SUA şi ţările G7 acordă peste 50 de miliarde de dolari, ajutor Ucrainei

20 mai 2022
Vizualizari: 663

Deschidem Revista din această seară cu Republica Moldova care, odată cu războiul din Ucraina, este tot mai aproape de aderarea la Uniunea Europeană. Parlamentul European a adoptat joi raportul anual privind implementarea acordului de asociere UE-Republica Moldova.

„Motivată de invazia Rusiei în Ucraina, cererea oficială a Republicii Moldova de aderare la UE de pe 3 martie a fost salutată de eurodeputați, întrucât confirmă drumul european al țării. Ei fac apel la instituțiile UE să-i acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată, împreună cu Ucraina și Georgia, în conformitate cu articolul 49 din TEU și «pe baza meritelor». Între timp, consideră eurodeputații, Uniunea Europeană și Republica Moldova ar trebui că continue să lucreze la integrarea țării în piața unică a UE. Rezoluția face apel la Comisia Europeană să ajute Republica Moldova în pregătirea unei strategii credibile pentru perioada de preaderare la UE. De asemenea, eurodeputații atrag atenția asupra necesității pentru mai mult ajutor strategic pentru Republica Moldova, în special prin înființarea unui grup de sprijin al Comisiei pentru această țară, similar cu cel existent pentru Ucraina”, scrie România Liberă.

„Parlamentul European vrea ca Republica Moldova să obțină statutul de candidat pentru aderarea la UE mai rapid, în ciuda incidentelor de securitate de la granița ei. Nu în ultimul rând, eurodeputații își exprimă îngrijorarea în legătură cu o serie de recente incidente de securitate în regiunea separatistă Transnistria și le condamnă ca pe niște acte periculoase de provocare comise într-o situație de securitate foarte volatilă. Ei își reiterează sprijinul pentru o soluționare pașnică a conflictului din Transnistria, bazat pe suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova”, potrivit Agerpres, citată de România liberă.

 „Senatul american a aprobat joi un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar proiectul de lege a fost trimis Casei Albe pentru a fi semnat de președintele Joe Biden, în contextul în care Washingtonul se grăbește să mențină un flux de asistență militară la aproape trei luni după invazia Rusiei”, scrie Reuters, citată de Digi 24.

„Senatul a votat 86 la 11 în favoarea pachetului militar, economic și umanitar, cel mai mare de până acum pentru Ucraina. Voturile împotrivă au fost ale republicanilor.(…) Camera Reprezentanților a trecut acest proiect pe 10 mai, voturile împotrivă fiind de asemenea exprimate de republicani. S-a împotmolit în Senat după ce senatorul republican Rand Paul a refuzat să permită un vot rapid”, relatează Digi 24.

„Prin adoptarea acestui ajutor de urgență, Senatul poate acum spune poporului ucrainean: ajutorul e pe drum. Adevăratul ajutor. Ajutorul semnificativ. Ajutorul care poate asigura victoria ucrainenilor”, a spus liderul majorității democratice din Senat, Chuck Schumer, mai arată Digi 24. 

Și G7 se pregătește să ofere un ajutor Ucrainei de 18,4 miliarde de dolari.

„Liderii finanțelor din grupul celor mai mari șapte economii (G7) din lume au căzut de acord să ajute Ucraina cu 18,4 miliarde de dolari și au spus că sunt pregătiți să sprijine Kievul și «să facă mai mult dacă este nevoie»”, potrivit unui proiect de comunicat de presă consultat de Reuters și citat de Digi 24. 

„Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia au avut discuții, în contextul în care Ucraina rămâne fără bani. Statele G7 au ‘mobilizat 18,4 miliarde de dolari pentru sprijinul bugetar, inclusiv 9,2 miliarde de dolari din angajamente recente”, în 2022, conform sursei citate, mai scrie Digi 24. 

The Guardian, citat de News.ro scrie azi că în Rusia, „autori ruși necunoscuți au lansat o serie de atacuri cu cocktail Molotov asupra comisariatelor militare din toată țara în această lună, probabil în semn de protest față de mobilizarea mascată”.

„Mass-media rusă și canalele locale Telegram au raportat acte intenționate de incendiere asupra comisariatelor militare în trei localități din regiunea Moscova – Omsk, Volgograd, regiunea Ryazan și districtul autonom Hantî-Mansi, între 4 mai și 18 mai. Generalul ucrainean Oleksii Gromov, a declarat că au existat cel puțin 12 cazuri de incendiere deliberată împotriva comisariatelor militare în total și cinci săptămâna trecută.Oficialii ruși au prins în flagrant doi tineri de 16 ani într-o localitate din regiunea Moscova, ceea ce sugerează că cetățenii ruși sunt probabil responsabili pentru atacurile asupra comisariatelor militare”, notează News.ro.

„Zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței au fost depistate de la începutul lunii mai în Europa și în America de Nord”, notează Libertatea citând News.ro, și AFP.

„Autoritățile sanitare se tem că maladia s-ar putea propaga în Africa de Vest, dar și în restul lumii. Marea Britanie, unde pe data de 6 mai a fost semnalat primul caz, a transmis miercuri seară că a mai indentificat alte două cazuri, ceea ce duce bilanțul la 9 persoane infectate”, scrie Libertatea.

„Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și oboseală. Pot apărea erupții cutanate, adesea pe față, și se răspândesc în alte părți ale corpului, inclusiv pe organele genitale. Nu există tratament pentru variola maimuței, care se transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin fluidele sale corporale, între care saliva. Infecția se vindecă de la sine. Miercuri, Spania, Portugalia, Canada și SUA au semnalat că au depistat cazuri de variola maimuței, cele două țări iberice declanșând o alertă națională sanitară”, mai arată Libertatea.

 Weekend plăcut!

 

 

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
SUA și țările G7 acordă peste 50 de miliarde de dolari, ajutor Ucrainei was last modified: mai 20th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: