Discuţii între PSD şi PNL pe tema comasării alegerilor

Anul electoral 2024 debutează cu discuţiile dintre principalele forţe politice ale ţării, legate de alegerile din acest an. Liberalii nu îşi doresc cinci tururi de scrutin şi încearcă să-i convingă pe social-democraţi să accepte comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor.

„În momentul de faţă, varianta pe care merg liberalii este următoarea: 9 iunie – alegeri europarlamentare, 29 septembrie – alegeri locale, 29 septembrie – alegeri prezidenţiale, primul tur, 13 octombrie – alegeri prezidenţiale, al doilea tur, 1 decembrie – alegeri parlamentare”, notează Antena 3.

„Social-democraţii nu sunt convinşi de această variantă şi vin cu propriul calendar al alegerilor, în două variante, după cum urmează: Varianta 1 PSD – 9 iunie – alegeri europarlamentare, 29 septembrie – alegeri locale, 24 noiembrie – alegeri prezidenţiale, primul tur, 24 noiembrie – alegeri parlamentare, 8 decembrie – alegeri prezidențiale, turul al doilea; Varianta 2 PSD – 9 iunie – legeri europarlamentare, 29 septembrie – alegeri locale,24 noiembrie – alegeri prezidenţiale, primul tur, 1 decembrie – alegeri parlamentare, 8 decembrie – alegeri prezidențiale, al doilea tur. Cea de-a doua variantă propusă de PSD este cea, pe care o rulează în momentul de faţă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi pe care a propus-o coaliţiei de guvernare”, mai arată Antena 3.

În timp ce PSD şi PNL nu au ajuns la o înţelegere asupra comasării alegerilor, AUR se confruntă cu acuzaţii de corupere a alegătorilor, care stau acum la baza unui dosar penal in rem, deschis de procurorii din Ialomiţa.

„Dosarul a fost deschis la sfârșitul anului trecut, dar de-abia acum a fost informat Parlamentul. Liderul AUR, George Simion, spune că e vorba de o înscenare și că nu se teme de un eventual proces. Alianța pentru Unirea Românilor a folosit anul trecut banii din bugetul de stat, pe care îi primesc anual partidele, pentru a organiza o caravană medicală. (…) Autoritatea Electorală Permanentă a transmis conducerii AUR că această acțiune nu e legală, că s-a făcut campanie electorală în afara perioadei desemnată prin lege. Iar, în plus, legea nu permite astfel de acțiuni cu scop electoral. Este ceea ce procurorii din Ialomița numesc acum coruperea alegătorilor”, notează jurnaliştii de la Europa FM.

Reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) susţin marţi, într-un comunicat de presă, că nu cunosc conţinutul dosarului privind „aşa-zise” fapte de „coruperea alegătorului” pe numele liderilor AUR.

„Am atras atenţia încă din 2023 că în anul electoral 2024 se vor inventa tot felul de lucruri în ceea ce priveşte AUR doar pentru a ne defăima, pentru a ne opri. Observăm că acest lucru se întâmplă încă din primele zile ale anului electoral 2024. (…) Despre existenţa unui dosar privind aşa-zise fapte de «coruperea alegătorului» am aflat din presă. Nu cunoaştem conţinutul plângerii, deci nu putem oferi detalii asupra unor lucruri pe care nu le ştim (…). Vedem că acesta este modul în care sistemul speră să câştige alegerile şi în 2024, modul în care vor să oprească AUR”, se afirmă în comunicatul AUR, notează Agerpres.

„Nu ne vor intimida, ci, din contră, vom merge până la capăt”, se mai arată în comunicatul AUR, mai scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că TAROM are un nou director general, fostul director al Romtelecom, Costin Iordache.

„Ultima funcție a lui Costin Iordache înainte să fie numit director general al companiei aeriene fusese cea de director financiar al TAROM. În trecut, Iordache a mai avut funcții de conducere la ABN AMRO BANK, Romtelecom și Telekom Group. Decizia referitoare la Iordache a fost luată de Consiliul de Administrație al TAROM la data de 5 ianuarie 2024”, scrie România liberă.

Dosarul lui Vlad Pascu, tânărul drogat care a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai, a fost judecat marţi la Tribunalul Constanţa. Instanţa a respins marţi ca nefondată cererea lui Vlad Pascu privind revocarea măsurii arestării preventive, decizia instanţei fiind definitivă.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată împotriva încheierii din data de 28.12.2023 pronunţată de Judecătoria Mangalia în dosarul penal nr. 4.989/254/2023/a5 de inculpatul Pascu Matei Vlad (…), cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului (…). Definitivă. Pronunţată în şedinţă de cameră de consiliu, azi 09.01.2024”, se arată în soluţia pe scurt a judecătorilor, scrie Cotidianul.

Tot din presă aflăm că Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care limitează adaosul comercial și prețurile la anumite produse alimentare și agricole.

„Potrivit actului normativ, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare. De asemenea, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale, iar cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash carry este de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului. (…) Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri”, scrie Antena 3.

„Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume”, titrează Newstandard, amintind performanţele ştiinţifice ale medicului timişorean, Adrian Bot.

„Medicul timişorean Adrian Bot a reuşit să perfecţioneze genetic o serie de celule care ucid formaţiunile tumorale. A inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume. Performanţa sa a fost susţinută de o companie farmaceutică celebră în SUA. Aceste celule poartă numele de CAR T – cells. Ele se înmulţesc în afara corpului uman, apoi sunt introduse în sângele pacientului şi au rolul de soldaţi care luptă cu celulele maligne. Sunt proprii agenţi de luptă «your own cells». Unul din doi pacienţi bolnavi de leucemie au fost vindecaţi printr-o singură intervenţie. De curând, datorită muncii sale de cercetare, compania, unde este vicepreşedinte, a câştigat prestigiosul premiu «Galien Prix», echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie”, notează Newstandard.

Seară liniştită!

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II