Gabriel Resources ameninţă România cu un nou proces la ICSID
Compania canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), fostul dezvoltator al proiectului minier aurifer omonim blocat, amenință România cu un nou proces la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.
„Gabriel Resources a trimis o notificare oficială de dispută președintelui și premierului României, în baza a două tratate bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor la care statul român este parte, după ce ANRM a transmis că licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, emisă inițial în 1999 și prelungită apoi în 2019, a expirat pe 20 iunie și nu va fi prelungită a doua oară”, scrie Cotidianul.
„Compania consideră că această decizie arbitrară și nejustificată (a ANRM, de a refuza prelungirea licenței – n.r.), contrară legislației românești, reprezintă încă o violare revoltătoare de către România a regulilor statului de drept și a drepturilor investiționale stabilite ale Gabriel Resources, protejate de multiple tratate bilaterale. Momentul deciziei, la doar 3 luni de la finalizarea procedurii de arbitraj a companiei împotriva României, confirmă cu tărie o decizie calculată și politic motivată de a împiedica în mod irevocabil demersul Gabriel Resources și RMGC de a dezvolta proiectul Roșia Montană, fără respectarea drepturilor juridice (ale companiilor – n.r.) și fără justă compensație”, spun cei de la Gabriel Resources, mai arată Cotidianul.
„Gabriel Resources și-a reiterat disponibilitatea de a purta discuții la nivel înalt cu Guvernul României în scopul de a se ajunge la o soluție convenabilă pentru ambele părți. Pentru a facilita acest lucru, Gabriel Resources a trimis o invitație oficială Guvernului la negocieri purtate cu bună-credință cu privire la refuzul prelungirii licenței”, conchid canadienii, mai scrie Cotidianul.
România ar putea deveni producător de drone. Miniștrii Bogdan Ivan și Ștefan Radu Oprea au vizitat, luni, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS), care ar putea produce prima dronă românească.
„Proiectul dronei românești merge mai departe! Am mers astăzi împreună cu ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, la INCAS – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, care gestionează proiecte de cercetare de vârf în științele aerospațiale din România de peste 75 de ani. Am găsit împreună soluții pentru ca MCID și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să construiască un prototip pentru drona românească, un produs integral și autentic al specialiștilor români, de la creație, proiectare și până la producție”, a scris Ivan pe Facebook, notează România liberă.
„Am văzut studii, prototipuri, echipamente și sisteme funcționale care îmi dau siguranța că împreună cu companiile din industria de apărare cu capital privat și de stat, cu companii care inovează permanent în domeniul softurilor, al inteligenței artificiale, microelectronicii sau optoelectronicii proiectul pentru industrializarea dronelor românești poate deveni realitate”, a adăugat Oprea, mai scrie România liberă.
Presa consemnează și o declarație a ministrul Mediului, Mircea Fechet, care vorbește despre reușita programului de colectare de ambalaje prin Sistemul de Garanție Returnare.
„Un miliard de ambalaje au fost colectate prin Sistemul de Garanție Returnare (SGR). De la PET-uri și sticle până la doze de aluminiu, acest sistem a îmbunătățit semnificativ economia circulară din România”, a transmis, luni, ministrul Fechet, într-o postare pe Facebook, relatează News.ro.
„SGR este cel mai bun exemplu de sustenabilitate și inovație din ultimii 30 de ani, în materia economiei circulare din România”, a mai declarat ministrul Mircea Fechet, mai scrie News.ro.
Românii care merg în vacanță în Bulgaria sau traversează Bulgaria în drum spre Turcia sau Grecia vor achita o nouă taxa.
„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, luni 05 august, un comunicat prin care informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria, că autoritățile de la Sofia au reintrodus dezinfecția autoturismelor la punctele de trecere a frontierelor bulgare cu Turcia. MAE precizează că autoritățile bulgare percep o taxă în funcție de gabaritul vehiculelor. Prin urmare, șoferii autoturismelor de până în 3,5 tone vor plăti 7 leva. Pentru microbuze taxa crește până la 10 leva, în timp ce pentru vehiculele de mare tonaj înmatriculate pe teritoriul Bulgariei, taxa percepută de este 20 de leva, și 40 de leva pentru camioanele înmatriculate pe teritoriul altor state”, scrie Evenimentul zilei.
În urma tensiunilor din Orientul Mijlociu, TAROM suspendă zborurile către și dinspre Tel Aviv, Amman și Beirut, pentru perioada 6-12 august 2024.
„În urma evoluțiilor actuale din Orientul Mijlociu și a deteriorării contextului de securitate din regiune, compania Tarom informează că suspendă zborurile către și dinspre Tel Aviv, Amman și Beirut pentru perioada 6-12 august 2024. Tarom a suspendat inițial doar zborurile pe ruta București-Beirut, până la data de 6 august, în urma alertei de călătorie emise de către Ministerul Afacerilor Externe, care informează asupra riscurilor de securitate pentru deplasările în Republica Libaneză și recomandă evitarea oricărei călătorii”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de companie, notează RFI.
„Compania urmărește evoluția situației și informările autorităților și va reveni cu informații actualizate referitoare la zboruri. TAROM recomandă tuturor pasagerilor să urmărească comunicările oficiale pentru cele mai recente actualizări și să contacteze compania pentru reprogramarea călătoriei la o dată ulterioară, fără niciun cost suplimentar”, scrie în comunicat, mai arată RFI.
„Bulgaria se îndreaptă către a șaptea rundă de alegeri parlamentare în ultimii trei ani, după ce și al treilea partid însărcinat de președintele Rumen Radev să formeze o coaliție de guvernare a returnat luni mandatul, nereușind să obțină sprijinul necesar unei majorități”, relatează agențiile Reuters și EFE, scrie RFI.
„Partidul conservator «Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei» (GERB), condus de fostul premier Boiko Borisov, câștigător al alegerilor anticipate din iunie, și apoi coaliția liberală formată din partidele «Continuăm Schimbarea» (PP) și «Bulgaria Democratică» (DB) au eșuat pe rând să formeze o majoritate, iar partidul anti-sistem «Există un Astfel de Popor» (ITN), ultimul însărcinat să formeze guvernul, nu a avut nici el mai multe șanse și a fost nevoit să returneze mandatul. În această situație, președintele Rumen Radev trebuie să numească un premier interimar și să convoace din nou alegeri anticipate, al șaptelea scrutin legislativ din anul 2021, alegeri care vor trebui să se desfășoare într-un termen de două luni”, relatează RFI.
Seară liniștită!