spus că în data de 27 martie, autoritatea va derula un exercițiu împreună cu rețelele sociale și restul de instituții abilitate pentru a simula situații reale legate de alegeri. Conform surselor Libertatea, conținutul fals sau manipulator ar urma să fie raportat la una din autoritățile ce se ocupă de domeniul respectiv, care va avea linie directă cu reprezentanții rețelelor sociale. În cazul în care acestea nu se vor conforma, va putea fi activată «opțiunea nucleară» ANCOM va putea cere serviciilor de hosting și furnizorilor de internet să interzică accesul la respectivul conținut”, mai notează Libertatea.

Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat luni că va începe procedura de revocare a lui Ilie Bolojan din funcția de președinte al Senatului și, implicit, din funcția de președinte interimar al României.

„Potrivit unui comunicat oficial transmis de Anamaria Gavrilă, președinta POT, Ilie Bolojan a depășit atribuțiile specifice funcției de interimar și a luat decizii care afectează grav securitatea națională. Anamaria Gavrilă susține că Ilie Bolojan a luat măsuri fără susținerea populației, inclusiv creșterea costurilor de apărare și înarmarea României, fără a consulta partenerii strategici ai țării, în special Statele Unite ale Americii, conduse la acea vreme de administrația Trump”, scrie România liberă.

„Bolojan își depășește atribuțiile de interimar și angrenează ilegitim România în decizii care vizează securitatea națională”, a declarat Gavrilă, adăugând că „orice decizie militară care contravine liniei Washingtonului poate pune România într-un conflict de securitate națională cu consecințe grave”, relatează România liberă.

Președinta USR, Elena Lasconi, a fost întrebată, luni, într-o conferință de presă la Târgoviște, dacă ar renunța la candidatura la președinție în favoarea lui Bolojan. Răspunsul  este surprinzător.

„Totul e negociabil. Eu l-aș susține pe domnul Bolojan așa cum l-am susținut și ca premier. Consider că ar fi mai bun ca premier. Și rămâne de văzut. Nu știu, eu aș vrea doar să-i transmit domnului Ciolacu, acum poate că nu o să doarmă prea bine noaptea asta, dar îi comunic să strângă semnături și pentru domnul Bolojan, pentru că Crin Antonescu o să se tot ducă în jos”, a afirmat Elena Lasconi, scrie Cotidianul.

Statele Unite suspendă ajutorul militar acordat Ucrainei la câteva zile după ce președintele american Donald Trump a avut o discuție tensionată cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Biroul Oval, a confirmat luni un oficial al Casei Albe”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Oficialul a declarat că SUA vor face o pauză și revizuiesc ajutorul pentru a se asigura că acesta contribuie la o soluție în problema ucraineană. Pauza va dura până când președintele Donald Trump stabilește că liderii țării demonstrează un angajament de bună-credință față de pace, au relatat Bloomberg și Fox News. Bloomberg a relatat, la rândul său, că toate echipamentele militare americane care nu se află în prezent în Ucraina vor fi oprite, inclusiv armele aflate în tranzit pe avioane și nave sau care așteaptă în zonele de tranzit din Polonia. Potrivit sursei, Trump i-a ordonat secretarului apărării Pete Hegseth să pună în execuție această pauză”, mai scrie News.ro.

„Potrivit CNN, Casa Albă a luat decizia de a întrerupe ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Trump și consilierii săi seniori așteaptă ca Zelenski să-și asume – eventual sub forma unor scuze publice – responsabilitatea pentru incidentul de vineri din Biroul Oval înainte de a merge mai departe cu acordul privind mineralele sau cu o discuție privind continuarea ajutorului extern”, notează News.ro.

Președintele american, Donald Trump, a afirmat, luni seară, că vrea oprirea rapidă a războiului din Ucraina și a insistat că trebuie să recupereze, prin acordul exploatării mineralelor, fondurile acordate de Administrația Joe Biden.

„Președintele Joe Biden, în mod naiv și stupid, a acordat peste 350 de miliarde de dolari unei țări pentru a se lupta, pentru a face lucruri și știți ce s-a întâmplat, nu primim nimic. Noi am fi putut reconstrui Forțele Navale în întregime cu 350 de miliarde de dolari. Pur și simplu, a dat banii, iar noi îi vom lua înapoi prin acordul de exploatare a zăcămintelor de minerale rare”, a afirmat Donald Trump, într-o conferință de presă organizată la Casa Albă, notează Gândul.

Donald Trump a criticat atitudinea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Președintele Zelenski ar trebui să fie mai recunoscător. Noi i-am dat mai mult decât Europa, iar Europa ar fi trebuit să contribuie mai mult decât noi, pentru că ei se află acolo, așa sunt frontierele. Ucraina era ca un gard la frontieră, era foarte importantă pentru Europa. Eu nu acuz Europa, spun doar că au fost mult mai inteligenți decât Joe Biden, care nu avea nicio idee, pur și simplu a dat banii. Iar europenii ar fi trebui să fie la egalitate cu noi. Noi am dat 350 de miliarde de dolari, ei probabil au dat 100 de miliarde, dar ei își recuperează banii, întrucât i-au dat sub formă de credite și sunt credite securizate. Eu știam de ceva vreme acest lucru și am spus că a venit vremea să fim și noi inteligenți”, a subliniat Trump, mai scrie Gândul.

„Statele Unite și Uniunea Europeană se află în fruntea listei furnizorilor de ajutor pentru Ucraina”, arată publicația franceză Le Monde, citând datele Kiel Institute for the World Economy, scrie Libertatea.

„Tema sprijinului financiar oferit Ucrainei a reprezentat o sursă de disensiune între administrația americană și restul lumii, Donald Trump afirmând în repetate rânduri că țara sa, în ultimii ani, a trimis în ajutorul Kievului echivalentul a 350 de miliarde de dolari. (…) România se află pe locul al 19-lea, ca procent din PIB-ul său care a mers spre sprijinul Ucrainei. 1,12 miliarde de euro este suma care a fost folosită până în prezent pentru sprijinirea Ucrainei, ceea ce înseamnă 0,42% din PIB. Iar ajutorul e împărțit în două: 990 de milioane de euro a fost reprezentat de sprijin militar și 120 de milioane de euro ajutor umanitar”, mai arată Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II


Seară liniștită!

Statele Unite suspendă ajutorul militar acordat Ucrainei was last modified: martie 4th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: