Introducerea în România a salariului minim european intră în dezbatere publică

13 iun. 2024
Vizualizari: 250

Pe zi ce trece aflăm noi rezultate finale pentru alegerile de duminică. PSD pare a fi câștigătorul acestor alegeri, dacă privim harta primăriilor și consiliilor județene câștigate de acest partid. După centralizarea voturilor din majoritatea secțiilor, se pare că PSD a obținut cel mai mare număr de voturi pentru funcția de primar, fiind urmat de partenerul de alianță PNL.

„PSD a obținut 37,63% la votul pentru primari, PNL- 32,27%, iar AUR – 6,28%, rezultatele fiind prezentate de Biroul Electoral Central în urma centralizării voturilor din 97,23% din cele 3186 circumscripții. Prezența la vot a fost de 51,12%”, notează News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că a fost pus în dezbatere publică proiectul privind introducerea salariului minim european în România.

„Alegerile au trecut, să revenim la prioritățile românilor. Mă bucur că inflația continuă să scadă, ajungând deja aproape de 5%, și vom continua să luăm măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a populației. Am văzut că a fost pus în transparență publică și proiectul privind introducerea salariului minim european în România. Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta așteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun și prețuri corecte, nu circ în stradă”, a declarat prim-ministrul, la începutul ședinței săptămânale a Guvernului, scrie Agerpres.

În Capitală, procesul de centralizare a voturilor continuă la sectorul 2.

„După trei zile de scandal, seara trecută a fost finalizat procesul de centralizare a voturilor din sectorul 1. Potrivit datelor, George Tuță, candidatul comun al PSD și PNL, a obținut peste 500 de voturi în plus față de edilul în funcție, Clotilde Armand. Primarul sectorului 1 continuă să acuze, pe platformele de socializare, că a fost nedreptățită.Astăzi este așteptată să se încheie și oficializarea numărătorii voturilor de la sectorul 2. Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, candidat pentru un nou mandat din partea Alianței Dreapta Unită, anunță că, în urma renumărărilor efectuate în două secții, a recuperat 294 de voturi”, relatează România liberă.

Libertatea scrie despre modificările aduse Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului, lansate miercuri de Ministerul Educației în consultare publică.

„Media la purtare rezultată la finalul anului școlar ca medie a notelor acordate pentru fiecare interval de învățare se diminuează în mod corespunzător, în cazul elevilor care au înregistrat un număr de absențe nemotivate, conform prevederilor în vigoare”, notează Libertatea.

„În ceea ce privește Statutul elevului, principalele reglementări/modificări vizează: menținerea interdicției în privința folosirii de către elevi a telefoanelor mobile, a altor echipamente de comunicații electronice, în timpul orelor de curs, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic. Totodată, printre sancțiunile acordate elevilor se regăsesc: observația individuală, mustrarea scrisă, mutarea disciplinară la o clasă paralelă, retragerea temporară a bursei ori pe parcursul întregului ani etc.”, mai scrie Libertatea.

„Medicamentul OZEMPIC, în toate cele trei concentrații – 0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg – și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie”, scrie News.ro.

„Conform prevederilor legale, medicamentul OZEMPIC, nu va mai fi comercializat în România după această dată, anunță Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. DAPP a informat că după 1 august 2024, Semaglutida va fi disponibilă persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, în forma de comprimate orale, la recomandarea medicului”, mai notează News.ro.

„Un consens neobișnuit de timpuriu pare să se contureze asupra împărțirii principalelor funcții de conducere din blocul comunitar, cu Ursula von der Leyen continuând la șefia Comisiei Europene”, comentează POLITICO, scrie Libertatea.

„Potrivit POLITICO, germanca Ursula von der Leyen și malteza Robert Metsola, ambele membre ale grupului politic Partidul Popular European (PPE), urmează să-și păstreze posturile: prima de președintă a Comisiei Europene, cea de-a doua de președintă a Parlamentului European, dar numai pentru un mandat de doi ani și jumătate, urmând să-l cedeze conform principiului rotației. În schimb, fostul premier belgian Charles Michel ar urma să fie înlocuit la conducerea Consiliului European cu fostul premier social-democrat portughez Antonio Costa, în timp ce șefa guvernului Estoniei, liberala Kaja Kallas, ar urma să se ocupe de politica externă și de securitate a UE”, mai scrie Libertatea.

„Liderii statelor din G7 au ajuns la un acord «asupra debursării a 50 de miliarde» de dolari pentru Ucraina prin utilizarea activelor ruse înghețate, a anunțat miercuri seara președinția franceză, precizând că această debursare va avea loc «înainte de sfârșitul lui 2024»”, informează AFP, citată  de Cotidianul.

„Va exista o unanimitate în G7 când va fi vorba de a utiliza aceste active înghețate pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască”, a declarat înainte de aceasta John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională al Casei Albe, mai scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

Introducerea în România a salariului minim european intră în dezbatere publică was last modified: iunie 13th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: