Sărbători cu restricţii în România

26 mart. 2021
Vizualizari: 530

Așa cum era de așteptat încă de la începutul săptămânii, Guvernul a stabilit noile restricții, care vor fi luate pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, propuse de CNSU. 

„Potrivit documentului propus de CNSU și adoptat de Guvern, în localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, va fi interzisă circulația în afara locuinței după ora 20:00, cu două ore mai devreme față de restul localităților. Măsura se va aplica și în localitățile în care incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, magazinele vor fi închise de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii. Se închid și sălile de fitness în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie. Totodată, Guvernul a luat mai multe decizii pentru a permite circulația în noaptea de Înviere”, relatează Digi 24.

Paștele Catolic se sărbătorește în acest an pe 4 aprilie, și pentru acest eveniment s-au stabilit măsuri speciale.

„Pentru noaptea de 27.03–28.03, măsura va fi limitată sau, mai bine, extinsă până la ora 22.00, pentru persoanele care se vor deplasa la oficierile religioase pentru sărbătoarea Paștilor. Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulația persoanelor în intervalul 20:00–02:00, pentru deplasarea la slujbele religioase ocazionate cu Paștele catolic”, relatează News.ro.

Măsuri similare se vor lua și pentru Paștele ortodox.

 „S-a discutat și de 1 mai–2 mai, Paștele ortodox, și atunci vor fi stabilite ore de participare, însă nu va apărea în hotărârea de Guvern acest lucru, pentru că actuala hotărâre de Guvern e valabilă până în 14 aprilie, și Paștele ortodox e la începutul lui mai și va apărea reglementarea în următoarea prelungire a stării de alertă”, a mai precizat șeful DSU Raed Arafat, mai scrie News.ro.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată, vineri seară, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

„Persoanele care sosesc în România din aceste țări, regiuni sau teritorii, incluse în așa-numita «zonă galbenă», trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. CNSU a decis să scoată Marea Britanie din zona galbenă, astfel că cei care vin în România, din acest stat, nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină”, scrie Digi 24.

Presa mai scrie despre un Proiect de Lege, discutat în Guvern, care prevede sancționarea operatorilor economici, până la închiderea temporară a cluburilor și restaurantelor, dacă acestea continuă să încalce prevederile legale, chiar și după ce sunt amendați.

„Guvernul a adoptat, în primă lectură, un proiect privind combaterea pandemiei de COVID-19. Așteptăm punctul de vedere al avizatorilor și, cel mai probabil, vom aproba, săptămâna viitoare, acest proiect de lege, îl vom trimite în procedură de urgență în Parlament și îmi exprim speranța că, într-un timp foarte scurt, va fi adoptat de Parlament. Legea nr. 55 prevede sancțiunea principală a amenzii, în cazul în care operatorii economici încalcă normele sanitare, respectiv suspendarea temporară a activității acestora. Operatori economici sancționați au continuat să încalce prevederile legale și am considerat că e necesară instituirea unei sancțiuni complementare. Astfel, închiderea pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar, unde operatorul economic își desfășoară activitatea fără a respecta măsurile, constituie o măsură adecvată. Ea se va materializa prin afișarea la loc vizibil, la intrare, a mesajului că spațiul e închis temporar din cauza nerespectării măsurilor impuse pentru diminuarea efectelor COVID, cu mențiunea datei, până la care este valabilă această sancțiune”, a afirmat ministrul Lucian Bode, după ședința de Guvern de joi, relatează România Liberă.

Circulația la metrou a fost blocată, vineri dimineață, de un protest spontan.

„Sindicaliștii au coborât în tunel, pe calea de rulare, și au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, informează Agerpres. Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen-limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou, deținute de firma sindicatului”, relatează Libertatea.

„În seara zilei de 25 martie, circa 250 de sindicaliști si comercianți au organizat o adunare spontană care, ulterior, s-a transformat într-o acțiune de ocupare a căilor de metrou. În cursul dimineții, în jurul orei 03:30 li s-au alăturat o parte dintre angajatii Metrorex din tura de noapte care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor. Începand cu ora 23:30, conducerea Metrorex i-a invitat in repetate randuri la dialog social civilizat pentru a discuta cerintele lor. Acestia au refuzat dialogul si au ocupat, abuziv si ilegal, calea de rulare, făcând imposibila pornirea metroului”, arată Metrorex, mai scrie Libertatea.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că este o acțiune ilegală.

„O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș. Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri”, a scris Drulă pe pagina de Facebook, arată Libertatea.

News.ro anunță că desființarea Institutului Revoluției Române este neconstituțională.

„Curtea Constituțională a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD privind legea care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Prin urmare, actul normativ este neconstituțional”, relatează News.ro.

În finalul Revistei scriem despre un proiect comun al rețelei TikTok și al Teatrului „Nottara”, care dau startul workshop-urilor de actorie destinate adolescenților, în cadrul campaniei educaționale „Mai mult teatru”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„De ziua Teatrului, «Nottara» deschide o nouă scenă, sub conceptul TikTok Theater – o scenă online pe TikTok, în care adolescenții sunt invitați să se alăture unor workshop-uri live care să-i ajute să se descopere și să se exprime mai bine. În 2020, UNATC a propus Ministerului Educației introducerea în curriculum, la decizia școlii, a unei discipline din domeniul artei teatrale. Deși contextul general amână încă materializarea acestei inițiative, Teatrul Nottara a decis să se adapteze mediului în care tinerii, publicul-țintă al campaniei «Mai mult teatru», își petrec timpul de obicei: pe TikTok”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Sărbători cu restricții în România was last modified: martie 26th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: