Fermierii protestează la marginea Capitalei

12 ian. 2024
Vizualizari: 160

Încă de acum câteva zile se știa despre coloanele de transportatori și fermieri din toată țara, inspirați de protestele din Germania, care se îndreaptă spre Capitală, nemulțumiți de creșterea prețului carburanților, scumpirile polițelor RCA și taxele de drum, precum și de efectele războiului din Ucraina.

Dacă joi dimineață transportatorii și-au făcut cunoscute revendicările în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Guvernului, joi seară, un număr mare de fermieri cu utilajele lor au încercat să intre în Capitală, fiind opriți la Chiajna de forțele de ordine. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seara, legat de acest protest, că forțele de ordine „nu fac altceva decât să respecte legea”.

„Nu facem altceva decât să aplicăm legea și eu le mulțumesc celor care o fac, cu promptitudine, cu fermitate, dar și cu tact, în același timp. Situația, după cum vedeți, este sub control. Mă bucur că nu s-au făcut forțări iraționale și că lucrurile nu au derapat și aș face și un apel către toți care protestează să rămână în litera și în spiritul legii”, a afirmat Predoiu la Digi24, relatează Cotidianul.

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a discutat joi seară cu fermierii protestatari din țară ajunși la Chiajna, pe care i-a îndemnat să alcătuiască o delegație.

„Vrem să ascultăm revendicările dumneavoastră și să găsim soluții. Ca să putem face acest lucru, veniți să le consemnăm. Reușim să ne înțelegem? Stabilim o delegație de oameni și să reușim să ne așezăm la o masă?”, le-a spus Rareș Hopincă fermierilor, relatează România liberă.

„Protestatarii i-au transmis prefectului Capitalei că nu au ce discuta cu el și i-au propus să ia o hârtie cu cerințele lor să o pună pe masa Guvernului, întrucât problemele pot fi rezolvate de premier și miniștrii Agriculturii și Transporturilor. În replică, prefectul Hopincă a punctat că este reprezentantul Executivului la nivelul municipiului București. El a menționat că ministrul Transporturilor a primit trei asociații ale transportatorilor joi dimineața”, mai notează România liberă.

Parlamentarii George Simion și Diana Șoșoacă s-au aflat joi seară la Chiajna pentru a discuta cu protestatarii și forțele de ordine. Protestatarii le-au cerut celor doi să nu politizeze protestul lor.

„Senatorul Diana Șoșoacă a ajuns, joi seară, la Chiajna, unde se află fermierii și transportatorii care vor să ajungă la București pentru a protesta. Aceasta încearcă să îi convingă pe reprezentanții forțelor de ordine să permită protestatarilor să-și continue drumul către București. Și președintele AUR, George Simion, s-a aflat la Chiajna, unde a discutat cu fermierii și transportatorii aflați acolo. Liderul AUR a susținut că forțele de ordine au comis un abuz prin blocarea transportatorilor în Chiajna, precizând că este dreptul oamenilor de a protesta”, scrie Agerpres.

Asociația Fermierilor din România (AFR) consideră protestul fermierilor opriți de poliție la Chiajna – „un miting spontan neorganizat”.

„Considerăm că ceea ce se întâmplă în stradă este un miting spontan, neorganizat. Organizațiile profesionale reprezentative nu au organizat nicio manifestație. Într-adevăr, fermierii sunt nemulțumiți, în primul rând în urma rezultatelor slabe ale anului agricol trecut cauzate de prețurile mari la inputuri și prețurile mici la produsele agricole și, mai ales, de efectele războiului din Ucraina. Nici forurile UE și guvernamentale nu au ajutat prea mult fermierii, dintre care unii sunt în situație de faliment”, se arată într-un comunicat al AFR, remis Agerpres.

În opinia membrilor AFR, soluția la nemulțumirile fermierilor rămâne dialogul.

„Trebuie să avem întâlniri cu factorii de răspundere guvernamentali. Fermierii germani au ieșit în stradă din cauza reducerii subvenției la motorină cu 40%, la noi nu este cazul până în 2026. Fermierii membri ai organizațiilor profesionale nu au solicitat ieșirea în stradă. Cei care protestează acum sunt transportatori la care s-au alăturat agricultori, revendicările lor sunt mai mult de natură personală. Rezolvarea problemelor fermierilor o vedem pe calea dialogului, negocierii cu instituțiile guvernamentale, europene”, susține AFR, mai scrie Agerpres.

„Sindicatul Fermierilor Patrioți, o organizație înființată în toamna anului 2022 de către fermierul Ștefan Muscă, își asumă protestul fermierilor. Ștefan Muscă a declarat, joi, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că vine cu 50 de tractoare spre București, cerând să fie primit de reprezentanții Guvernului”, relatează G4 Media.

„Nu suntem manipulați de nimeni. Am ieșit pentru că s-a făcut o revoluție și avem dreptul să ne exprimăm liber. (…) Este groaznic ce se întâmplă. În țara noastră nu mai avem nici dreptul la muncă. Noi ne cerem dreptul la muncă. (…) Azi să ne primească la negocieri, să le prezentăm revendicările. Vin cu 50 de tractoare spre București”, a afirmat Ștefan Muscă, mai arată G4 Media.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că vor fi deblocate aproape 8000 de posturi în Sănătate și Asistență Socială.

„Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară”, a spus premierul Ciolacu, scrie RFI.

„Marcel Ciolacu susține că, în această lună, au fost alocate circa 6,6 miliarde de lei, cu care au fost închise datoriile pe anul trecut din sistemul sanitar, asigurând și cheltuielile curente pe luna ianuarie, pentru medicamente și servicii medicale”, mai notează RFI.

„Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, la finalul ședinței de Guvern de joi, că au fost aprobate două memorandumuri, unul propus de Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordione, și altul de Ministerul Dezvoltării pentru spitalele din subordinea autorităților locale. În total, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi. De asemenea, 365 de persoane pot fi angajate prin concurs la serviciile de ambulanță. Ministrul cere spitalelor să demareze cât se poate de repede procedurile de angajare și anunță că, de la 1 ianuarie, toate posturile care se vacantează în sistemul de sănătate se pot scoate la concurs fără memorandum”, mai scrie RFI.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

 

Fermierii protestează la marginea Capitalei was last modified: ianuarie 12th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: