Ministrul Sănătăţii: „Cred că este ultimul val important al acestei pandemii”

31 ian. 2022
Vizualizari: 345

După măsurile radicale luate de guvernele occidentale în lupta cu pandemia și după protestele de amploare ce au urmat în marile capitale europene, acum, o parte dintre aceste țări renunță la restricții.

„Anglia a renunțat joi la aproape toate restricțiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19, o boală alături de care, așa cum speră Guvernul de la Londra, populația locală se va obișnui să trăiască, așa cum o face deja în cazul gripei”, informează AFP, citată de Cotidianul.

„După ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a renunțat în prezent și la alte restricții antiepidemice – printre cele mai ușoare din Europa – introduse în decembrie 2021, în urma creșterii uriașe a numărului de infectări provocate de varianta Omicron: obligativitatea de purtare a măștii sanitare în interiorul spațiilor publice și certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numerous”, mai notează Cotidianul.

Și în Catalonia au fost relaxate măsurile sanitare impuse anterior.

„Regiunea spaniolă Catalonia a decis să pună capăt începând de vineri obligativității de prezentare a unui «permis sanitar» pentru a intra în baruri, restaurante și săli de sport, considerând această formalitate drept lipsită de eficacitate în fața contagiozității variantei Omicron a noului coronavirus”, relatează joi AFP, citată de Cotidianul.

„O parte importantă din populație este susceptibilă din nou să fie infectată (…), independent de statutul de vaccinare sau de faptul că a contractat deja boala”, a explicat într-un comunicat Guvernul regional catalan, care urmează, astfel, recomandarea unui comitet de experți, mai scrie Cotidianul.

„Autoritățile din Danemarca intenționează să anuleze toate restricțiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie în pofida unui număr record de infectări noi, considerând că acoperirea vaccinală a populației daneze este suficient de mare în fața severității mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirus”, a anunțat Guvernul de la Copenhaga într-o scrisoare adresată, miercuri, Parlamentului țării, transmit agențiile de presă internaționale, notează Cotidianul.

„Danemarca a relaxat deja restricțiile în urmă cu două săptămâni, după un lockdown de o lună, permițând redeschiderea cinematografelor și a sălilor de concerte, însă anumite reglementări sunt încă în vigoare, precum orare limitate de funcționare pentru restaurante și purtarea obligatorie a măștii sanitare”, reamintește Reuters, citată de Cotidianul.

Austria va pune capăt, luni, lockdown-ului impus persoanelor nevaccinate.

„Am ajuns la concluzia că lockdown-ul pentru persoanele nevaccinate este justificat doar în cazul unei amenințări de supraîncărcare iminentă a capacităților de terapie intensivă”, a declarat ministrul austriac al Sănătății, precizând că experții nu mai consideră necesară această restricție, scrie Cotidianul, citând Reuters.

La fel ca în țările vest-europene, și în România se așteaptă ca valul al cincilea să fie ultimul val important al pandemiei. O declarație în acest sens a dat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Mă bucur că la nivelul CNCAV s-a luat decizia de schimbare a strategiei de vaccinare, cu încercarea de a ajunge la categorii vulnerabile, era bine să se întâmple cu mult timp în urmă, dar e bine că se întâmplă și acum. Important e să trecem de acest val despre care cred eu că este ultimul important al acestei pandemii”, a afirmat, ministrul Rafila, la un centru de vaccinare din Sectorul 4, scrie Adevărul.

Presa mai scrie despre apariția unei noi subvariante a Omicron. Prof. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a atras atenția că în mai multe țări europene a fost identificată o nouă subvariantă a Omicron care a început să înlocuiască varianta originală.

„Am spus că după un val epidemic devastator cum e cel cauzat de Omicron este posibil să urmeze o perioadă de acalmie (liniște) inter-epidemică, cu condiția ca să nu apară o nouă variantă și mai transmisibilă. Și iată că, din păcate a apărut derivată din Omicron (B.A 1) această subvariantă B.A 2 care este, după studiile preliminare, de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”, a declarat, prof. dr. Emilian Popovici, pentru Adevărul.

Noua sesiune parlamentară vine cu o serie de priorități despre care a vorbit presei liderul PNL, Florin Cîțu. Acesta a declarat că adoptarea legii offshore reprezintă o urgență a noii sesiuni parlamentare. De asemenea, Cîțu a menționat că provocările pe termen scurt sunt scăderea inflației, desființarea Secției speciale pentru magistrați și pandemia de COVID-19.

„În primul rând, provocarea imediată – prețurile la energie. Au fost găsite câteva soluții pe termen scurt, dar ele nu sunt de ajuns. Compensarea unei părți din factură rezolvă problema câteva luni de zile, dar nu rezolvă problema pe termen lung. În continuare susțin un pact sau un program de investiții transpartinic care să aloce o sumă clară de investiții în sistemul energetic și care să ducă la securitatea energetică a României până în 2026, până în momentul în care vom începe și exploatarea în offshore. O urgență pentru această sesiune, și aș spune eu în primele săptămâni din această sesiune, o reprezintă adoptarea legii offshore, care ține de această securitate energetică a României”, a spus Cîțu, la sediul central al PNL, scrie Cotidianul.

Liderul PNL a mai arătat că o altă provocare este inflația.

„Banca Națională a dat deja semnalul și a început să crească dobânzile. Este teritoriul Băncii Centrale, poate să fie ajutată, dar important este ca rata inflației să nu rămână mult peste estimările Băncii Centrale. Cu cât rămânem mai mult peste estimările Băncii Centrale, cu atât înseamnă că războiul cu inflația este pierdut și putem să ajungem la hiperinflație”, a mai spus președintele Cîțu, notează Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Seară frumoasă!

Ministrul Sănătății: „Cred că este ultimul val important al acestei pandemii” was last modified: ianuarie 31st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: