42 de tone cu deşeuri ilegale, din Polonia şi Spania, oprite la graniţă

30 aug. 2023
Vizualizari: 162

Deschidem Revista din această seară cu declarațiile primarului PSD al localității Crevedia, Florin Petre, care l-au determinat pe premierul Ciolacu să ceară excluderea acestuia din partid.

„Știam că a fost închisă după adresa de la ISU. Nu este în competența primăriei și din moment ce nu a venit nicio sesizare la primărie… Nu avem nimic scris la primărie. (….) Cei care au fost afectați sunt cei care locuiesc lângă acest GPL. Puteți să-i întrebați dacă au făcut vreo sesizare sau nu. Dacă nu s-a făcut la primărie, nu s-a știut. Dacă s-a făcut la poliție, trebuie verificat la poliție”, a spus Florin Petre, în fața jurnaliștilor, citat de Digi24, notează Libertatea.

„Am văzut o cisternă parcată la poartă din când în când. Ok, am trecut pe acolo, poate de două ori pe săptămână. Nu am văzut decât poarta închisă și atât”, a mai spus primarul din Crevedia, scrie Libertatea.

„Întrebat cine este vinovat de tragedie, primarul a replicat: «patronul firmei»”, mai arată Libertatea.

După declarațiile primarului Florin Petre, președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță pe pagina sa de Facebook că va propune excluderea din partid a primarului din Crevedia.

„Voi propune excluderea primarului din Crevedia în următorul Consiliu Politic Național, de la sfârșitul săptămânii. (…) Un primar care «n-a știut» și căruia nu-i pasă de tragedia prin care trece comunitatea care l-a ales nu are ce căuta în PSD!”, a anunțat Ciolacu, marți seară, într-o postare pe Facebook, scrie News.ro.

Și de parcă nu ar fi fost suficiente exploziile și incendiul de la Crevedia, un nou incendiu a izbucnit marți seara în Parcul IOR din Capitală, focul manifestându-se pe o suprafață de aproximativ 4.000 metri pătrați.

„Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată din Parcul IOR, pe o suprafață de aproximativ 4.000 mp”, informa la ora incendiului ISUBIF, scrie Agerpres.

Viceprimarul USR al Sectorului 3, Lucian Judele, a vorbit despre incendiul izbucnit marți seară în Parcul IOR, pe B1 TV, la „Politica Zilei” arătând că: „În Parcul IOR (…) cred că este al 14-lea incendiu doar în 2023. În 2022 au fost șapte sau opt incendii”.

„La nivelul Consiliului Local, noi de la sfârșitul anului trecut am tot atras atenția și am cerut ca în Parcul IOR să fie un post fix de Poliție Locală, unde (…) să poată fi identificată orice mică acțiune de la început, să nu lăsăm să ajungă la un mare incendiu cum vedem și în seara aceasta. După lungi, lungi, lungi dezbateri, a fost aprobată acum vreo două luni această propunere a noastră, dar, din păcate, primarul Sectorului 3 nu a implementat-o nici astăzi”, mai susține viceprimarul Lucian Judele, scrie B1TV.

Presa scrie și despre noi numiri în Guvernul Ciolacu.

„Marius Andrei Niță a fost numit comisar general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, al Gărzii Naționale de Mediu. Decizia semnată marți de premierul Marcel Ciolacu a fost publicată în Monitorul Oficial. Tot marți a fost semnată și decizia prin care Alexandru Mihai Ghigiu a fost numit în calitate de coordonator național în domeniul proprietății intelectuale”, relatează Agerpres.

Podul „Prietenia”, dintre Giurgiu și Ruse, a intrat deja în reparații, fapt ce a determinat autoritățile române să solicite conducătorilor auto să treacă în Bulgaria prin celelalte zece puncte vamale deschise între cele două țări.

„Autoritățile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, prin intermediul Centrului Comun de Contact Giurgiu, că în perioada 28-31 august vor fi demarate lucrări de reparații pe partea bulgară a podului peste fluviul Dunărea dintre Ruse și Giurgiu-Podul Prieteniei, aspect ce necesită introducerea unor măsuri temporare de reducere a traficului pe pod. Astfel, în perioada respectivă, pe timpul zilei traficul pe Podul Prieteniei se va desfășura cu dificultate, pe o singură bandă în zona unde se derulează reparații, iar pe timpul nopții, între orele 22,00-02,00, traficul pe pod va fi restricționat în totalitate”, scrie Agerpres.

„La granița cu Bulgaria sunt operaționale încă zece puncte de trecere a frontierei în regim internațional pentru persoane, autoturisme și camioane, conform categoriilor specifice fiecărui punct, astfel, pe raza județului Constanța funcționează PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița, PTF Dobromir, în județul Călărași, trecerea cu bacul de la PTF Călărași. Pe raza județului Teleorman, trecerile cu bacul de la PTF Turnu Măgurele și PTF Zimnicea și pe raza județului Dolj, PTF Calafat și trecerea cu bacul de la PTF Bechet”, mai arată Agerpres.

Autoritățile române de la frontiera de vest au blocat intrarea în țară a două transporturi ilegale de deșeuri, în total peste 40 de tone, care proveneau din Polonia și Spania, dispunând ca acestea să fie returnate expeditorilor din cele două țări.

„Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu 42.480 de kilograme de deșeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse”, a informat, marți, Poliția de Frontieră Arad, adăugând că „autoritățile au dispus ca ambele autotrenuri să se întoarcă în țările din care veneau”, scrie Agerpres.

„Sute de pompieri greci se luptau luni cu un incendiu uriaș care a ucis cel puțin 20 de persoane în ultimele 10 zile, fiind cel mai mortal incendiu de vegetație din Europa de până acum în această vară, în timp ce valurile de căldură record declanșează incendii pe tot continental”, notează News.ro, citând Reuters.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Incendiul, care a izbucnit în apropierea orașului Alexandroupolis, s-a extins necontrolat în regiunea Evros din nord-estul Greciei, alimentat de vânturi cu o forță apropiată de cea a vântului și de temperaturi ridicate. Toate victimele ucise până în prezent, cu excepția uneia, erau migranți ilegali care se ascundeau în pădure. (…) Serviciul Copernicus Climate Change Service, susținut de Uniunea Europeană, a declarat că incendiul din Evros a ars peste 77.000 de hectare de teren, fiind unul dintre cele mai mari incendii de pe teritoriul european din ultimii ani”, mai arată News.ro.

„Președintele Turciei, Recep Erdogan, va merge în 4 septembrie la Soci ca să discute cu Vladimir Putin despre coridorul cerealelor din Marea Neagră”, scrie RFI, citând Digi.ro.

„Potrivit sursei citate, întâlnirea dintre cei doi președinți va dura doar o zi. Erdogan și Putin vor discuta despre coridorul cerealelor din Marea Neagră. Președintele turc va încerca să îl convingă pe omologul său rus să revină în acord. O altă temă de discuție va fi Siria. Întâlnirea de la Soci a fost stabilită cu o săptămână înainte de reuniunea ONU. Cei doi ar fi trebuit să se întâlnească în august, în Turcia, dar Putin se teme să plece din Rusia, ca să nu fie arestat”, mai arată RFI.

Seară liniștită!

 

42 de tone cu deșeuri ilegale, din Polonia și Spania, oprite la graniță was last modified: august 30th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: