AUR sesizează Avocatul Poporului în legătură cu efectele aplicării noii legi a pensiilor
Nemulțumirile generate de aplicarea noii legi a pensiilor oferă opoziției posibilitatea de a ataca Guvernul și coaliția PSD-PNL. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, luni, că a sesizat Avocatul Poporului cu privire la inechitățile create de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
„Legea a reușit, în primul rând, să isterizeze oamenii. Și cei care au câștigat sunt speriați că sumele pe care urmează să le câștige, nu cumva să trebuiască să le pună deoparte în caz că sunt nevoiți să le dea înapoi. Este o nesiguranță anormală dată de o lege organică. O lege care ar fi trebuit să creeze siguranță și nu creează. Așa-zisele reglări de inechități nu au fost reglate, au fost create mult mai multe. Iar nesiguranța asta demonstrează incapacitatea unor guvernanți, care s-au apucat să facă o lege fără să aibă habar despre ce este vorba. Nu au noțiunile de bază, nu cunosc o serie de elemente care ar fi trebuit să stea la originea acestei elaborări și care au fost încălcate sau ignorate. Nu este normal așa ceva. Pensionarii sunt trimiși la Casele de Pensii să facă contestație. Casa de Pensii nu a rezolvat niciodată o problemă. Când te duci la Casa de Pensii ești anunțat că toate sunt bune, și în scris și verbal. În instanță, nu se pot reprezenta toți singuri”, a declarat Dorina Barcari, citată în comunicatul AUR, scrie Agerpres.
AUR spune că va solicita în plenul Parlamentului modificarea legii.
„Am arătat că este încălcat flagrant dreptul de legiferare, în primul rând principiul bicameralismului, întrucât forma adoptată de Senat diferă substanțial de forma care a fost adusă în Camera Deputaților. Vorbim de încălcarea principiului neretroactivității legii. Pentru unii s-a făcut «dreptate». Este, de fapt, o altă inechitate, pentru cei cu pensii mari, pentru că pensiile au fost indexate fără să fie recalculate și creată o echitate socială. Pe de altă parte, pentru mulți oameni, din zona celor încadrați în condiții speciale de muncă, precum persoanele cu dizabilități, remarcăm caracterul retroactiv al legii și, mai mult, discriminarea între anumite categorii de pensionari. (…) Ce ne promit ei acum sunt anumite beneficii sociale. Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste beneficii pot fi tranzitorii. Tot ce înseamnă asistență socială și beneficii sociale înseamnă un colac de salvare, nu o barcă de croazieră pe care te plimbi toată viața”, a declarat deputatul AUR Antonio Andrușceac, de asemenea citat în comunicat, mai arată Agerpres.
Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, deputatul a susținut luni că există posibilitatea unei coagulări a formațiunilor de centru – dreapta de orientare liberală și conservatoare în vederea obținerii unui scor electoral mai bun la alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an.
„În ceea ce privește strategia pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, Consiliul Național a luat decizia de a susține constituirea unei alianțe a formațiunilor politice de centru-dreapta democratice care se opun PSD și a stabilit ca obiectiv politic pentru Forța Dreptei să participe la o coaliție care să aibă capacitatea să învingă PSD la alegerile prezidențiale și parlamentare. De asemenea, trebuie să știți că eu am avut mandat de negociere și am angajat discuții și negocieri cu formațiuni politice de centru-dreapta democratice și că suntem într-un stadiu al negocierilor care mă fac să fiu optimist și care să îmi permită să spun că există cu adevărat posibilitatea unei coagulări serioase a formațiunilor politice de centru-dreapta de orientare liberală, de orientare conservatoare, care să poată să creeze un proiect politic de succes care se ducă la câștigarea alegerilor prezidențiale și la câștigarea alegerilor parlamentare”, a declarat Orban într-o conferință de presă susținută la Parlament, scrie Cotidianul.
„Lucrul pe care ni-l dorim cel mai tare este să dăm jos guvernul Ciolacu în această sesiune parlamentară printr-o moțiune de cenzură, motiv pentru care vom discuta cu toate formațiunile politice care nu-și doresc ca în aceste alegeri Ciolacu să aibă avantajul de a fi candidat având poziția de prim-ministru, dobândind astfel un avantaj nemeritat, să fie alături de noi și să participe la depunerea și votarea unei noțiuni de cenzură”, a subliniat Orban, mai arată Cotidianul.
