Acord pentru valorile salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară

25 oct. 2023
Vizualizari: 170

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că a convenit, împreună cu patronatele și sindicatele în Consiliul Național Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcții, agricultură și industria alimentară.

„Am convenit astăzi, împreună cu patronatele și sindicatele, în Consiliul Național Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcții, agricultură și industria alimentară. Am făcut o promisiune angajaților, aceea ca în urma introducerii contribuției pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcții, de 4.582 de lei, cât și cel din agricultură și industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete”, a anunțat premierul pe Facebook, scrie News.ro.

Șeful Executivului a mulțumit patronatelor pentru că au înțeles importanța acestui moment.

„Apreciez suportul acordat Guvernului de către sindicate în stabilirea valorilor corecte ale salariilor minime din cele două industrii-cheie pentru economia noastră. Suntem pregătiți, acum, să adoptăm în ședința de Guvern, ordonanța de urgență referitoare la noile salarii minime din cele două sectoare economice. În acest fel, odată cu promulgarea de către președintele României a pachetului fiscal-bugetar, vor putea fi aplicate și aceste prevederi importante care protejează veniturile tuturor salariaților din construcții și agricultură”, mai spune premierul Ciolacu, notează News.ro.

Deputata UDMR, Biro Rozalia, președinta Comisiei de politică externă din Camera Deputaților, i-a solicitat ambasadorului ucrainean în România, Igor Prokopchuk, regândirea și modificarea legii minorităților naționale din Ucraina, lege ce a fost amânată de la aplicare până în septembrie 2024.

„Am mai discutat cu domnul ambasador, la solicitarea mea, despre problematica – enorm de importantă pentru noi – a minorităților din Ucraina. Având în vedere că acea lege a educației ce ar fi trebuit să fie pusă în practică din septembrie 2023 ar fi periclitat drepturile minorităților și ar fi limitat foarte mult posibilitățile elevilor de a învăța în limba maternă, s-a făcut un pas înapoi de către decidenții din Ucraina și s-a ajuns la concluzia amânării punerii ei în practică până în septembrie 2024. Dar eu am subliniat în solicitarea mea către ambasadorul ucrainean că a pune în practică cu un an mai târziu nu rezolvă situația deloc”, a declarat în conferință de presă deputata Biro Rozalia, scrie Agerpres.

„Aceasta a declarat, așa cum i-a spus și diplomatului ucrainean, că această lege trebuie regândită, reanalizată, modificată în așa fel încât să poată asigura aceleași drepturi ca și cele pe care le asigură România în țară minorității ucrainene și proporțional cu procentul comunității ucrainene, respectiv românești în Ucraina”, mai arată Agerpres.

„Potrivit legii educației amânate, minoritățile naționale din Ucraina, începând din clasa a cincea, ar trebui să învețe în limba ucraineană, cu doar două-trei ore în limba maternă, ceea ce, afirmă reprezentanta UDMR, este «absolut inacceptabil din punct de vedere al celor stipulate în Constituția Ucrainei», unde se garantează dreptul cetățenilor aparținând minorităților naționale de a învăța în limba maternă, drepturi care nu pot fi limitate. Modificările la legea minorităților naționale sunt solicitate Ucrainei în demersurile pentru aderarea la Uniunea Europeană”, mai scrie Agerpres.

Curtea de Apel București a dat, miercuri, undă verde pentru începerea judecării pe fond în „Dosarul Revoluției”. Decizia instanței nu este definitivă. După mai multe amânări, CAB a respins toate excepțiile și cererile ridicate de avocații lui Ion Iliescu, fiind constatată legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori.

Respinge cererile și excepțiile invocate de către inculpatul Iliescu Ion, inculpatul gl.(rtr.) Rus Iosif, Asociația 21 Decembrie 1989, (…) ca neîntemeiate. În baza art. 346 alin. (2) Cpp, constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, privind pe inculpații: Iliescu Ion, fost președinte al României, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității; gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității. Constată legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu și gl. (rtr.) Rus Iosif. (…) Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în decizia judecătorilor, scrie Cotidianul.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Țișe, a anunțat miercuri lansarea primei emisiuni de obligațiuni a județului, în valoare de 75.680.000 euro. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea investițiilor proprii.

„Obligațiunile vor fi emise în plasament privat, sub forma a 756,800 obligațiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori București. Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029”, anunță Consiliul Județean Cluj, într-un comunicat de presă, scrie News.ro.

„Mă bucur că am reușit, alături de consultatul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean. Planul investițional propus astăzi va întări poziția de lider național în dezvoltarea Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri sau cultură”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

 

Acord pentru valorile salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară was last modified: octombrie 25th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: