Vom avea un plan de închidere a minelor până în anul 2030

18 iun. 2021
Vizualizari: 317

Deschidem Revista din această seară cu o decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia numirile recente de la conducerea SRTv și SRR nu sunt constituționale.

„Curtea Constituțională a admis joi, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv și SRR, arătând astfel că aceste numiri nu sunt conforme cu Legea fundamentală. CCR precizează că numirile făcute de Legislativ au încălcat Legea nr. 41/1994 privind funcționarea SRTv și SRR, deoarece Parlamentul a invocat aplicabilitatea unor alineate din același act normativ, însă fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune”, scrie România liberă.

„Premierul Florin Cîțu a precizat, referitor la decizia Curții Constituționale (…) că, până nu există o motivare a hotărârii CCR, nu va fi făcută nicio altă numire”, mai notează România liberă.

O altă decizie a Curții Constituționale, anunțată joi, stabilește că modificările aduse Legii nr. 77/2016 privind darea în plată sunt constituționale, cu excepția unui articol. Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a afirmat că, după decizia CCR, „executații siliți vor avea în continuare acces la lege dacă îndeplinesc pragurile de impreviziune stabilite de lege”.

 „«Astăzi, Curtea Constituțională a validat noua Lege a darii în plată! A fost respinsă excepția de neconstituționalitate cu privire la modificările aduse, cu excepția actualizării art. 8 alin. (5). Pe înțelesul tuturor, executații siliți vor avea în continuare acces la lege dacă îndeplinesc pragurile de impreviziune stabilite de lege. Așadar, dacă rata la bancă a crescut cu mai mult de 50% față de momentul semnării contractului sau cursul de schimb a crescut cu mai mult de 52,6% față de data încheierii contractului, debitorul poate solicita reechilibrarea contractului, iar banca e obligată să accepte. În aceste condiții, toți cei cu credite în CHF intră sub incidența legii!!! Îi îndemn pe toți cei care au contracte de credit, a căror rată a crescut cu mai mult de 50%, să notifice banca să le reechilibreze contractele!», a scris senatorul Daniel Zamfir, joi, pe Facebook”, scrie News.ro. 

Așa cum anunțase, PSD a atacat la Curtea Constituțională și Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 privind revocarea Avocatului Poporului, subiect despre care scrie Agerpres.

„«Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituțională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalității și durata de 5 ani a mandatului acestuia», se arată în sesizarea depusă de PSD la Curtea Constituțională. Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5), referitoare la principiul legalității, și a art. 58 alin. (1) din Constituție, privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului. (…) Semnatarii sesizării precizează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci «tocmai constituționalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituțional și legal, și nu a fost bazată pe o demonstrație a unor încălcări cumulative a Constituției și a legilor»”, notează Agerpres.

„«Parlamentul nu a îndeplinit cele două condiții cumulative, nefiind realizată o evaluare obiectivă a activității Avocatului Poporului, cu motive de revocare clare, obiective menite să garanteze independența Avocatului Poporului, și nu a dovedit încălcarea Constituției și a legilor țării», consideră PSD. De asemenea, în document se mai arată că «răspunderea juridică a Avocatului Poporului, ca orice altă formă de răspundere juridică, nu poate interveni decât în ipoteza dovedirii existenței unei fapte de încălcare a Constituției și legilor țării. (…) Prin urmare, în lipsa încălcării unei norme de drept prevăzute de lege, nu poate exista un temei juridic pentru aplicarea unei sancțiuni juridice, revocarea din funcție», se menționează în sesizare. (…) Totodată, PSD contestă și procedura parlamentară prin care a fost revocat Avocatul Poporului”, mai notează Agerpres.

Cu toate sesizările PSD, numirea unui nou Avocat al Poporului merge mai departe, propunerea care va fi susținută de coaliție urmând să vină din partea UDMR. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, la Ploiești, că UDMR a făcut deja o propunere pentru funcția de Avocat al Poporului.

„«Pot să vă confirm că în discuțiile din coaliție, care nu s-au finalizat cu o decizie, am avut o propunere a unui profesor universitar din Cluj legat de Avocatul Poporului. În discuțiile următoare din coaliție se va lua o decizie legat de pe cine va susține coaliția și atunci, evident, putem să anunțăm acest lucru», a declarat ministrul într-o conferință de presă, la Ploiești”, scrie Agerpres.

Închiderea minelor revine în actualitate. Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la Alba Iulia, că există un plan de închidere treptată a minelor, până în anul 2030.

„«Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030. (…) Este o ordonanță de urgență care a fost în primă lectură în ședință de Guvern săptămâna trecută, va fi aprobată săptămâna viitoare cu un plan de disponibilizări, cu compensări pentru persoanele respective. Am vorbit cu investitori din mai multe țări care se uită să își construiască capacități de producție în România, primele zone pe care le arătăm sunt acestea, dar planul este până în 2030. Va fi transparent prezentat în momentul în care se aprobă ordonanța de urgență», a declarat premierul Florin Cîțu”, scrie Agerpres.

„Premierul a făcut referire la proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024”, mai arată Agerpres.

News.ro scrie că, la nivel mondial, s-au înregistrat 415 cazuri de cheaguri de sânge rare la persoane vaccinate împotriva COVID-19.

„Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit informații privind 415 cazuri de cheaguri de sânge rare la persoane vaccinate pentru Covid-19, dintr-un total de peste 50 de milioane de oameni care au fost vaccinați cu vaccinuri ale AstraZeneca și Johnson&Johnson, transmite Reuters. (…) Boala este cunoscută sub numele de purpură trombotică trombocitopenică”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Vom avea un plan de închidere a minelor până în anul 2030 was last modified: iunie 18th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: