Începe vaccinarea adolescenţilor

„Guvernul României a depus oficial PNRR la Bruxelles”, a anunțat ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„«În acest moment, România are PNRR-ul oficial depus. Urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene. Vom avea câteva luni în care vom primi scrisori de evaluare pe fiecare componentă, va trebui să decidem cum ţinem cont de aceste observaţii, astfel încât, la toamnă, să avem planul aprobat şi să mergem mai departe», a precizat ministrul Cristian Ghinea într-un mesaj postat, luni seară, pe internet”, notează România liberă.

„Ministrul Ghinea a subliniat că România va face public integral acest Plan de Reziliență, în condițiile în care alte țări membre UE își prezintă public doar sinteze ale planurilor”, mai arată România liberă.

Ziua de 1 iunie este considerată de către ministrul Justiţiei, Stelian Ion, „un moment istoric” deoarece, începând cu această dată, Parchetul European (EPPO), condus de Codruţa Kovesi, a devenit operațional. În România este în derulare o nouă procedură de selecţie a procurorilor europeni delegaţi.

„«Începând cu data de 1 iunie 2021, Parchetul European (EPPO) îşi începe activitatea operaţională în statele membre participante la cooperarea consolidată, în baza Deciziei de punere în aplicare (UE) 2021/856 a Comisiei din 25 mai 2021 de stabilire a datei la care Parchetul European îşi asumă atribuţiile de investigare şi de urmărire penală. De la 1 iunie 2021, EPPO va putea investiga, în România şi în celelalte state membre participante, infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, sprijinit de autorităţile naţionale competente», a transmis, marţi, Ministerul Justiţiei”, scrie News.ro.

Comisia Europeană are, începând de miercuri, un nou șef al Reprezentanţei Comisiei la Bucureşti, în persoana diplomatului Ramona Iulia Chiriac.

„Ramona Iulia Chiriac are cetăţenie română şi este diplomat de carieră, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene. Ea are o experienţă de aproape 20 de ani în afaceri europene, dobândită inclusiv la nivel local, în România. (…) Aceasta este consul general al României în landul Bavaria din 2016 şi face parte din serviciul diplomatic român din 2008. Înainte de această experienţă de peste zece ani în funcţii diplomatice, a lucrat în administraţia publică centrală şi locală din România, având atribuţii legate în special de pregătirea autorităţilor locale române pentru aderarea ţării la UE”, relatează News.ro.

Primăria Capitalei a făcut, miercuri, un pas important în transparentizarea activităţii sale.

„Potrivit unui proiect de hotărâre, adoptat în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, contractele încheiate de Primăria Capitalei şi instituţiile subordonate Municipalităţii vor fi publicate pe paginile web proprii. Consilierii generali au adoptat hotărârea cu 34 de voturi «pentru», 0 «împotrivă» şi 2 abțineri. Mai exact, în termen de 60 de zile de la aprobarea hotărârii, PMB şi instituţiile subordonate CGMB vor publica pe paginile proprii, într-o secţiune dedicată, accesibilă prin legătură directă cu prima pagină, toate contractele încheiate în anul 2021. În termen de şase luni, PMB şi instituţiile subordonate CGMB vor publica toate contractele încheiate în perioada 2018-2020”, relatează Evenimentul zilei.

România a intrat, începând de miercuri, 2 iunie, într-o nouă etapă a campaniei de vaccinare: cea de imunizare a copiilor de peste 12 ani, cu serul de la Pfizer.

„«A debutat în mod oficial etapa de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani în toate centrele de vaccinare din țară unde este distribuit vaccin produs de BioTech – Pfizer», a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, care a participat la inaugurarea primului centru de vaccinare special pentru copii, inaugurat în parcul Lumea Copiilor, din sectorul 4 al Capitalei”, relatează Libertatea.

Președintele campaniei de vaccinare a anunțat că «în ultimele 24 de ore au fost peste 2.100 de programări în platforma națională», și, pe lângă acestea, mai sunt și «persoane care s-au prezentat direct la centrele de vaccinare»”, mai notează Libertatea.

Un recent sondaj Avangard, realizat în perioada 20-30 mai 2021, pe 915 subiecți, ne arată cât de strânsă este lupta pentru conducerea PNL, înaintea congresului din această toamnă.

„Întrebați cine ar fi mai potrivit să fie președintele PNL, dintre toți participanții la sondaj au răspuns că Emil Boc – 15%, Ludovic Orban – 10%, Florin Cîțu – 8% și Rareș Bogdan – 5%. Peste 60% nu au răspuns sau nu au știut să răspundă”, notează România liberă.

„În ceea ce-i privește pe alegătorii PNL, aceștia îl preferă pe Ludovic Orban – 40%. Fostul premier este urmat de Emil Boc – 28% și de actualul premier Florin Cîțu – 17%. Aceștia sunt urmați de Rareș Bogdan – 12%. Emil Boc a anunțat că îl susține pe Florin Cîțu la conducerea PNL deoarece «el este viitorul»”, mai scrie România liberă.

Seară frumoasă!