Preşedintele Iohannis face apel la dialog în formarea viitorului Guvern

24 mai 2023
Vizualizari: 135

Deși, în sediile partidelor din coaliție, discuțiile pe tema viitorului cabinet continuă, existând poziții divergente, în privința adjudecării de un partid sau altul a unor ministere, Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că după părerea lui, calendarul inițial al rocadei poate fi respectat.

„După părerea mea, calendarul inițial al rocadei poate fi respectat. Vineri ar începe procedura, iar în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL”, a anunțat Președintele, scrie News.ro.

Președintele a arătat că „i-a rugat să trateze negocierile în coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea și să fie o parte relevantă în păstrarea stabilității guvernării, stabilitatea generală în România, fiindcă numai de instabilitate și de certuri politice nu avem nevoie”, mai arată News.ro.

„Nu am obiceiul să spun înainte să se întâmple anumite chestiuni și etape ce va fi dar cert este că imediat după ce se inițiază procedura, adică imediat ce Premierul își depune mandatul, voi iniția următorii pași. Nu am niciun interes să trag de timp și nu am niciun interes să apară sincope și incertitudini”, a mai spus Președintele Klaus Iohannis, notează News.ro.

„Oamenii trebuie să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, de negocieri, care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care și-a însușit-o coaliția de la bun început, se pune în practică și mergem mai departe. Asta este așteptarea mea”, a arătat Președintele, mai scrie News.ro. 

Klaus Iohannis declară că o parte dintre revendicările sindicatelor din educație și-au găsit deja rezolvarea și cere profesorilor să accepte că unele revendicări nu pot fi îndeplinite imediat.

„Solicitările dascălilor sunt în bună parte legitime, ușor de înțeles. Coaliția, evident, este în situația să negocieze ceva și mă bucur că toată lumea a văzut că negocierile se poartă real în format de coaliție, speranța mea este să se termine amiabil”, a precizat șeful statului, notează Libertatea.

„Sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine. Există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație”, a declarat Klaus Iohannis, mai scrie Libertatea.

Consiliul Concurenței a anunțat, miercuri, că a declanșat două investigații privind posibile trucări ale licitațiilor organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA).

„Consiliul Concurenței a declanșat două investigații privind posibile trucări ale licitațiilor organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), prin Direcțiile de Drumuri și Poduri (DRDP) Constanța, Brașov, București și Timișoara pentru atribuirea contractelor de lucrări de întreținere a rețelei de drumuri naționale și autostrăzi aflate în administrarea acestor direcții”, anunță autoritatea de concurență, scrie News.ro.

„Autoritatea de concurență are indicii că firmele și-ar fi coordonat politicile comerciale astfel să își împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziție publică organizate de direcțiile regionale de drumuri și poduri. (…) Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, mai arată News.ro.

„Consiliul Concurenței, învins în instanță. Cele trei companii de lactate amendate au scăpat de amenzi”, titrează azi România liberă.

„Referitor la sancțiunile anunțate de Consiliul Concurenței din România, companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate au formulat acțiuni în anulare și suspendare împotriva deciziilor pentru aplicarea amenzilor cominatorii”, se arată într-un comunicat de presă al grupului Lactalis România, transmis ziarului România liberă.

„Aceeași sursă mai preciză că, Curtea de Apel București a admis cererile de suspendare a deciziei privind amenzile cominatorii formulate de către Dorna Lactate si Covalact, dând astfel câștig de cauză companiilor. Al treilea dosar de suspendare aflat pe rolul Curții de Apel București va fi judecat în zilele care urmează”, mai scrie România liberă.

Presa mai scrie că fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, dat în urmărire internațională, s-a predat autorităților din Italia.

„El fugise din țară înainte de condamnarea la șase ani de închisoare într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani. Darius Vâlcov, în vârstă de 46 de ani, s-a predat agenților de la secția de poliție Portici, lângă Napoli, scrie presa din Italia. Pe numele lui fusese emis un mandat european de arestare. Fost primar al municipiului Slatina și ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost condamnat definitiv, pe 3 mai 2023, de un complet de cinci judecători de la Instanța supremă la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani”, relatează Cotidianul.

„Ucraina are una dintre cele mai puternice armate din lume”, a declarat, în cadrul unui interviu, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

„Cred că ucrainenii de astăzi au una dintre cele mai puternice armate. Au un nivel înalt de organizare, un nivel înalt de pregătire, un nivel înalt de inteligență, au diverse arme și, mai mult, lucrează pe orice sisteme, sovietice, NATO, orice, la fel de succes. Conform propriei mele experiențe, știu cum luptă diferite țări, astăzi PMC Wagner este cea mai bună armată din lume, iar, după ea, desigur, trebuie să spun că ar trebui să fie armata rusă, pentru a fi corect din punct de vedere politic, dar cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume”, a spus Prigojin, scrie Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

 

Președintele Iohannis face apel la dialog în formarea viitorului Guvern was last modified: mai 24th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: