După droguri și alcool, 10 ani fără permis

31 mai 2024
Vizualizari: 175

Deschidem Revista din această seară cu o știre așteptată de foarte mulți români care și-au pierdut rudele în grave accidente de circulație: șoferii care consumă droguri sau alcool și se urcă la volan riscă să-și piardă carnetul de conducere pentru o perioadă de până la 10 ani.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Actul normativ inițiat de către parlamentarii PSD, Robert Cazanciuc și Diana Tușa, prevede că șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor băuți sau drogați pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani”, notează News.ro.

„Procurorul poate dispune, atunci când apreciază necesar pentru soluționarea cauzei, evaluarea consumatorului de droguri în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri, în raport de circumstanțele personale ale consumatorului și de împrejurările concrete în care a fost comisă fapta și dacă acesta nu se află în mod voluntar inclus într-un astfel de circuit integrat de asistență. În cazul consumatorilor minori, evaluarea este obligatorie. Evaluarea consumatorului se realizează cu consimțământul acestuia de către centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog. În funcție de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul scris al consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri”, se arată în legea promulgată, mai scrie News.ro.

Judecătoria Mangalia a respins, vineri, cererea lui Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată în 48 de ore. Următorul termen în acest dosar va avea loc pe 7 iunie.

„În baza art. 242 alin. (2) Cod procedură penală raportat la art. 362 alin. 1 Cod procedură penală, respinge ca neîntemeiată cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, formulată de inculpatul Pascu Matei Vlad, fără antecedente penale, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului”, se arată în minuta Judecătoriei Mangalia, scrie News.ro.

Guvernul alocă noi fonduri pentru fertilizare in vitro.

„Guvernul a aprobat, în ședința de joi, majorarea bugetului Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pe anul 2024 cu suma de 150 milioane lei credite de angajament și 5 milioane lei credite bugetare astfel că programul de fertilizare in vitro continuă și în 2024”, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, scrie Agerpres.

„Banii provin din Fondul de rezervă bugetară și vor ajuta 10.000 de familii”, a subliniat Boloș, mai arată Agerpres.

Italia este în dezacord cu Franța și Polonia în privința utilizării armamentului occidental pentru a lovi teritoriul Rusiei.

„Italia nu intenționează să trimită militari în Ucraina și nu acceptă folosirea armamentului occidental pentru atacarea unor poziții de pe teritoriul Rusiei”, a declarat ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, scrie Gândul.

„Negocierile de pace vor exista dacă Ucraina opune rezistență în fața forțelor armate ruse, dacă va fi o situație de echilibru. Acesta este motivul pentru care Occidentul furnizează asistență militară Ucrainei”, a mai declarat Antonio Tajani, vicepremier al Italiei și ministru de Externe, notează Gândul, citând Italpress.

„Guvernul Italiei se opune utilizării armamentului occidental de către Ucraina pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, o idee susținută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de președintele Franței, Emmanuel Macron, și de Polonia”, mai scrie Gândul.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, care a fost victima unei tentative de asasinat la începutul lunii, a fost externat din spital.

„El își va continua recuperarea la domiciliul său din Bratislava, a transmis spitalul din Banská Bystrica, unde acesta a fost internat și tratat.(…) În afara complexului rezidențial din Bratislava unde este situat apartamentul lui Fico au fost desfășurați polițiști pentru a supraveghea locul”, scrie Gândul.

Un juriu format din 12 membri l-a găsit joi pe Trump vinovat de falsificarea unor documente contabile pentru a acoperi o plată, făcută înainte de alegerile din 2016, către o vedetă de filme pentru adulți pentru ca aceasta să păstreze tăcerea. Condamnarea sa provoacă reacția susținătorilor săi.

„Susținătorii lui Donald Trump, înfuriați de condamnarea fostului președinte american pentru 34 de infracțiuni de către un juriu din New York, au luat cu asalt site-urile pro-Trump cu apeluri la revolte, revoluție și represalii violente”, relatează Reuters, citată de Libertatea
“După ce Donald Trump a devenit primul președinte american condamnat penal, susținătorii săi au reacționat cu zeci de postări online violente, potrivit unei analize Reuters a comentariilor de pe trei site-uri care îl susțin pe Trump: platforma Truth Social a fostului președinte, Patriots.Win și Gateway Pundit. Unii dintre susținători au chemat la atacuri asupra juraților, executarea judecătorului Juan Merchan sau pur și simplu la război civil și insurecție armată”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

După droguri și alcool, 10 ani fără permis was last modified: mai 31st, 2024 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: