Discuţii între PSD şi PNL pe tema comasării alegerilor

10 ian. 2024
Vizualizari: 251

Anul electoral 2024 debutează cu discuțiile dintre principalele forțe politice ale țării, legate de alegerile din acest an. Liberalii nu își doresc cinci tururi de scrutin și încearcă să-i convingă pe social-democrați să accepte comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor.

„În momentul de față, varianta pe care merg liberalii este următoarea: 9 iunie – alegeri europarlamentare, 29 septembrie – alegeri locale, 29 septembrie – alegeri prezidențiale, primul tur, 13 octombrie – alegeri prezidențiale, al doilea tur, 1 decembrie – alegeri parlamentare”, notează Antena 3.

„Social-democrații nu sunt convinși de această variantă și vin cu propriul calendar al alegerilor, în două variante, după cum urmează: Varianta 1 PSD – 9 iunie – alegeri europarlamentare, 29 septembrie – alegeri locale, 24 noiembrie – alegeri prezidențiale, primul tur, 24 noiembrie – alegeri parlamentare, 8 decembrie – alegeri prezidențiale, turul al doilea; Varianta 2 PSD – 9 iunie – legeri europarlamentare, 29 septembrie – alegeri locale,24 noiembrie – alegeri prezidențiale, primul tur, 1 decembrie – alegeri parlamentare, 8 decembrie – alegeri prezidențiale, al doilea tur. Cea de-a doua variantă propusă de PSD este cea, pe care o rulează în momentul de față Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și pe care a propus-o coaliției de guvernare”, mai arată Antena 3.

În timp ce PSD și PNL nu au ajuns la o înțelegere asupra comasării alegerilor, AUR se confruntă cu acuzații de corupere a alegătorilor, care stau acum la baza unui dosar penal in rem, deschis de procurorii din Ialomița.

„Dosarul a fost deschis la sfârșitul anului trecut, dar de-abia acum a fost informat Parlamentul. Liderul AUR, George Simion, spune că e vorba de o înscenare și că nu se teme de un eventual proces. Alianța pentru Unirea Românilor a folosit anul trecut banii din bugetul de stat, pe care îi primesc anual partidele, pentru a organiza o caravană medicală. (…) Autoritatea Electorală Permanentă a transmis conducerii AUR că această acțiune nu e legală, că s-a făcut campanie electorală în afara perioadei desemnată prin lege. Iar, în plus, legea nu permite astfel de acțiuni cu scop electoral. Este ceea ce procurorii din Ialomița numesc acum coruperea alegătorilor”, notează jurnaliștii de la Europa FM.

Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) susțin marți, într-un comunicat de presă, că nu cunosc conținutul dosarului privind „așa-zise” fapte de „coruperea alegătorului” pe numele liderilor AUR.

„Am atras atenția încă din 2023 că în anul electoral 2024 se vor inventa tot felul de lucruri în ceea ce privește AUR doar pentru a ne defăima, pentru a ne opri. Observăm că acest lucru se întâmplă încă din primele zile ale anului electoral 2024. (…) Despre existența unui dosar privind așa-zise fapte de «coruperea alegătorului» am aflat din presă. Nu cunoaștem conținutul plângerii, deci nu putem oferi detalii asupra unor lucruri pe care nu le știm (…). Vedem că acesta este modul în care sistemul speră să câștige alegerile și în 2024, modul în care vor să oprească AUR”, se afirmă în comunicatul AUR, notează Agerpres.

„Nu ne vor intimida, ci, din contră, vom merge până la capăt”, se mai arată în comunicatul AUR, mai scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că TAROM are un nou director general, fostul director al Romtelecom, Costin Iordache.

„Ultima funcție a lui Costin Iordache înainte să fie numit director general al companiei aeriene fusese cea de director financiar al TAROM. În trecut, Iordache a mai avut funcții de conducere la ABN AMRO BANK, Romtelecom și Telekom Group. Decizia referitoare la Iordache a fost luată de Consiliul de Administrație al TAROM la data de 5 ianuarie 2024”, scrie România liberă.

Dosarul lui Vlad Pascu, tânărul drogat care a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai, a fost judecat marți la Tribunalul Constanța. Instanța a respins marți ca nefondată cererea lui Vlad Pascu privind revocarea măsurii arestării preventive, decizia instanței fiind definitivă.

„Respinge, ca nefondată, contestația formulată împotriva încheierii din data de 28.12.2023 pronunțată de Judecătoria Mangalia în dosarul penal nr. 4.989/254/2023/a5 de inculpatul Pascu Matei Vlad (…), cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului (…). Definitivă. Pronunțată în ședință de cameră de consiliu, azi 09.01.2024”, se arată în soluția pe scurt a judecătorilor, scrie Cotidianul.

Tot din presă aflăm că Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care limitează adaosul comercial și prețurile la anumite produse alimentare și agricole.

„Potrivit actului normativ, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare. De asemenea, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale, iar cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash carry este de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului. (…) Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri”, scrie Antena 3.

„Un medic timișorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume”, titrează Newstandard, amintind performanțele științifice ale medicului timișorean, Adrian Bot.

„Medicul timișorean Adrian Bot a reușit să perfecționeze genetic o serie de celule care ucid formațiunile tumorale. A inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume. Performanța sa a fost susținută de o companie farmaceutică celebră în SUA. Aceste celule poartă numele de CAR T – cells. Ele se înmulțesc în afara corpului uman, apoi sunt introduse în sângele pacientului și au rolul de soldați care luptă cu celulele maligne. Sunt proprii agenți de luptă «your own cells». Unul din doi pacienți bolnavi de leucemie au fost vindecați printr-o singură intervenție. De curând, datorită muncii sale de cercetare, compania, unde este vicepreședinte, a câștigat prestigiosul premiu «Galien Prix», echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie”, notează Newstandard.

Seară liniștită!

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Discuții între PSD și PNL pe tema comasării alegerilor was last modified: ianuarie 10th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: