Acord pentru valorile salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri că a convenit, împreună cu patronatele şi sindicatele în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară.

„Am convenit astăzi, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Am făcut o promisiune angajaţilor, aceea ca în urma introducerii contribuţiei pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete”, a anunţat premierul pe Facebook, scrie News.ro.

Şeful Executivului a mulţumit patronatelor pentru că au înţeles importanţa acestui moment.

„Apreciez suportul acordat Guvernului de către sindicate în stabilirea valorilor corecte ale salariilor minime din cele două industrii-cheie pentru economia noastră. Suntem pregătiţi, acum, să adoptăm în şedinţa de Guvern, ordonanţa de urgenţă referitoare la noile salarii minime din cele două sectoare economice. În acest fel, odată cu promulgarea de către preşedintele României a pachetului fiscal-bugetar, vor putea fi aplicate şi aceste prevederi importante care protejează veniturile tuturor salariaţilor din construcţii şi agricultură”, mai spune premierul Ciolacu, notează News.ro.

Deputata UDMR, Biro Rozalia, preşedinta Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, i-a solicitat ambasadorului ucrainean în România, Igor Prokopchuk, regândirea şi modificarea legii minorităţilor naţionale din Ucraina, lege ce a fost amânată de la aplicare până în septembrie 2024.

„Am mai discutat cu domnul ambasador, la solicitarea mea, despre problematica – enorm de importantă pentru noi – a minorităţilor din Ucraina. Având în vedere că acea lege a educaţiei ce ar fi trebuit să fie pusă în practică din septembrie 2023 ar fi periclitat drepturile minorităţilor şi ar fi limitat foarte mult posibilităţile elevilor de a învăţa în limba maternă, s-a făcut un pas înapoi de către decidenţii din Ucraina şi s-a ajuns la concluzia amânării punerii ei în practică până în septembrie 2024. Dar eu am subliniat în solicitarea mea către ambasadorul ucrainean că a pune în practică cu un an mai târziu nu rezolvă situaţia deloc”, a declarat în conferinţă de presă deputata Biro Rozalia, scrie Agerpres.

„Aceasta a declarat, aşa cum i-a spus şi diplomatului ucrainean, că această lege trebuie regândită, reanalizată, modificată în aşa fel încât să poată asigura aceleaşi drepturi ca şi cele pe care le asigură România în ţară minorităţii ucrainene şi proporţional cu procentul comunităţii ucrainene, respectiv româneşti în Ucraina”, mai arată Agerpres.

„Potrivit legii educaţiei amânate, minorităţile naţionale din Ucraina, începând din clasa a cincea, ar trebui să înveţe în limba ucraineană, cu doar două-trei ore în limba maternă, ceea ce, afirmă reprezentanta UDMR, este «absolut inacceptabil din punct de vedere al celor stipulate în Constituţia Ucrainei», unde se garantează dreptul cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa în limba maternă, drepturi care nu pot fi limitate. Modificările la legea minorităţilor naţionale sunt solicitate Ucrainei în demersurile pentru aderarea la Uniunea Europeană”, mai scrie Agerpres.

Curtea de Apel Bucureşti a dat, miercuri, undă verde pentru începerea judecării pe fond în „Dosarul Revoluţiei”. Decizia instanţei nu este definitivă. După mai multe amânări, CAB a respins toate excepţiile şi cererile ridicate de avocaţii lui Ion Iliescu, fiind constatată legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori.

Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpatul Iliescu Ion, inculpatul gl.(rtr.) Rus Iosif, Asociaţia 21 Decembrie 1989, (…) ca neîntemeiate. În baza art. 346 alin. (2) Cpp, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii: Iliescu Ion, fost preşedinte al României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii; gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif. (…) Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în decizia judecătorilor, scrie Cotidianul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Ţişe, a anunţat miercuri lansarea primei emisiuni de obligaţiuni a judeţului, în valoare de 75.680.000 euro. Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea investiţiilor proprii.

„Obligaţiunile vor fi emise în plasament privat, sub forma a 756,800 obligaţiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori Bucureşti. Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadenţă în 2033 şi cu o opţiune de rambursare anticipată în anul 2029”, anunţă Consiliul Judeţean Cluj, într-un comunicat de presă, scrie News.ro.

„Mă bucur că am reuşit, alături de consultatul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiţii, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacţia e cu atât mai mare cu cât ratingul judeţului Cluj, certificat de specialiştii internaţionali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligaţiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuşi să accelerăm proiectele de investiţii ale Consiliului Judeţean. Planul investiţional propus astăzi va întări poziţia de lider naţional în dezvoltarea Clujului şi va schimba faţa acestui judeţ prin intermediul ambiţiosului program de investiţii aflat în derulare şi care ţinteşte obiective de interes local şi naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, drumuri sau cultură”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, mai arată News.ro.

Seară liniştită!