Guvernul Ciolacu a adoptat luni, 2 septembrie, proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, iar Senatul l-a votat, în calitate de primă Cameră sesizată, în prima zi a noii sesiuni parlamentare.
„În Senat, au fost 101 voturi pentru, 13 împotrivă și două abțineri. Liderul grupului senatorial AUR, Călin Matieș, și-a exprimat dezacordul privind cedarea sistemului Patriot de «un miliard de dolari», spunând că «suntem săraci». Președinta Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc (PNL), a declarat că proiectul poate să treacă și de Camera Deputaților până la finalul acestei săptămâni, a relatat Agerpres. Camera Deputaților este for decizional. După ce Parlamentul adoptă legea, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație”, scrie Libertatea.
Ministerul Finanțelor a publicat în dezbatere publică un proiect amplu care vizează restrângerea cheltuielilor din sectorul public și facilitarea accesului primăriilor la împrumuturi, ca parte a unui efort de reformare a sistemului financiar-bugetar.
„Printre măsurile propuse se numără restricționarea cheltuielilor cu bunuri și servicii, precum și a cheltuielilor de investiții, începând cu luna septembrie 2024. Aceste restricții sunt menite să optimizeze utilizarea resurselor publice și să reducă deficitul bugetar. De asemenea, sunt incluse măsuri pentru limitarea unor drepturi de care beneficiază anumite categorii de personal din sectorul bugetar, precum stimulentele acordate din fonduri externe nerambursabile și decontarea cheltuielilor de transport la plecarea în concediu. O altă măsură importantă vizează posibilitatea primarilor de a împrumuta sume mai mari de bani de la Trezorerie. Aceasta va permite autorităților locale să gestioneze mai eficient proiectele de dezvoltare și să răspundă nevoilor comunităților lor, în contextul constrângerilor bugetare naționale”, scrie Cotidianul.
Totodată, potrivit Evenimentului zilei, Executivul planifică implementarea unei amnistii fiscale menite să ofere beneficii semnificative atât contribuabililor care sunt deja la zi cu plățile, cât și celor care aleg să-și regularizeze restanțele.
„Guvernul României propune anularea accesoriilor (dobânzi și penalități) în procent de 100% pentru debitorii persoane juridice. Această facilitate se aplică datoriilor acumulate până la data de 31 august 2024, cu condiția ca debitorii să achite integral obligațiile principale până la data de 25 noiembrie 2024. În plus, anularea accesoriilor este condiționată de plata la zi a datoriilor curente începând cu 1 septembrie 2024 și până la data limită de 25 noiembrie 2024. Aceeași facilitate este oferită și autorităților publice locale. Măsura are drept scop îmbunătățirea colectării creanțelor atât pentru bugetul de stat, cât și pentru bugetele locale”, scrie Evenimentul zilei.
„Pentru persoanele fizice, se propune anularea accesoriilor în procent de 100%, indiferent de valoarea debitului. În plus, dacă valoarea debitului principal este de până la 5.000 lei, se va anula un procent de 50% din acesta. Pentru debite mai mari de 5.000 lei, se propune o reducere de 25%. Scopul acestei măsuri este îmbunătățirea colectării creanțelor bugetare și sprijinirea persoanelor fizice în achitarea datoriilor”, mai arată Evenimentul zilei.
Finlanda a dezvăluit planuri pentru interzicerea oricăror achiziții de proprietăți imobiliare de către unii cetățeni străini, în contextul îngrijorărilor privire la achizițiile care au legături cu Rusia, amplasate în apropierea unor elemente de infrastructură.
„Ministrul Apărării, Antti Hakkanen, a prezentat o propunere care ar interzice achizițiile de proprietăți imobiliare de către cetățenii ruși. Un proiect de lege este așteptat să fie prezentat parlamentului înainte de sfârșitul anului”, scrie Bloomberg, citat de Gândul.
„De-a lungul anilor, au existat numeroase rapoarte în Finlanda privind un număr de proprietăți suspecte, dintre care unele dotate cu fortificații și heliporturi, hoteluri în pierdere dar ținute pe linia de plutire cu proprietari cu legături cu Rusia, precum și achiziții în locații din apropierea infrastructurii critice”, mai arată Gândul.
„Noul proiect de lege vine la mai puțin de două luni după ce a fost adoptată o lege care permite trimiterea înapoi a migranților trimiși de Rusia peste graniță, ca parte a războiului hibrid al Kremlinului”, mai scrie Gândul.
Seară liniștită!