Zelenski, dezamăgit că Ucraina nu a fost invitată să adere acum la NATO

12 iul. 2023
Vizualizari: 246

După primele două zile de controale ale autorităților, 11 centre sociale au fost închise și alte 25 au activitatea suspendată.

„Potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, în primele două zile de control au fost verificate, în total, 998 de servicii sociale, la nivelul țării. Dintre acestea, au fost închise 11 (4 în București, 2 în Constanța, câte unul în Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu Mare). Totodată, a fost suspendată activitatea a 25 de servicii sociale (11 în București, 7 în Giurgiu, câte două în Ilfov și Timiș, câte unul în Arad, Constanța și Vâlcea)”, scrie News.ro.

Și Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat ieri în chestiunea „azilelor groazei”, declarând că faptele constatate sunt „o rușine națională”.

„Chestiunea cu așa cum s-au numit azilele groazei este una foarte complicată și, dacă îmi permiteți să fac o afirmație, cred că este o rușine națională. Este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt unii vinovați direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea și un tratament uman. Este foarte problematic și aceste persoane trebuie identificate și sancționate conform legii, dar mai sunt și alții. Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile de verificare și control să știe? Trebuie văzut cine a știut și nu a acționat trebuie tras la răspundere”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută marți la Vilnius, înaintea Summitului NATO, scrie News.ro.

„Cred că lucrurile vor merge mai departe, fiindcă vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic, n-au sesizat, n-au intervenit și atunci cred că trebuie să fie găsiți toți vinovații, indiferent dacă vorbim despre o vinovăție în exercițiul în funcție sau o vinovăție politică sau morală. Până nu vor fi trași la răspundere toți cei care au permis o astfel de grozăvie în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătățite. Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâre”, a mai declarat Președintele Iohannis, mai arată News.ro.

Europarlamentarul USR, Vlad Botoș, a trimis, marți, o scrisoare oficială către doi oficiali ai Comisiei Europene, Didier Reynders, comisar european cu atribuții în ceea ce privește justiția, și Verei Jurova, vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori europene și transparență, în care semnalează situația gravă cu care se confruntă unele persoane instituționalizate din România, cerând activarea mecanismelor Uniunii Europene.

„Este inacceptabil ca în casele de bătrâni care au contracte cu statul să se întâmple asemenea acte inumane. Bătrânii noștri suferă din cauza unui sistem inechitabil de pensii. Acum, cei care nu mai pot să aibă grijă de iei înșiși mai trebuie să trăiască și cu groaza că pot ajunge într-o casă condusă de asemenea monștri. E nevoie de soluții urgente pentru monitorizare și intervenție de la nivel european în cazul sistemului caselor de bătrâni, ca o garanție în plus pentru siguranța acestor persoane”, a declarat europarlamentarul Vlad Botoș, potrivit unui comunicat de presă al USR, notează Cotidianul.

Premierul Marcel Ciolacu a susținut, marți, în cadrul Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, că își asumă ferm angajamentul privind pregătirea detaliată a reformelor structurale cheie cuprinse în PNRR.

„Șeful Executivului a coordonat, marți, la Palatul Victoria, Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reuniune desfășurată cu participarea directorului general al grupului operativ SG RECOVER al Comisiei Europene, Celine Gauer, a directorului general adjunct al Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare DG ECFIN, Declan Costello, și a altor înalți funcționari europeni”, relatează Agerpres.

„Guvernul pe care îl conduc este unul al reformelor în domenii cheie, așa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, dar și la nivelul coaliției de guvernare. Multe dintre reformele asumate prin PNRR se suprapun cu cele necesare pentru pregătirea aderării României la OCDE. Avem voința să le implementăm și convingerea că, pentru România, dezvoltarea structurală și financiară cu sprijinul Uniunii Europene reprezintă o uriașă oportunitate. Ca prim-ministru îmi voi asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie, de a analiza impactul lor asupra populației și de a le implementa etapizat, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare”, a afirmat Marcel Ciolacu, mai scrie Agerpres.

„Ioana Băsescu și Elena Udrea scapă de anii grei de închisoare”, titrează azi Cotidianul.

„Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus, marți, încetarea procesului împotriva Elenei Udrea, ca urmare a prescrierii faptelor, în dosarul în care fostul ministru primise la instanța de fond o condamnare de 8 ani închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare a banilor în legătură cu finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009. Magistrații au pus în aplicare deciziile Curții Constituționale privind prescrierea faptelor, fiind anulată astfel condamnarea de 8 ani aplicată de Curtea de Apel București. În același dosar, Instanța supremă a dispus încetarea procesului penal și în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, fiindu-i anulată o pedeapsă de 5 ani închisoare primită la Curtea de Apel București pentru instigare la delapidare și spălarea banilor. De asemenea, au fost anulate toate condamnările primite de ceilalți inculpați din dosar: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări), care avea o pedeapsă de 6 ani în primă instanță pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost președinte al Consiliului Județean Tulcea), care primise la fond 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), condamnat în primă instanță la 3 ani cu suspendare pentru delapidare”, relatează Cotidianul.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Rusia va fi nevoită să utilizeze armament „similar” dacă Statele Unite (SUA) furnizează bombe cu fragmentare Ucrainei.

„În eventualitatea în care Statele Unite furnizează muniție cu fragmentare Ucrainei, forțele armate ruse vor fi nevoite să utilizeze armament similar, ca reacție, împotriva forțelor militare ucrainene. Trebuie notat faptul că Rusia are în serviciu muniție cu fragmentare, pentru toate situațiile. Este mult mai eficientă decât cea americană”, a declarat Serghei Șoigu, citat de agenția Reuters, scrie România liberă.

„Deși Serghei Șoigu a declarat că armata rusă nu a utilizat muniție cu fragmentare în Ucraina, Administrația de la Washington a acuzat forțele militare ruse că folosesc deja armament de acest fel, cu o rată de eșec de până la 40%, astfel că dispozitivele explozive rămân pe sol, generând mult timp riscuri pentru civili. Washingtonul susține că muniția cu fragmentare americană are o rată de eșec de doar 2,35%”, mai arată România liberă.

„Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a anunțat că se opune utilizării de muniție cu fragmentare. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a condamnat vehement decizia SUA de a furniza muniție cu fragmentare Ucrainei. Organizația umanitară a atras atenția că în zonele de conflict în care este folosit armament cu submuniție sunt multe victime civile care ar putea fi evitate”, mai scrie România liberă.

„Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat marți dezamăgirea că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„«NATO va face Ucraina mai sigură, Ucraina va face NATO mai puternică», le-a spus Zelenski miilor de oameni, mulți dintre ei fluturând steaguri ucrainene, care s-au adunat marți după-amiază în centrul orașului Vilnius, gazda summitului. A fost o apariție surpriză a președintelui Volodimir Zelenski, care a venit în Piața Lukiskiu însoțit de prima-doamnă Olena Zelenska și de cuplul prezidențial lituanian, gazdele reuniunii NATO. Luând cuvântul pe o scenă, Zelenski a mulțumit Lituaniei pentru o «poziție clară, onestă și curajoasă» în sprijinul aderării Ucrainei”, relatează News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Cu puțin timp înainte de discursul lui Zelenski, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunțase că aliații au convenit că NATO va adresa o invitație Ucrainei de a se alătura alianței militare atunci când «membrii vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile»”, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

 

Zelenski, dezamăgit că Ucraina nu a fost invitată să adere acum la NATO was last modified: iulie 12th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: