George Niculescu a fost numit preşedinte al Comitetului de reglementare al ANRE

19 apr. 2023
Vizualizari: 221

Deschidem Revista din această seară cu transporturile uriașe de grâne ucrainene, care au invadat piața est-europeană și au creat mari probleme fermierilor din aceste țări UE. Polonia a anunțat că interzice importurile de cereale si de alte produse alimentare ucrainene, permițând într-un final doar tranzitul acestora.

„Suntem și rămânem prieteni și aliați neschimbați ai Ucrainei. O vom sprijini și o susținem. Dar este datoria fiecărui stat, a fiecărei autorități, a unei autorități competente, să protejeze interesele cetățenilor săi”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului PiS („Lege și Justiție”), aflat la guvernare în Polonia, scrie România liberă.

„În cazul Poloniei, se opresc importurile nu doar la cereale, ci și la alte produse agricole”, mai arată România liberă.

„Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene, transporturile urmând să fie sigilate la graniță și monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS”, a anunțat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, transmite Reuters, citată de România liberă.

„Am reușit să creăm mecanisme care vor asigura că nici măcar o tonă de cereale (ucrainene) nu va rămâne în Polonia”, a asigurat oficialul polonez, precizând că tranzitul cerealelor și al celorlalte produse alimentare ucrainene va fi reluat începând de vineri, scrie România liberă.

La scurt timp după ce Polonia a anunțat că va interzice importurile de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, și Ungaria a luat o decizie similară. Slovacia este cea de-a treia țară membră UE, după Ungaria și Polonia, care refuză să mai cumpere cereale din Ucraina.

„Autoritățile de la Bratislava și-au anunțat decizia la data de 17 aprilie 2023. Anterior, Polonia și Ungaria anunțaseră decizii similare, la data de 15 aprilie 2023. (…) Un mare număr de autocamioane cu produse agricole din Ucraina ar fi fost oprite la granițele Poloniei și Ungariei”, notează România liberă.

Bulgaria s-a alăturat și ea demersului Poloniei.

„Guvernul bulgar a decis, miercuri, să restricționeze temporar importurile mai multor produse din Ucraina, în special cereale, a anunțat ministrul interimar al agriculturii, Iavor Ghecev, Sofia alăturându-se astfel Poloniei, Ungariei și Slovaciei, care au luat măsuri similar”, relatează BNR, postul public de radio al Bulgariei, scrie News.ro.

„Practic, Bulgaria a urmat exemplul altor trei țări îngrijorate de faptul că piața internă este supraalimentată cu produse agricole. Avem o producție în valoare de câteva miliarde, pe care credem că, dacă nu luăm măsuri, ne va fi greu să o gestionăm și vom suferi pierderi foarte grave”, a arătat ministrul Ghecev, mai notează News.ro.

„Un alt argument al nostru este că oricum coridoarele deja blocate către o serie de alte țări europene vor fi redirecționate către România și, prin urmare, prin Bulgaria”, a subliniat ministrul interimar al agriculturii din Bulgaria, mai scrie News.ro.

„El a invocat, de asemenea, «îngrijorările serioase» din partea țărilor vecine cu privire la calitatea fitosanitară a unor produse ucrainene”, mai arată News.ro.

„Interdicția temporară privind importurile de alimente din Ucraina în Bulgaria va fi în vigoare în perioada 24 aprilie-30 iunie”, a precizat Ghecev, scrie News.ro.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, la Antena 3 CNN, că România nu va bloca importul cerealelor ucrainene, însă vor fi introduse taxe vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone.

„Există anumite acorduri pe care România trebuie să le respecte, dar spre această direcție ne îndreptăm și noi, anume să-i lăsăm pe fermierii noștri să-și valorifice producția și să-și golească magaziile. Noi căutăm soluții care să ne ajute să respectăm acordurile pe care le avem, dar și interesele fermierilor. Acordul de asociere, validat în 2017, prevede o accelerare a schimburilor comerciale între țările Uniunii Europene și Ucraina”, a explicat ministrul Petre Daea, scrie Cotidianul.

„Folosindu-ne de un articol foarte clar din acordul de asociere, în condițiile în care se depășește un contingent, imediat va fi aplicată această măsură. La grâu, limita este de un milion de tone, iar în cazul în care această cantitate va fi depășită, atunci vor fi aplicate taxe vamale”, a afirmat Petre Daea, arată Cotidianul.

Comisia Europenă a criticat măsurile luate de Polonia și Ungaria.

„Avem cunoștință de anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competență exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters, scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei țări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale și celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale și altor produse alimentare ucrainene. Deși statele central și est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe piețele lor, instituția comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024”, explică Agerpres.

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, miercuri, că PNL și PSD ar fi respins introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților a proiectului privind pensiile speciale, deși actul normativ este jalon în PNRR.

„Astăzi am propus în Comitetul liderilor introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind pensiile speciale, proiect care este jalon PNRR, întârziat patru luni de zile. Ne-au vorbit patru luni de zile despre cât de importanți sunt banii din PNRR. Cu toții știm asta însă, în ciuda acestui fapt, astăzi PNL și PSD au respins în Comitetul liderilor introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect, care are termen de raport lunea viitoare”, a afirmat Moșteanu, la Parlament, scrie Agerpres.

George Niculescu a fost numit, miercuri, președinte al Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de către plenul comun al Camerei Deputaților și al Senatului.

„Niculescu a primit 256 de voturi «pentru» și 24 «împotrivă». Pentru funcția de vicepreședinte al ANRE a fost ales Gabriel Andronache – 263 voturi «pentru» și 6 voturi «împotrivă». Cele două funcții vacante de membru în Comitetul de reglementare al ANRE vor fi ocupate de Bumb Sorin – 260 de voturi «pentru» și 80 «împotrivă» și Cornelia Sulger – 244 de voturi «pentru» și 96 «împotrivă»”, scrie Agerpres.

Seară liniștită!

 

George Niculescu a fost numit președinte al Comitetului de reglementare al ANRE was last modified: aprilie 19th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: