Ofensiva partidelor naţionaliste

2 feb. 2022
Vizualizari: 356

Protestele polițiștilor au ținut prima pagină a presei. Peste 2.000 de polițiști au protestat în București.

„Angajații din Poliție, penitenciare și Armată nu solicită majorări de salarii sau pensii, ci solicită respectarea legilor, așa cum au fost adoptate în Parlament, de către aceleași partide politice care formează actuala coaliție de guvernare (PSD-PNL-UDMR). Practic, politicienii trebuie să-și respecte deciziile și să elimine arbitrariul și discriminarea în ceea ce privește aplicarea legii salarizării și pe cea a pensiilor militare”, transmit sindicatele, care reprezintă peste 500.000 de angajați și rezerviști din sectorul de Apărare, ordine publică și securitate națională, scrie Libertatea.

„Principalele revendicări: aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la polițiștii, militarii și personalul contractual din familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională; indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflației, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020) și asigurarea asistenței medicale de calitate în condițiile în care beneficiarii sunt plătitori de CASS; majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru a eficientiza activitatea; măsuri pentru diminuarea deficitului de personal polițienesc; dotarea logistică a polițiștilor cu mijloace de mobilitate, dar și cu echipamente de intervenție și de protecție fizică adecvate îndeplinirii misiunilor; eficientizarea dialogului social cu Guvernul și cu Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce privește drepturile/interesele polițiștilor și ale personalului contractual”, mai notează Libertatea.

Presa dezvăluie numărul enorm de facturi întocmite greșit de companiile de electricitate și gaze, care au declanșat un scandal fără precedent în societatea românească.

„Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Dragoș Drăgan, a declarat, în ședința de Guvern, referitor la schema de ajutor privind plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică, instituită prin Ordonanța nr. 118/2021, că «în urma controalelor realizate la toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale, la nivelul săptămânii trecute, au fost identificate un număr 89.195 de facturi greșite, iar la nivelul energiei electrice, au fost identificate peste 450.000 de facturi greșite»”, relatează News.ro.

După controalele ANPC, peste jumătate de milion de facturi trebuie refăcute.

„Procesul este în desfășurare, au fost peste jumătate din aceste facturi, pe partea de energie electrică, refăcute și urmează să avem datele, la sfârșitul săptămânii, în care suntem convinși că vom atinge targetul în ceea ce privește refacerea acestor facturi întocmite greșit de furnizorii de energie electrică și gaze naturale”, a mai spus secretarul de stat, Dan Dragoș Drăgan, notează News.ro.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că de săptămâna viitoare ar putea începe trendul descendent al pandemiei.

„Astăzi au fost înregistrate 107 decese, plus încă 13 care sunt din perioade anterioare. Cred că, văzând cifrele și discutând și cu alți colegi din zona de sănătate publică, cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii, încât în cursul săptămânii viitoare să începem trendul descendent al acestei pandemii și cred că, lucru pe care și-l dorește toată lumea, o să putem să renunțăm la măsurile impuse în timp. Sigur, astea sunt decizii care vor fi luate la nivelul Guvernului României”, a spus ministrul Rafila, în debutul ședinței de Guvern, scrie Digi 24, citând Agerpres.

Ultimul sondaj realizat de INSCOP arată că aproape două treimi dintre cei chestionați ar vota un partid naționalist, care promovează valori religioase și familia tradițională, în timp ce doar 26% din electorat ar fi de acord și cu o posibilă ieșire din UE.

„65,7% dintre cei care au răspuns întrebării au precizat că ar vota un partid naționalist, care promovează valori religioase și familia tradițională (cu 3% mai puțin ca în septembrie 2021), în timp ce 32,8% nu ar vota un asemenea partid. Din interiorul acestui electorat, 39,7% dintre repondenți ar vota un asemenea partid și dacă ar propune măsuri și politici care ar putea determina ieșirea României din Uniunea Europeană, în timp ce 55,1% au afirmat că «nu». De asemenea, tot din rândul electoratului favorabil unui partid naționalist au fost chestionați repondenții despre raportarea la Rusia. Mai exact, întrebați dacă ar vota un asemenea partid chiar dacă ar susține o apropiere de Rusia, 26% au răspuns că «da» (adică 17% din totalul eșantionului), în timp ce 68,4% au afirmat că «nu»”, relatează Adevărul.

La est de România, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a trimis în Parlament un Proiect de Lege care va face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție.

„Legea actuală conține un obstacol care îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitatea să-și păstreze averile. De facto, aceștia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe. Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună”, a scris Președintele Maia Sandu, marți, pe pagina sa de Facebook, notează Digi 24.

„Radio Chișinău a anunțat miercuri dimineață că procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova, în colaborare cu ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au descins la mai multe adrese ale unor foști parlamentari. Perchezițiile sunt efectuate în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 foști deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, fiind vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme”, mai arată Digi 24.

 

Seară frumoasă!

Ofensiva partidelor naționaliste was last modified: februarie 2nd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: