Guvernul Cîţu, sub tirul moţiunilor

30 sept. 2021
Vizualizari: 643

Pentru prima dată în România, un Guvern trebuie să reziste în fața a două moțiuni de cenzură, care urmează să se discute și să se voteze în Parlament la doar câteva zile între ele.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, ieri, că moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și susținută de AUR trebuie să fie dezbătută în plenul Parlamentului. Implicit, decizia CCR sugerează că această moțiune trebuie să fie și votată în plen. Decizia CCR s-a luat ca urmare a sesizării de neconstituționalitate pe care chiar Guvernul Cîțu o depusese împotriva acestei moțiuni. Motivarea deciziei CCR va fi publicată abia câteva zile, potrivit procedurii obișnuite în asemenea situații. Dar încă de ieri se știe că magistrații CCR au admis sesizarea de neconstituționalitate. CCR confirmă ceea ce a semnalat Executivul – că a existat un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul Cîțu și Parlament. Acest conflict juridic s-a produs la momentul depunerii în Parlament a moțiunii de cenzură. Și cu toate acestea, CCR nu declară moțiunea ca fiind nelegală. CCR recomandă ca moțiunea USR PLUS să-și urmeze cursul în Parlament”, scrie România liberă.

Presa scrie despre soluția găsită de AUR, pentru căderea Guvernului Cîțu: PSD și USR PLUS să voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu cu bilele la vedere.

„Ca să nu mai existe discuții în spațiul public cu privire la șansele pe care moțiunea de cenzură le are să treacă, invităm parlamentarii PSD și USR PLUS să voteze cu bilele la vedere, așa cum vor proceda și parlamentarii AUR. Guvernul Cîțu trebuie să cadă, iar un vot transparent este un vot în această direcție”, declară deputatul George Simion, copreședinte al AUR, citat într-un comunicat de presă transmis joi, scrie Digi 24.

„PSD a practicat un joc dublu în ultimele săptămâni, așa că vrem să își asume un vot în văzul tuturor românilor. A venit vremea ca PSD să arate: este la putere sau în opoziție? Susține acest Guvern și măsurile sale liberticide? Susține discriminările, interdicțiile, obligativitatea vaccinării, falimentarea economiei naționale, îndatorarea țării până la un prag de nesuportat? De asemenea, reprezentanții USR PLUS au ocazia să arate marți la vot că nu au niciun fel de aranjamente de culise”, susține senatorul Claudiu Târziu, copreședinte al AUR, târziu, în același comunicat, notează Digi 24.

Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, afirmă că partidul pe care îl reprezintă este pregătit să intre la guvernare asigurând premierul.

„Dacă e nevoie și dacă președintele va considera această opțiune și o va lua în calcul, suntem gata să intrăm la guvernare cu premier și să facem lucrurile de care România are nevoie”, a declarat Dan Barna, miercuri seară, la B1 TV, scrie News.ro.

„Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să nu voteze moțiunea prin care să dea jos guvernul condus de Florin Cîțu, Dan Barna a afirmat că «totdeauna este o diferență în ceea ce declari la televizor și pe burtiere și în conferințe de presă și impactul politic al votului»”, mai notează News.ro.

PSD a anunțat, miercuri, începerea unei campanii de strângere de semnături pe tema plafonării facturilor la energie electrică și gaze naturale.

„În toate organizațiile județene, membrii PSD le vor explica românilor avantajele acestui proiect care nu doar blochează pentru 6 luni orice scumpire a facturii la energie și gaze naturale, dar oferă consumatorilor și o compensație pentru majorările de preț operate deja de furnizori. Oricine poate semna și online pentru susținerea acestui proiect la următoarea adresă: https://www.psd.ro/plafonare-preturi-energie/. Toate semnăturile strânse vor fi depuse la Parlament, în timpul dezbaterilor asupra proiectului legii inițiate de PSD, pentru a-i convinge pe reprezentanții puterii să voteze pentru întrajutorarea a sute de mii de familii de români”, se arată într-un comunicat de presă, scrie News.ro.

„Social-democrații susțin că proiectul lor de lege «este singura soluție concretă care garantează – până la primăvară – menținerea facturilor energetice ale tuturor consumatorilor casnici la un nivel suportabil»”, mai scrie News.ro.

În încheierea Revistei, scriem despre problemele pe care le are fostul Președinte francez, Nicolas Sarkozy.

„Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012, informează CNN. Decizia a venit la șapte luni după ce Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru corupție și trafic de influență.(…) Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat în primă instanță, în luna martie, la trei ani de închisoare, dintre care doi cu executare și unul de arest la domiciliu, pentru corupție și trafic de influență”, scrie Digi 24, care mai notează că este de așteptat ca Nicolas Sarkozy să facă recurs.

Seară frumoasă!

Guvernul Cîțu, sub tirul moțiunilor was last modified: septembrie 30th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: