ONU a adoptat o rezoluție prin care denunţă ocuparea Crimeei de către Rusia

17 nov. 2022
Vizualizari: 204

România face încă un pas către admiterea în Spațiul Schengen. Comisia Europeană a solicitat Consiliului European să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.

„Bulgaria, România și Croația sunt pregătite să adere (la Spațiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferință de presă la Bruxelles, notează Agerpres.

„România are un management al frontierelor de înaltă calitate și puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor și controale sistematice ale frontierelor, precum și cooperarea polițienească internațională. Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de Informații Schengen este bine stabilit. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecție internațională, cu respectarea principiului nereturnării”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, mai scrie Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă a salutat raportul pozitiv emis de Colegiul Comisarilor din Comisia Europeană.

„Este încă o evaluare favorabilă ce se adaugă la dosarul României, fiind un document care reflectă gradul de pregătire la care țara noastră se află acum. România îndeplinește toate criteriile tehnice necesare pentru a deveni membră în spațiul de liberă circulație. Noul raport de azi confirmă eforturile din ultima perioadă și ne consolidează statutul de candidat serios la integrarea în Spațiul Schengen”, a scris Premierul Ciucă, miercuri, pe Facebook, arată Agerpres.

Racheta căzută în Polonia devine subiectul unor poziții contrare la Kiev și Washington.

„Kievul a reafirmat, miercuri, că racheta care a ucis doi oameni cu o zi înainte într-un sat polonez de lângă granița cu Ucraina a fost «rusească», contrazicând NATO și Washington care acreditează mai degrabă teza unei rachete de apărare ucrainene”, informează AFP, citată deNews.ro.

„Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră. (…) Cred că a fost o rachetă rusească, conform raportului armatei ucrainene”, a declarat miercuri seară la televizor Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie News.ro.

Cu toate acestea secretarul general NATO, precum și forțele armate ruse susținuseră contrariul.

„Incidentul a fost cauzat probabil de o rachetă de la sistemul de apărare aeriană ucraineană trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva rachetelor de croazieră rusești”, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire de criză la Bruxelles.

O poziție asemănătoare avusese și Președintele polonez Andrzej Duda.

„Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat împotriva Poloniei”, declarase Președintele polonez Andrzej Duda, mai arată News.ro.

„Guvernul ungar a estimat că Președintele ucrainean Volodimir Zelenski dă «un exemplu prost» afirmând că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez în apropiere de frontiera cu Ucraina provenea din Rusia”, relatează AFP, citată de Cotidianul.

„Într-o astfel de situație, liderii mondiali se exprimă de o manieră responsabilă”, a declarat presei Gergely Gulyas, șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, mai notează Cotidianul.

„O comisie a Adunării Generale a ONU a adoptat miercuri o rezoluție care denunță ocuparea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea ca fiind ilegală și «condamnă încălcările drepturilor omului și abuzurile» comise împotriva populației din zonă”, informează EFE, scrie România liberă.

„Textul, axat pe situația drepturilor omului în Crimeea și promovat de Ucraina și unii dintre aliații săi, a fost adoptat cu 78 de voturi pentru, 14 împotrivă și 79 de abțineri. În rezoluție, Comisia a treia a Adunării Generale «solicită Federației Ruse să înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional». De asemenea, face o serie de apeluri către Moscova cu privire la situația din Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014 și ulterior a anexat-o”, notează România liberă.

„Textul de 14 pagini solicită Rusiei să elibereze imediat «cetățenii ucraineni care au fost reținuți ilegal» și pe cei care au fost transferați cu forța pe teritoriul rus, să respecte libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire pașnică și să se asigure că populația are acces la educație în limbile ucraineană și tătară”, mai scrie România liberă.

Și cum Europa și Ucraina urmăresc cu atenție alegerile din SUA, după ce democrații au câștigat majoritatea în Senat, presa scrie că acum republicanii pot câștiga controlul asupra Camerei Reprezentanților, potrivit unor proiecții ale jurnaliștilor de la CNN.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Camera Reprezentanților are în total 435 de locuri și toate au fost disputate în alegerile de la mijlocul mandatului prezidențial care s-au desfășurat la 8 noiembrie. Mandatul aleșilor din Camera Reprezentanților este de doi ani, iar democrații obținuseră controlul în 2020, odată cu alegerea președintelui Joe Biden la Casa Albă. Republicanii au depășit în cele din urmă pragul de 218 locuri necesare pentru controlul camerei, dar asta a devenit evident abia la opt zile de la alegeri, fiind nevoie de numărarea voturilor până la ultimele districte, ceea ce subliniază performanța sub așteptări a partidului în alegerile de la jumătatea mandatului. Istoria și logica politică arătau că acest scrutin ar fi trebuit să aducă o sancționare mai puternică a președintelui Biden, după doi ani de mandat, și, deci, a democraților”, scrie News.ro, citând CNN .

„Mai mult, sfidând gravitația politică, democrații au păstrat Senatul după o campanie dominată de preocupările electoratului legate de inflația ridicată, dar influențată, în unele locuri, de anularea de către Curtea Supremă – dominată de conservatori – a dreptului constituțional la avort. (…) Victoria republicanilor în Camera Reprezentanților va pune capăt, în ianuarie, celui de-al doilea mandat de speaker al democratei Nancy Pelosi, al treilea om în stat”, mai arată News.ro, citând CNN.

Seară liniștită!

 

ONU a adoptat o rezoluție prin care denunță ocuparea Crimeei de către Rusia was last modified: noiembrie 17th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: