Dmitri Peskov: „Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă există o amenințare la adresa ei și nu ca urmare a războiului desfășurat în Ucraina”

29 mart. 2022
Vizualizari: 284

În timp ce bombardamentele continuă în mai multe orașe din Ucraina, Președintele Volodomir Zelenski anunță că e pregătit să discute despre adoptarea unui statut neutru al țării sale, ca parte a unui acord de pace.

„Moscova și Kievul discută despre un armistițiu ca parte a unui posibil acord ce ar presupune ca Ucraina să renunțe la demersul său de aderare la NATO, în schimbul unor garanții de securitate și al perspectivei de a adera la UE”, au declarat, sub protecția anonimatului, surse citate de Financial Times, relatează Digi24.

„Tot ca parte a acordului, pe lângă renunțarea la NATO, Ucraina ar urma să nu găzduiască baze militare străine pe teritoriul său și să nu încerce să dezvolte arma nucleară. Aceste informații trebuie luate însă sub rezerva faptului că discuțiile nu sunt încă finalizate, au precizat sursele cotidianului financiar britanic”, mai arată Digi24.

Negocierile de pace trenează, iar mai multe orașe din Ucraina au fost deja distruse.

„Potrivit bilanțului anunțat de ONU, 1.119 de civili au murit în cele 33 de zile de război. Un număr ridicat de decese în rândul civililor s-a înregistrat în orașul-port Mariupol, asediat de forțele ruse. Potrivit oficialilor ucraineni, sunt 5.000 de civili uciși în Mariupol, dar numărul real poate crește până la 10.000. Luni, primarul din Mariupol a solicitat evacuarea completă a locuitorilor”, scrie Libertatea.

„Forțele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete în cartierele rezidențiale, concentrându-se pe depozitele de combustibil într-un efort de a «complica logistica» și de a «crea condiții pentru o criză umanitară», precizează Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei, în cea mai recentă actualizare a situației din teren, potrivit BBC. În ultimele zile au fost lovite depozite de combustibil din mai multe orașe, printre care capitala Kiev, Liov, Rivne, Jîtomîr și Luțk. De asemenea, armata ucraineană acuză forțele ruse că terorizează populațiile locale din Kiev, Zaporojie, Herson și Harkov, comițând jafuri, răpiri și ținând ostatici civili”, mai arată Libertatea.

„Forțele lui Vladimir Putin răpesc politicieni, activiști și jurnaliști ucraineni deoarece Rusia nu își îndeplinește obiectivele militare”, a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, relatează The Guardian, citat de Digi24.

„Truss a condamnat «tactica odioasă» dezvăluită de organizația ucraineană pentru drepturile omului ZMINA, care susține că a identificat zeci de persoane care au fost răpite, iar alte mii au fost deportate în Rusia”, mai scrie Digi24.

Rusia reține și face să dispară civili în încercarea de a frânge spiritul poporului ucrainean. (…) Astăzi publicăm prima noastră listă cu cei care au fost luați, astfel încât Kremlinul să știe că lumea urmărește și să nu i se permită să facă rău. În total, am documentat până acum 39 de cazuri de dispariții forțate și detenții arbitrare în teritoriile ucrainene nou ocupate de Rusia”, a declarat șefa ZMINA, Tetiana Pecioncik, mai notează Digi24.

„Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă există o amenințare la adresa ei și nu ca urmare a războiului desfășurat în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, arată CNN, citat de Digi24.

„Avem un concept de securitate care afirmă foarte clar că numai atunci când există o amenințare pentru existența statului, în țara noastră, putem folosi și vom folosi efectiv arme nucleare pentru a elimina amenințarea pentru existența țării noastre”, a mai spus Dmitri Peskov, mai notează Digi24.

În România, după ce Antibiotice Iași a produs comprimatele de iodură de potasiu, necesare în cazul unui atac nuclear, acum, unii medici de familie refuză să distribuie aceste medicamente persoanelor vulnerabile. Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rafila anunțase că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu.

„Medicii de familie nu vor să distribuie pastilele de iod. Mai multe patronate ale medicilor de familie din țară au transmis un apel către Ministerul Sănătății prin care aduc la cunoștință faptul că nu au fost chestionați în ceea ce privește activitatea de distribuție a pastilelor de iod, iar această atribuție le-ar bloca activitatea medicală”, scrie Cotidianul.

„Patronatele medicilor de familie din județele Timiș, Bistrița-Năsăud, Iași, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu au transmis un apel către Ministerul Sănătății, spunând că solicită să se ia act de poziția medicilor specialiști de medicină de familie cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, fără consultarea prealabilă a reprezentanților medicilor de familie”, relatează Cotidianul.

„Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate”, se arată în apelul transmis Ministerului Sănătății de patronatele menționate, mai notează Cotidianul.

Seară liniștită!

Dmitri Peskov: „Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă există o amenințare la adresa ei și nu ca urmare a războiului desfășurat în Ucraina” was last modified: martie 29th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: