2023, un an mai dificil decât 2022

4 ian. 2023
Vizualizari: 315

Deschidem anul și Revista din această seară cu o declarație a directorului FMI, Kristalina Georgevia, în legătură cu estimările FMI privind recesiunea care va afecta economia mondială în 2023.

„Pentru majoritatea economiilor planetei, 2023 va fi un an foarte greu. Mai difícil, decât 2022. De ce? Pentru că cele mai importante economii – Statele Unite, Uniunea Europeană și China – încetinesc în același timp. Statele Unite ar putea evita recesiunea. Uniunea Europeană este lovită de războiul din Ucraina. Jumătate din UE se va afla în recesiune. China va încetini în continuare și va avea un an foarte greu. Iar pentru piețele statelor aflate în dezvoltare, viitorul se anunță și mai grav căci vor avea de suferit pe măsură ce dolarul devine tot mai puternic. Iar pentru ele acest lucru va fi devastator”, declară directorul FMI, Kristalina Georgevia, scrie RFI.

Prima zi a noului an a venit cu scumpiri la carburanți. Motorina și benzina s-au scumpit după ce Guvernul a eliminat subvenția de 50 de bani pe litru de carburant, începând cu 1 ianuarie 2023.

„Potrivit plinul.ro, benzina s-a scumpit cu 36 de bani pe litru. Cel mai ieftin litru de benzină standard din România este 6,29 lei. În același timp, benzina premium a crescut la 6,75 lei pe litru. Conform peco-online.ro, motorina cea mai ieftină din România este 7.49 de lei pe litru, cu 38 de bani mai mult decât ziua precedentă. Motorina premium este foarte aproape să ajungă 8 lei pe litru, iar la cea mai ieftină stație din România prețul este de 7 lei și 85 de bani pe litru”, scrie România liberă.

Un sondaj IRES, realizat la începutul lunii decembrie 2022, ne arată că la sfârșitul unui an extrem de dificil, cum a fost 2022, cei mai importanți lideri politici români: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au pierdut poziții importante în Topul încrederii, fiind surclasați de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Datele cercetării sociologice, realizate în perioada 7-12 decembrie, indică faptul că 34% dintre români au multă și foarte multă încredere în Isărescu. Președintele Klaus Iohannis și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, sunt următorii în clasament, 21% dintre respondenți având foarte multă și multă încredere în aceștia, în timp ce premierul Nicolae Ciucă a întrunit încrederea a 19%. Sondajul mai relevă că profesia sau ocupația care beneficiază de cea mai puțină încredere în rândul românilor este cea de politician, doar 6% dintre cei întrebați afirmând că au foarte mare încredere, urmată de cea de polițist cu 41% încredere și de jurnalist – 44%. La polul opus, de cea mai mare încredere se bucură profesiile de: pompier – 91%, specialist IT – 77% și inginer – 69%”, notează Agerpres.

Agerpres mai scrie azi despre ultimele numiri în ministere, de la sfârșitul anului 2022.

„Andrei Niculae a fost numit în funcția de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorității pentru Digitalizarea României, printr-o decizie a prim-ministrului, Nicolae Ciucă, publicată vineri în Monitorul Oficial”, scrie Agerpres.

„Parlamentul European a anunțat luni că a lansat o procedură de urgență, în urma unei cereri din partea autorităților judiciare belgiene, pentru a ridica imunitatea a doi eurodeputați în contextul anchetei de corupție din cadrul instituției”, relatează AFP, citată de News.ro.

„Cei doi eurodeputați în cauză sunt italianul Andrea Cozzolino și belgianul Marc Tarabella, ambii aparținând grupului S&D (social-democrați), au declarat pentru AFP surse apropiate de acest caz. Ambii sunt vizați de ancheta care i-a determinat pe anchetatorii belgieni să o aresteze, în 9 decembrie, pe vicepreședinta instituției, europarlamentara socialistă Eva Kaili, din Grecia. Printre cei arestați în acest caz se numără și partenerul Evei Kaili, italianul Francesco Giorgi, care este și asistent parlamentar al lui Andrea Cozzolino. De asemenea, fostul europarlamentar socialist italian Pier-Antonio Panzeri și liderul unui ONG, Niccolo Figa-Talamanca, sunt suspecți în acest caz de corupție”, mai scrie News.ro.

„Turcia a impus de la 1 ianuarie 2023 o taxă turistică, vizitatorii urmând să plătească o taxă suplimentară de 2% în hoteluri, moteluri, sate turistice, pensiuni, precum și pentru circuitele organizate de agențiile de turism”, transmite agenția bulgară Novinite, citată de RFI.

„Angajații misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale cu statut diplomatic nu vor plăti taxa turistică. Decizia privind taxa turistică a fost adoptată în 2019, dar implementarea a fost amânată din cauza pandemiei”, mai scrie RFI.

Luni, 2 ianuarie 2023, scriitorul, dramaturgul și scenaristul, acad. Dumitru Radu Popescu a murit la vârsta de 87 de ani.

„În 1970, scriitorul a fost laureat cu Premiul Academiei Române. A câștigat Premiul Uniunii Scriitorilor din România în anii 1964, 1969, 1974, 1977 și 1980. Cele mai cunoscute piese scrise de D.R. Popescu sunt: «Pasărea Shakespeare», «Acești îngeri triști» și «Piticul din grădina de vară». A scris romanele: «F» (1969), «Vânătoarea regală» (1973), «Cei doi din dreptul Tebei» (1973), «O bere pentru calul meu» (1974), «Ploile de dincolo de vreme» (1976) și «Împăratul norilor» (1976)”, notează News.ro.

News.ro amintește și despre scenariile semnate de Dumitru Radu Popescu: „«Un surâs în plină vară» (1964); «Balul de sâmbătă seara» (1968), în colaborare cu Geo Saizescu; «Prea mic pentru un război atât de mare» (1970); «Păcală» (1974) – în colaborare cu Geo Saizescu; «Duios Anastasia trecea» (1980); «Rochia albă de dantelă» (1989), regia Dan Pița; «Triunghiul morții» (1999) – dialoguri, în colaborare cu Sergiu Nicolaescu”.

Și nu cred că ar trebui să ne oprim doar la parcurgerea unor simple date biografice. „Treizeci de secunde cu Dumitru Radu Popescu”, editorialul semnat de Cornel Nistorescu în Cotidianul completează portretul scriitorului Dumitru Radu Popescu, așa cum a fost el.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
2023, un an mai dificil decât 2022 was last modified: ianuarie 4th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: