Grevă, după grevă, în sectorul bugetar

25 mai 2023
Vizualizari: 146

Comisia Europeană recomandă României să urmărească aplicarea unor politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, cu scopul de a pune capăt situației de deficit bugetar excesiv din România până în 2024.

„Comisia a publicat miercuri raportul de țară 2023 pentru România. Acesta evaluează progresul României în abordarea recomandărilor specifice de țară relevante adoptate de Consiliu între 2019 și 2022, realizând un bilanț al implementării de către România a planului de redresare și reziliență. (…) Comisia Europeană estimează în schimb că România va consemnat în acest an un deficit bugetar de 4,7% din PIB în acest an și de 4,4% din PIB în cel viitor. Pe lângă recomandarea referitoare la reducerea deficitului bugetar excesiv, Comisia spune României să reducă măsurile de sprijin energetic, în vigoare până la sfârșitul anului 2023, folosind economiile aferente pentru a reduce deficitul public. În cazul în care creșterea reînnoită a prețurilor energiei va necesita măsuri de sprijin, România ar trebui să se asigure că acestea sunt orientate spre protejarea gospodăriilor și firmelor vulnerabile, că sunt posibile din punct de vedere fiscal și mențin stimularea economiei de energie. Comisia spune României să mențină finanțarea investițiilor publice la nivel național și să asigure absorbția efectivă a granturilor RRF și a altor fonduri UE, în special pentru a promova tranziția ecologică și digital”, scrie News.ro.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat sancționarea altor opt bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare în privința contractelor de creditare pe termen mediu și lung.

„Așa cum am mai spus, acțiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancționate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea și consumatori. Așa cum am mai arătat,  astăzi sunt situații dramatice în viața celor care la un moment dat și-au luat un credit. Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceștia sunt oameni. Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operațiune foarte corectă, aceeași adunare poate să reprezinte un minus enorm în viața unor familii. Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanțe. Dar și așa, cei «doar» 2 % reprezintă un număr însemnat de consumatori aflați în imposibilitatea de a-si plăti ratele și de a duce un trai decent. Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemați la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situație să fie reevaluată. Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu, notează News.ro

După profesori, vor ieși  în stradă și angajații CFR.

„Nemulțumiți de faptul că Guvernul taie din bugetul companiei, angajații CFR vor protesta luni, 29 mai, în fața Ministerului Transporturilor și amenință că vor declanșa greva generală”, scrie România liberă.

„Potrivit unui comunicat transmis de Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), ceferiștii spun că în data de 29 mai vor picheta sediul Ministerului Transporturilor. Dacă guvernanții nu vor ține cont de nemulțumirile acestora, angajații CFR spun că va urma un alt protest pe 26 iunie și un miting în fața Guvernului la 1 iulie”, mai arată România liberă.

Și angajații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, atât cei afiliați, cât și cei neafiliați S.C.N.S.A.S., au intrat în grevă japoneză începând cu data de 25 mai. Ei au prezentat într-un comunicat remis cotidianul.ro, atât nemulțumirile, cât și revendicările lor.

„Ca rezultat al eșecurilor tuturor demersurilor făcute de conducerea C.N.S.A.S. în materie salarială, angajații instituției noastre se află într-o situație discriminatorie față de colegii din alte instituții publice din administrația publică centrală, încă de la intrarea în vigoare a Legii 153/2017, fapt care a creat și continuă să provoace o stare de nemulțumire profundă, fiind tratați ca o categorie inferioară de funcționari publici. Considerăm inadmisibilă perpetuarea acestei situații de fapt și prezentăm în consecință următoarele revendicări: Aplicarea fără întârziere a prevederilor Legii 153/2017 și încadrarea tuturor angajaților C.N.S.A.S. pe grila maximă de salarizare, care ar fi trebuit a fi aplicată la data de 01.01.2022 și care nu se aplică nici la data redactării prezentului comunicat ;Calcularea sporului de condiții vătămătoare în cuantum de 15%, așa cum este prevăzut în ordinele de numire în funcție, respectiv contractele individuale de muncă; Acordarea unei majorări de 15% a salariului de bază pentru complexitatea muncii. Încă din 2018, instituția noastră a inițiat demersuri atât pe lângă Parlamentul României, cât și pe lângă Guvernul României pentru îndreptarea inechităților salariale, acțiuni care nu au avut niciun rezultat. Totodată, fiecare inițiativă a fost respinsă pe motiv că la o proximă inițiativă legislativă vor fi eliminate aceste discriminări”, arată reprezentanții CNSAS, scrie Cotidianul.

După ce mai multe guverne au restrâns posibilitatea utilizării rețelei TikTok pe terminalele administrațiilor, acum firma chineză care deține rețeaua TikTok  reacționează și cheamă în instanță un stat american.

„Compania care deține rețeaua TikTok a anunțat că va acționa în instanță statul american Montana, primul din SUA care a interzis platforma de socializare în contextul scandalului internațional privind folosirea datelor personale ale celor 1,6 miliarde de utilizatori ai rețelei”, notează Adevărul.

„Săptămâna trecută,  guvernatorul statului Montana, republicanul Greg Gianforte, a semnat un decret prin care interzice utilizarea platformei video. Astfel, compania TikTok sau orice terț care folosește sau pune la dispoziția publicului rețeaua de socializare va fi amendat cu 10.000 de dolari pe zi. Interdicția vine pentru a proteja datele personale și private ale locuitorii statului Montana de Partidul Comunist Chinez, susține guvernatorul”, mai scrie Adevărul.

Seară liniștită!

Grevă, după grevă, în sectorul bugetar was last modified: mai 25th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: