O nouă ameninţare la Marea Neagră

5 oct. 2022
Vizualizari: 614

Marile publicații ale lumii scriu în ultimele zile despre o posibilă reacție nucleară a Rusiei la pierderile suferite pe frontul de est al Ucrainei.

„Sursele din apărare au declarat pentru The Times că Rusia pregătește un test nuclear la Marea Neagră, în apropierea Ucrainei. Mai mult, un tren nuclear a fost pus în mișcare și cutreieră Ucraina.Kremlinul s-a arătat pregătit pentru o escaladarea semnificativă a conflictului din Ucraina, deoarece Rusia pierde teren pe câmpul de luptă. De asemenea, temerile anterioare ale Occidentului cu privire la faptul că Vladimir Putin că ar putea recurge la tactici nucleare au fost amplificate marți de afirmațiile potrivit cărora un tren operat de divizia nucleară secretă ar fi fost deja pregătit, cu destinația Ucraina. Trenul a fost observat în centrul Rusiei și este «responsabil pentru munițiile nucleare, depozitarea, întreținerea și transportul acestora către unități». Experții internaționali au atras atenția că Vladimir Putin va folosi cel mai probabil armele nucleare în Marea Neagră”, relatează Evenimentul Zilei.

Antena 3 scrie pe aceeași temă și notează că o dronă a Alianței monitorizează de mai multe ore tot ce se întâmplă în Marea Neagră în apropierea granițelor Rusiei.

„Aceasta zboară la 17.000 de metri altitudine în apropierea Crimeei. De asemenea, un avion militar NATO survolează Dobrogea. Alerta esta una majoră, după ce mai mulți analiști militari au declarat pentru publicațiile internaționale că Vladimir Putin ar putea face o demonstrație de forță în Marea Neagră. Mai exact, liderul de la Kremlin ar pregăti detonarea unei încărcături nucleare pe apă”, notează Antena 3

„De asemenea, un oficial al alianței citat de Reuters spune că NATO nu a observat modificări în ceea ce privește poziționarea sistemelor nucleare ruse, dar că menține vigilența. Reacțiile vin după ce mai mulți analiști militari citați de publicațiile internaționale au spus că Rusia a deplaseaza din Marea Albă celebrul submarin Belgorod, care are la bord torpilele Poseidon cu încărcătură nucleară. Temerile că Putin ar putea recurge la folosirea armelor nucleare au crescut și după ce au apărut informații că un tren operat de divizia nucleară secretă ar fi fost trimis către Ucraina”, mai scrie Antena 3

Războiul din Ucraina și criza energetică obligă Europa să găsească o nouă formula de cooperare cu Marea Britanie, Turcia, Ucraina și Georgia în cadrul unei noi structuri: Comunitatea Politică Europeană.

„Comunitatea Politică Europeană va include toate statele membre în Uniunea Europeană precum și alte țări din Europa sau din vecinătatea ei. Reuniunea de inaugurare a noii structuri politice, European Political Community (EPC), este programată joi, 6 octombrie 2022, în capitala Cehiei, Praga. EPC va lua ființă pe baza unei propuneri pe care a avansat-o președintele Franței, Emmanuel Macron, în luna mai 2022”, scrie România liberă.

„Demn de remarcat este că din EPC va face parte și Marea Britanie, care s-a retras din UE. Din EPC va face parte și Turcia, o țară care a insistat fără succes, ani la rând, să fie primită în UE. În total, din EPC vor face parte toate cele 27 de țări membre UE, precum și alte 17 țări. Printre membri se numără Ucraina și Republica Moldova, care aveau deja relații bune cu UE. Din Republica Moldova, la reuniunea de la Praga va participa chiar șefa statului, Maia Sandu. Din EPC va face parte și Georgia, o țară din Caucaz, devenită independentă prin dezmembrarea fostei URSS. Georgia are și ea relații bune cu UE, inclusiv cu România”, mai arată România liberă.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți cu 198 de voturi „pentru”, 80 de voturi ‘împotrivă’ și 4 abțineri Proiectul de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor. Senatul este Cameră decizională pentru acest proiect de lege.

„Proiectul de lege a parcurs toate etapele procedurale prevăzute de legi în ceea ce privește elaborarea în propunerea și adoptarea proiectelor de acte normative la nivelul Guvernului și a împlinit toate avizele necesare, în special al Consiliului Superior al Magistraturii”, a declarat, în plen, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, scrie Agerpres.

„Foarte important, acest proiect ridică la rang de lege o serie de reguli care până acum existau în regulamentele interne ale Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește cariera judecătorilor și a procurorilor, începând cu admitere și examenul de capacitate, numire, promovare pe loc sau în funcție de execuție, promovarea în sistem, trecerea de la funcția de judecător în cea de procuror și invers, detașarea, delegarea, transferul judecătorilor și procurorilor și așa mai departe”, a explicat ministrul Justi’iei, mai scrie Agerpres.

„Proiectul statutului judecătorilor și procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor justiției, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii și organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaților”, menționează  Agerpres.

Adevărul scrie despre cel mai mare transport umanitar pentru Ucraina, care a  ajuns în România.

„O navă încărcată cu ajutoare umanitare din Franța pentru Ucraina, a sosit miercuri, 5 octombrie 2022, în Portul Constanța Sud-Agigea. Bunurile vor fi transportate către hub-ul umanitar din Suceava. Bunurile care vin din Franța la bordul navei «Aknoul» vor fi transportate către hub-ul umanitar de la Suceava”, notează Adevărul.

„Franța a trimis Ucrainei 15 vehicule de pompieri și salvare, echipament de salvare, degajare și protecție. De asemenea, pe lista donațiilor se mai află 25 de tone de medicamente de urgență și de resuscitare și un vehicul medical dotat cu aparat mobil de radiologie care permite efectuarea examinărilor pe teren, dar și 60.000 de rații alimentare, 48 de tone de preparate și 13 tone de lapte. Peste 200 de metri de poduri de urgență care se află pe lista donațiilor vor fi utilizați pentru operațiuni de reabilitare rapidă a infrastructurilor civile ucrainene”, mai arată Adevărul.

Presa mai scrie că Gazprom reduce livrările de gaze către Republica Moldova.

„Gazprom încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea Gazprom”, a scris marți pe Facebook, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, relatează România liberă, citând Cotidianul.

„Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a adăugat ministrul ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, scrie România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Reprezentanții companiei rusești Gazprom ar putea întrerupe livrările de gaze către Republica Moldova dacă nu se fac plăți în următoarele zece zile”, arată SkyNews, citată de România liberă.

Seară liniștită!

O nouă amenințare la Marea Neagră was last modified: octombrie 5th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: