Vine tăvălugul scumpirilor

10 sept. 2021
Vizualizari: 583

Deschidem Revista din această seară cu o serie de scumpiri care vor afecta viața românilor, confirmate acum și de Institutul Național de Statistică.

„Rata anuală a inflației în luna august, comparativ cu aceeași lună a anului trecut este de 5,3%, potrivit datelor publicate, vineri, de către Institutul Național de Statistică. Cele mai mari scumpiri au fost la energie, ulei, gaze și combustibili. Cele mai mari scumpiri au fost la energie electrică: 23% față de începutul anului și 24% față de luna august a anului precedent. Gazele naturale s-au scumpit și ele cu 20% față de august 2020. Combustibilii s-au scumpit cu 14% în perioada de referință și cu 12% față de începutul anului, potrivit INS. Cea mai semnificativă scumpire de la lună la lună a fost în cazul uleiului comestibil, care este mai scump cu aproape 3% în august decât în iulie. Pe interval de un an, uleiul s-a scumpit cu 121%. (…) La capitolul servicii, cele mai mari scumpiri au fost la serviciile poștale și apă-canal (aprox. 5%), servicii medicale și cosmetice-îngrijire (aprox 4%)”, relatează România liberă.

Președintele ANFP, Liviu Mălureanu, a finalizat și a transmis, joi, spre Guvern, pentru aprobare, două Proiecte care vizează transparentizarea unor cheltuieli din bani publici și organizarea de concursuri în administrația publică.

„La ANFP, noi am început să dăm drumul la proiecte, la controale, la acțiuni în instanță. Rezultatele au început să se vadă și regretul e mai degrabă legat de faptul că suntem în plin proces de regândire a modului în care abordăm partea aceasta de administrație în care sunt implicați funcționarii publici”, a mai declarat Liviu Mălureanu, scrie Spot Media.

„În context, președintele ANFP ne-a precizat că, joi, a finalizat și trimis către Ministerul Dezvoltării două Proiecte care modifică două Hotărâri de Guvern, primul referitor la formarea profesională a funcționarilor publici, iar cel de-al doilea la ocuparea funcțiilor prin concursuri organizate cu ajutorul unei aplicații care previne fraudarea”, mai arată Spot Media.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, că nu va numi noi secretari de stat, pe funcțiile lăsate libere după demiterea reprezentanților USR PLUS, pentru a arăta că nu își dorește să rupă coaliția cu această formațiune politică.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nu vom numi niciun secretar de stat. Nu este nevoie astăzi să avem încă un secretar de stat. Să vedeți că aceste instituții vor funcționa cu acești secretari de stat pe care îi avem acum. Dacă e nevoie de unu- doi, vom vedea, dar eu vă spun că vom face și economii la buget, dar aceste posturi rămân libere pentru că ele arată clar că eu nu vreau să rup această coaliție. În continuare, eu cred că putem să stăm la masă, dar trebuie să termine alianța cu acest partid toxic care face rău României”, a afirmat Florin Cîțu, scrie Agerpres.

„Șeful Executivului a precizat că decizia este valabilă și în cazul funcțiilor de prefect și subprefect care au aparținut USR PLUS”, mai arată Agerpres.

Dacă premierul Florin Cîțu lasă vacante posturile ocupate de USR PLUS, președintele PNL, Ludovic Orban, susține că actuala criză politică trebuie încheiată cât mai rapid.

„Strategic, singura soluție onorabilă din punctul de vedere al electoratului, care de altfel e susținută de aproape 70% din electorat, pe cercetările sociologice pe care le-am făcut, e să refacem coaliția. Nu e complicat, știm foarte bine care e prețul refacerii coaliției. Că acest preț va fi plătit acum, peste două zile, peste o săptămână, sau peste 45 de zile, acest preț va fi plătit, credeți-mă ce vă spun”, a afirmat Orban, scrie News.ro.

„«Trebuie să punem punct cât mai repede acestei crize, acesta este obiectivul meu fundamental, chiar dacă nu toți actorii instituționali înțeleg necesitatea rezolvării rapide a crizei. (…) Nu avem voie să ne jucăm cu România. Trebuie rezolvată criza cât mai repede, cu orice preț. Nu cred că este mai importantă persoana, soarta unui om decât România și decât Partidul Național Liberal. Cu cât terminăm mai repede această criză, cu atât lucrurile vor merge mai bine», a mai afirmat Ludovic Orban vineri, în ședința Colegiului Director al PNL Giurgiu”, scrie News.ro.

Presa mai scrie că Republica Moldova și Bulgaria au intrat, de joi, în zona roșie.

„«Republica Moldova instituie starea de urgență ca urmare a agravării pandemiei de Covid-19. Starea de urgență a fost reinstituită joi, 9 septembrie 2021. Decizia a fost anunțată joi de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Pentru persoanele care participă la evenimente publice se va solicita un certificat de vaccinare anti-Covid-19. Dacă nu sunt vaccinate, aceste persoane trebuie să prezinte un test Covid-19 negativ», a indicat Ala Nemerenco”, relatează România liberă.

Seară frumoasă!

Vine tăvălugul scumpirilor was last modified: septembrie 10th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: