Protestele profesorilor continuă

8 iun. 2023
Vizualizari: 368

Greva profesorilor determină Ministerul Educației să ia măsuri excepționale pentru a putea încheia anul școlar. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, joi, că încheierea situației școlare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie 2023. În acest context, probele orale ale examenului de bacalaureat vor avea loc în perioada 14-23 iunie. Calendarul pentru probele scrise – nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a – nu se modifică.

„În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, Ministerul Educației continuă demersurile de adaptare a calendarelor activităților specifice de final de an școlar. În acest sens, vă informăm că a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației nr. 4.429/2023 pentru modificarea și completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului școlar 2022 – 2023, cu modificările și completările ulterioare”, a transmis, joi, Ministerul Educației, scrie News.ro.

„Astfel, pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 13 iunie 2023. Tot astăzi, a fost transmis spre publicare în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației nr. 4.428/2023 pentru modificarea Anexei la ordinul ministrului educației nr. 5.241/2022 privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022 – 2023.Documentul prevede faptul că înscrierea la evaluarea națională va avea loc până la data de 13 iunie 2023. În ceea ce privește înscrierile la examenul național de bacalaureat, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, prin nota nr. 1.416/2023, informații privind prelungirea perioadei înscrierii candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 până la data de 13 iunie 2023”, mai arată News.ro.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat un Ordin care prevede că mediile se pot încheia cu cel puțin două note, pentru a permite astfel definitivarea situației școlare a elevilor, în contextul grevei generale.

„Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă”, transmite instituția condusă de Ligia Deca, scrie Libertatea.

Și tot ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat joi că fost aprobată, în ședința de Guvern, Declarația privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ.

Toate categoriile de personal din învățământ beneficiază și vor beneficia de respectul pe care îl merită și de majorările salariale cuvenite și ca o garanție suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern a fost aprobată Declarația privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului”, a anunțat Ligia Deca, scrie News.ro.

„Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale, pe de o parte garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învățământ din legea salarizării și anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economic, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public”, a mai spus ministrul Deca, notează News.ro.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor,  a reacționat la declarația ministrului Deca.

„Singurii în măsură să ia o decizie vizavi de memorandumul care a fost adoptat de Guvernul României sunt colegii noștri. Ei vor da un răspuns în cunoștință de cauză. Greva am declanșat-o împreună, au semnat pentru declanșarea acestei acțiuni de protest; doar ei sunt în măsură să decidă ce anume se va întâmpla mai departe”, a declarat, joi după amiază, pentru News.ro, Marius Nistor.

Acesta a precizat că, din informațiile pe care le deține, greva va continua, vineri, iar mitingul de amploare anunțat va avea loc.

Întrebat dacă îl mulțumește demersul Executivului de a adopta și publica în Monitorul Oficial un astfel de document, liderul FSE „Spiru Haret” a răspuns jurnaliștilor de la News.ro: „Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulțumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Așa cum s-a procedat pentru medici așa ar fi trebuit să se procedeze și pentru salariații din învățământul preuniversitar. Statul ar trebui să identifice sursele de finanțare necesare pentru acoperirea acelor creșteri salariale. Atât de necesare”.

România liberă consemnează și declarația ministrului Finanțelor, Adrian Câciu. Ministrul a precizat că prima rectificare bugetară din anul acesta va fi destul de complicată.

„Eu ca ministru de Finanțe vă spun – cred că puteam să facem mai mult și mai la timp. Am găsit aceste soluții la acest moment și nu numai pentru educație, dar în primul rând pentru educație pentru care s-au adoptat mai multe măsuri, deși situația economică a României nu este una extraordinar de bună. De fapt situația economică a Europei nu este una extraordinar de bună, dar noi suntem puși în aceste funcții ca să găsim soluții pentru societate. Am găsit aceste resurse în resursele bugetare de care dispune la acest moment România, prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanțeze aceste cheltuieli. Evident la rectificare, va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resursele și reprioritizarea unor acțiuni”, a afirmat ministrul Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern de joi, scrie România liberă.

Ministrul Adrian Câciu, a mai spus că nu crede că „vreun Guvern de aici încolo își va permite să nu-și asume sau să nu își respecte angajamentul față de educație,  pentru că până la urmă forța acestei categorii socio-profesionale și mai ales inclusiv Guvernul a înțeles cât de prioritar este acest sistem”, mai notează România liberă.

Seară liniștită!

Protestele profesorilor continuă was last modified: iunie 8th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: