Polonia, obligată de CJUE să plătească o penalitate de 500.000 de euro zilnic până la închiderea unei mine de lignit

21 sept. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 75

Odată cu venirea toamnei, crește și numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a informat, luni, că 224 de localități au incidența cumulată, la 14 zile, mai mare sau egală cu trei la mia de locuitori.

„Dintre cele 224 de localități, 48 au incidența peste 5 la mia de locuitori. Cea mai mare incidență – 10,03 – se înregistrează în localitate Șeica Mică din Sibiu, care este urmată cu o incidență de 9,83 de localitatea Pojejena din județul Caraș-Severin. Municipiul Satu Mare are o incidență de 4,40 la mie, orașul Bragadiru – 4,10, municipiul Bistrița – 4,07, municipiul Timișoara – 3,54. GCS reamintește că, după ce o localitate atinge incidența de 3 la mia de locuitori, este necesară convocarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență pentru adoptarea de măsuri de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile Hotărârilor CNSU și a celor de Guvern în vigoare”, scrie Agerpres.

Noul GDPR blochează lansarea Campaniei de vaccinare din școli a elevilor de peste 12 ani și a personalului școlilor, campanie anunțată de medicul Valeriu Gheorghiță.

„«Campania de vaccinare în școli, ce trebuia să înceapă pe 13 septembrie prin intermediul echipelor mobile, este blocată din cauza reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal legată de formularele care trebuie să fie completate de părinți», a precizat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție la B1TV”, relatează Libertatea.

„«Avem o problemă de reglementare pentru că școlile nu sunt autorizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal din domeniul medical, suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și INSP pentru a vedea care este calea legală pentru distribuirea acelor formulare, care nu sunt obligatorii, pot fi completate sau nu de către părinți. Ele ne ajută să identificăm intenția de vaccinare (…) pentru a vedea dacă într-o școală sunt 10, 20 sau 100 de elevi care se pot vaccina pentru a putea merge cu echipe mobile», a mai declarat ministrul Cîmpeanu, într-o intervenție la B1TV”, scrie Libertatea.

„Acesta a declarat că Autoritatea Națională pentru Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal «deja a sancționat Ministerul Educației pentru o serie de acțiuni care, în opinia acestei autorități, nu a respectat GDPR»”, mai scrie Libertatea.

Campanie Craciun UJmag 2020

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, în aceeași emisiune de la B1TV, și despre aplicabilitatea Certificatului digital COVID în școli.

„Certificatul digital COVID nu este «aplicabil» în școli”, a declarat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Decizia, în acest moment, este aceea de testare a tuturor cazurilor simptomatice, fie că vorbim de elevi, fie că vorbim de profesori. De asemenea, este de testare în mod evident a tuturor contacților direcți ai unor cazuri confirmate. Se discută și o posibilitate de extindere a testării tocmai din nevoia de asigurare a măsurilor de protecție sanitară în școli. Nu este o decizie clară în acest moment. În momentul în care va fi o decizie, ea va trebui anunțată și cunoscută public, dar este o decizie care excede competențelor Ministerului Educației, va trebui adoptată la nivel de Guvern și de Comitet Național pentru Situații de Urgență”, a completat ministrul educației, mai scrie Libertatea.

Și, pentru că scriem despre certificatul verde, acesta va deveni obligatoriu la Congresul PNL, programat pentru 25 septembrie, unde sunt așteptați să participe 5.000 de oameni.

„Comisia de organizare a Congresului PNL a hotărât, luni, că participanții vor putea intra în pavilionul central de la Romexpo doar cu un certificat care să ateste vaccinarea, cu rezultatul negativ al unui test COVID-19 sau cu dovada trecerii prin boală. Cei responsabili să se asigure că membrii delegației au toate documentele asupra lor sunt președinții filialelor PNL. Delegații vor semna și o declarație pe propria răspundere. De data aceasta, nicio delegație nu va aduce invitați din cauza regulilor anti-COVID-19”, scrie România liberă.

Poluarea devine un nou motiv de dezbinare între țările din UE.

„Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit, luni, că Polonia trebuie să plătească o penalitate de 500.000 de euro zilnic, până când închide producția la o mină de lignit din Turow. Autoritățile de la Varșovia au anunțat că nu vor închide mina și au catalogat decizia drept «jaf judiciar și furt în plină zi»”, relatează Reuters, citată de Libertatea.
„Decizia vine după o sesizare făcută de Republica Cehă, care a reclamat că mina, aflată la granița dintre cele două state, îi afectează pe locuitorii săi. Mina pe bază de lignit funcționează de mai bine de un secol, iar recent a fost extinsă spre granița cu Cehia. Sancțiunea CJUE ar putea pune presiune pe Varșovia să caute o înțelegere cu Praga. Cele două state au început în iunie negocieri privind modernizările tehnice și măsurile de limitare a poluării. Dacă cele două state ajung la un compromis, disputa din justiție încetează”
, scrie Libertatea.

NATO trimite trupe în vestul Ucrainei, în cadrul unui nou exercițiu militar.

„Militari din România, din SUA și din alte țări NATO participă, de-a lungul lunii septembrie, la exercițiul internațional Rapid Trident 2021. Exercițiul se desfășoară în zona de vest a Ucrainei. 4.000 de militari ai Ucrainei și 2.000 de militari din alte 14 țări NATO și partenere participă la exercițiu. (…) Forțele Terestre ale României au trimis la exercițiu militari din Brigada 15 Mecanizată. Detașamentul românesc este format din 40 de luptători din Batalionul 151 Infanterie «Lupii Negri», cu sediul la Iași”, notează România liberă.

Seară frumoasă!

Polonia, obligată de CJUE să plătească o penalitate de 500.000 de euro zilnic până la închiderea unei mine de lignit was last modified: septembrie 21st, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter