Regulamentul de furnizare a energiei electrice a fost modificat

6 feb. 2023
Vizualizari: 209

Într-un interviu acordat la Prima TV, citat de News.ro, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit și despre scăderea încrederii populației în sistemul sanitar după achizițiile publice, la prețuri de câteva ori mai mari decât cele normale, din perioada pandemiei, care fac acum obiectul unor dosare penale.

„Statul s-a împrumutat, a făcut un efort foarte mare ca să cumpere foarte multe materiale sanitare și echipamente sanitare. Unele nu s-au folosit niciodată. Știți bine că există astfel de echipamente care nu s-au folosit niciodată și s-au plătit zeci de milioane de euro: izolete, mașini care făceau terapie hiperbară, tot felul de lucruri care s-au cumpărat și care nu s-au folosit niciodată. Altele au fost de foarte proastă calitate: erau măști FFP2, cu un grad de protecție mare, care de fapt nu erau pentru uz medical, erau pentru uz industrial, sau agricol. Toate lucrurile astea sigur că au fost cauzate de o corupție, că discuți de o corupție aici, nu discuți despre altceva. Ceea ce cred eu că este cel mai periculos este o diminuare a încrederii populației în sistemul public în general, iar lucrul ăsta se simte și în sectorul sănătății, pentru că atunci când noi facem o recomandare sau ne spunem un punct de vedere profesional încrederea nu mai este aceeași pentru că publicul vede că în sistemul public de întâmplă lucruri de genul ăsta.”, a declarat ministrul Rafila, scrie News.ro.

„Totdeauna, în vremuri de criză există și băieți deștepți. În ghilimele, nu sunt deștepți deloc, pentru că ei dinamitează încrederea populației în stat și atunci când discutăm de produse neconforme care de multe ori sunt achiziționate cu prețuri de câteva ori mai mari decât cele normale, de pe piața liberă, ajungem într-o situație stupidă în care facem achiziții publice, iar prețul de la achiziția publică e de două ori mai mare decât dacă mergem și cumpărăm un produs, noi, de la farmacie. Lucrul ăsta nu este tolerabil și pentru orice om care nu trebuie să fie extrem de pregătit în domeniu este revoltător, pentru că problemele economice ale României din momentul de față sunt cauzate și de situația din timpul pandemiei”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă, la Prima Tv, scrie News.ro.

Presa mai scrie și despre noi obiective aprobate în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat 42 de noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», în valoare totală de 460.753.430,18 lei. Contractele semnate vizează reabilitarea și modernizarea străzilor și drumurilor de interes local, precum și înființarea, modernizarea sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare”, notează Agerpres.

„Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali, care întăresc drepturile acestora în scopul de a completa măsurile de protective”, se arată un comunicat remis, vineri, Agerpres.

„Modificările menționate au fost aprobate în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului de reglementare din data de 3 februarie 2023. Noul regulament introduce o serie de beneficii, printre cele mai importante fiind faptul că furnizorul are obligația să eșaloneze la plată sumele datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare.Totodată, clientul vulnerabil are dreptul să beneficieze de eșalonarea la plată a facturii curente, fără penalități, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părți. De asemenea, clientul final are dreptul să i se notifice în mod corespunzător orice intenție de modificare a condițiilor/clauzelor contractuale. Pe de altă parte, clientul final are dreptul să fie informat cu privire la consumul real de energie electrică și la costurile reale, suficient de frecvent, astfel încât să aibă posibilitatea să își regularizeze propriul consum de energie electrică”, relatează Agerpres.

„Conform ANRE, clientul final are dreptul să încheie contracte de energie electrică la prețuri dinamice, cu condiția să aibă un sistem de contorizare inteligentă”, mai scrie Agerpres.

Presa scrie, azi, despre un un sondaj telefonic, cu finanțare europeană realizat în perioada 17-26 ianuarie 2023 în Republica Moldova de WatchDog.MD. Sondajul a fost efectuat, în limbile română și rusă, pe un eșantion de 1.001 persoane.

„Dacă duminica viitoare ar fi alegeri în Republica Moldova, Maia Sandu ar obține 28,2% din voturi, arată un sondaj realizat în luna ianuarie, de WatchDog.MD. Potrivit sursei citate, în cazul unui referendum, 53,5% dintre respondenți ar vota pentru aderarea la UE și 23,8% ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (controlată de Rusia). Pe de altă parte, dacă s-ar organiza un tur de scrutin referitor la aderarea Republicii Moldova la NATO, doar 26,9% ar vota „pentru”, iar peste 55% din respondenți ar vota împotrivă. Conform sondajului organizat în Republica Moldova, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de șef de stat, Maia Sandu ar obține 28,2% din voturi”, relatează Gândul.

Încheiem Revista din această seară cu o declarație alarmantă a fostului președinte rus, Dmitri Medvedev.

„Acesta (n.n. Dmitri Medvedev) a declarat că trimiterea mai multor arme în Ucraina nu va face decât să încurajeze mai multe atacuri din partea Rusiei. Reacția acestuia vine după ce Pentagonul a declarat vineri că o nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american în valoare de 2,175 miliarde de dolari”, scrie ziarul G4Media.ro.

„Toată Ucraina care rămâne sub conducerea Kievului va arde”, a declarat Dmitri Medvedev într-un interviu scris, acordat jurnalistei Nadana Fridrikhson, potrivit The Guardian, citat de Gândul, fiind întrebat: „Dacă utilizarea armelor cu rază de acțiune mai lungă ar putea forța Rusia să negocieze cu Kievul?”.

„Rezultatul va fi exact opusul. Numai niște ciudați morali, dintre care sunt destui atât la Casa Albă, cât și la Capitoliu, pot argumenta astfel”, a răspuns Medvedev, în comentariile pe care Fridrikhson le-a postat pe canalul său Telegram, mai scrie G4Media.ro.

Seară liniștită!

 

Regulamentul de furnizare a energiei electrice a fost modificat was last modified: februarie 6th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: