ONU condamnă anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson

13 oct. 2022
Vizualizari: 256

Adunarea Generală ONU a aprobat cu o largă majoritate o rezoluție care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson de către Rusia, considerând că este ilegală și nevalidă și solicită statelor să nu recunoască anexarea celor patru regiuni pe care Rusia le-a revendicat, în urma referendumurilor desfășurate la sfârșitul lunii trecute

„Trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, adică 143 de țări, au votat în favoarea rezoluției, care a calificat acțiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ca ilegală, adâncind izolarea internațională a Rusiei. Doar patru țări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluției – Siria, Nicaragua, Coreea de Nord și Belarus. Treizeci și cinci de țări s-au abținut de la vot, inclusiv India și partenerul strategic al Rusiei, China. Rezoluția salută și exprimă sprijinul ferm pentru eforturile continue ale Secretarului General și ale statelor membre, de a detensiona situația actuală în căutarea păcii prin dialog, negociere și mediere”, relatează News.ro.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că este „recunoscător celor 143 de state care au susținut rezoluția istorică a ONU”, postând pe Twitter: „Lumea și-a spus cuvântul – încercarea (Rusiei) de anexare este fără valoare și nu va fi niciodată recunoscută de națiunile libere”, scrie News.ro.

Președintele american, Joe Biden, a declarat că votul a transmis un „mesaj clar” Moscovei.

„Miza acestui conflict este clară pentru toți, iar lumea a transmis un mesaj clar ca răspuns – Rusia nu poate șterge un stat suveran de pe hartă”, a arătat Președintele Biden într-un comunicat, mai scrie News.ro.

În timp ce Adunarea Generală a ONU adopta rezoluția prin care condamnă anexarea ilegală la Federația Rusă a celor patru regiuni ucrainene: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, armata rusă a continuat bombardarea a aproape 40 de orașe ucrainene.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

„La rândul lor, forțele aeriene ucrainene au desfășurat 32 de atacuri asupra a 25 de ținte rusești, potrivit unui bilanț făcut public de armata ucraineană. Primarul orașului Mikolaiv, Oleksandr Senkevich, a precizat că orașul-port din sudul țării a fost supus «unor bombardamente masive». (…) Un centru de construcții navale și un port pe râul Bug au fost avariate. De altfel, orașul Mikolaiv a fost puternic bombardat pe timpul războiului, fiind următoare țintă a armatei ruse, în sudul Ucrainei, după cucerirea regiunii Herson în primele zile. Rusia a lovit, de asemenea, o așezare din regiunea Kiev prin intermediul unor explozibili instalați pe o dronă, în dimineața zilei de joi, potrivit administrației regionale. (…) Rachetele rusești au lovit peste 30 de case, conducte de gaz și linii electrice în orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, iar peste 2.000 de familii au rămas fără electricitate, a anunțat guvernatorul regional Valentyn Reznichenko pe Telegram”, relatează Libertatea.

Presa relatează azi despre întâlnirea dintre Președinții Putin și Erdogan din Kazahstan.

„Președintele rus Vladimir Putin i-a spus joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, în Kazahstan, că Turcia este calea cea mai fiabilă a livrării gazelor naturale rusești către Uniunea Europeană (UE) și i-a propus să construiască ceea ce a numit un «centru de aprovizionare»”, relatează AFP, citată de News.ro.

„În ceea ce privește acest hub (al gazelor naturale), pe care-l putem crea împreună, bineînțeles, el va fi totodată o platformă de furnizare, ci și în vederea stabilirii prețului, pentru că este vorba despre o problemă foarte importantă – problema tarificării. (…) În prezent, aceste prețuri sunt exorbitante. Noi am putea să le reglementăm cu ușurință la nivelul normal al pieței, fără nicio conotație politică”, a declarat Vladimir Putin, scrie News.ro.

La București, USR a sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse de coaliția PSD-PNL-UDMR legii avocaturii, care permit persoanelor condamnate pentru infracțiuni grave să devină avocați sau, dacă sunt deja și au fost condamnați, să își continue nestingheriți activitatea.

„Fără penali în avocatură. Asta am propus noi, USR, coaliției PSD-PNL. Să nu se mai permită persoanelor condamnate pentru săvârșirea unor infracțiuni să devină avocați sau să își continue activitatea în avocatură. S-a văzut, însă, la vot că pentru PSD și PNL este în regulă ca avocatura să devină un coș de gunoi pentru toate rebuturile care trebuie să-și găsească un loc să-și desfășoare activitatea profesională în justiție. Textul votat de majoritate, pe lângă faptul că este redactat foarte prost, cu multe repetiții, nu face decât să enumere limitativ câteva categorii de infracțiuni, însemnând că toate celelalte infracțiuni sunt permise în avocatură. Deci, o rușine mai mare ca acest text cu greu poate fi imaginată, drept pentru care am sesizat Curtea Constituțională”, a declarat Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, potrivit comunicatului de presă al USR, scrie News.ro.

Seară liniștită!

 

ONU condamnă anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson was last modified: octombrie 28th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: