Previziuni îngrijorătoare pentru 2025

12 nov. 2024
1.916 views

În timp ce politicienii, aflați în plină campanie electorală, vorbesc despre un an 2025 fără majorări de taxe și impozite, guvernatorul Băncii Naționale a României atrage atenția asupra deficitului extern foarte mare, care impune măsuri imediate.

Noi ne așteptăm la un program de corecție coerent, da, bineînțeles, cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecție, orice ajustare înseamnă pe undeva o strângere a curelei. Nu? Să reduci deficitul extern ca și deficitul public înseamnă că-ți adaptezi consumul intern la nivelul producției. Dar pe de altă parte știm foarte bine că nu orice strângere a curelei este dureroasă. Se poate concepe și o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, ca să mă exprim așa, și atunci și durerea este mai mică și efectul este mai bun. Acest mix de politici fiscal-bugetare și de venituri îl așteptăm și în funcție de acesta vom defini politica monetară”, a spus Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației, notează Cotidianul.

Întrebat dacă România își poate permite scutiri de impozite și deduceri, guvernatorul BNR a afirmat că 8% este un deficit extern foarte mare.

„Țara poate să trăiască, să zicem, dar mai chinuit sau mult mai chinuit cu deficite de asemenea amploare. Pe de altă parte, ca să dau un mesaj pozitiv, l-am mai dat și la Parlament, îl dau și în fața dumneavoastră: noi putem să concepem, noi, nu eu, nu colegii, mă refer la noi, românii, un program de ajustare care, fiind treptat ajustarea, de exemplu, am văzut că este o parte a proiectului 0,7% pe an, deci ajustare 0,7 pe an, ceva mai mică sau semnificativ mai mică decât o creștere economică, să zicem, pe care o gândim la 2% pe an, care să se poată îmbina, la nivel global, la nivelul țării, cu o evitare a scăderii nivelului de trai. Dar nu cu creștere de 16% a veniturilor brute sau nete sau reale. Aia nu se mai poate face. Cum v-am spus, țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă ca să folosesc o comparație. În ce măsură n-o să fie cineva care să-mi spună să trec și eu la dietă, și eu zic să trec la o anumită dietă, dar cu 8% deficit extern n-avem cum să trăim în perioada următoare fără tensiuni economice și financiare puternice care se duc și în plan social și politic”, a mai explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, mai scrie Cotidianul.

Rata anuală a inflației a urcat, în luna octombrie 2024, la 4,67%, de la 4,62%, în septembrie, și confirmă îngrijorările guvernatorului.

„Indicele prețurilor de consum în luna octombrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2024 a fost 100,62%. Rata inflației de la începutul anului (octombrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 4,4%. Rata anuală a inflației în luna octombrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2023 a fost 4,7%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2023 – octombrie 2024) față de precedentele 12 luni (noiembrie 2022 – octombrie 2023) a fost 5,8%”, se arată într-un comunicat recent al Institutului Național de Statistică (INS), scrie Agerpres.

„Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu”, mai scrie Agerpres.

Și cum întotdeauna ne pasă și de capra vecinului,  cităm  din presă că în 2025 și țara vecină, Bulgaria, va fi afectată de  criza economică. Bulgarii anunță concedieri masive anul viitor, inclusiv din industria ospitalității, educație și sănătate, o creștere de aproape 37% a numărului de firme forțate să-și restrângă activitatea.

„În anul următor, peste 17.000 de companii bulgare plănuiesc concedieri, marcând o creștere de aproape 37% a firmelor forțate să reducă personalul. În 2023, 12.600 de companii au raportat reduceri similare ale forței de muncă. Aceste date provin dintr-un studiu al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă privind nevoile pieței muncii”, scrie Novinite, citată de Adevărul.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, neagă o posibilă alianță electorală post-electorală cu AUR. Președintele PSD aduce aminte că a semnat o hârtie, la emisiunea În fața națiunii, de la Antena 3, gest care a fost însoțit a doua zi de o decizie a Consiliului Politic Național al PSD.

„În direct am făcut un vot al Consiliului Politic Național în care am spus foarte clar că nu mai exista nicio relație politică între PSD și AUR. Ce vreți mai mult? Să mi tai un picior ca să vă demonstrez? V-am trimis hârtie semnată. Am dat în scris”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Gândul.

„Ce vreți? Spuneți-mi ce pot face mai mult decât atât să nu mai mi se pun această întrebare pe care o vehiculează cei din PNL ca să creeze, nu știu ce, că se întâmplă o nenorocire”, a mai adăugat Ciolacu, arată Gândul.

Presa mai scrie despre participarea Elenei Lasconi la Forumul de Pace de la Paris, unde a vorbit despre sprijinul ferm și concret acordat de  România Ucrainei, în contextul războiului cu Rusia și care trebuie să continue.

„În cadrul acestui forum, un subiect central a fost continuarea sprijinului internațional pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia. Candidata la prezidențiale a subliniat importanța ca România să își mențină un rol activ și ferm în susținerea Ucrainei, având în vedere provocările majore la adresa securității regionale și globale”, scrie Adevărul.

„România trebuie să rămână un susținător clar, puternic al Ucrainei. Rusia nu poate fi oprită cu vorbe dulci, ci cu mesaje ferme și cu demersuri concrete”, a subliniat Elena Lasconi, făcând apel la acțiuni clare și susținute pe termen lung, mai arată Adevărul.

Evenimentul zilei scrie despre o declarație a lui Josep Borrell potrivit căreia Uniunea Europeană a livrat Ucrainei peste 980.000 de obuze pentru a sprijini efortul de război împotriva Rusiei.

„Josep Borrell a recunoscut că UE nu a reușit să atingă ținta stabilită pentru primăvară, dar este încrezător că obiectivul de 1 milion de obuze va fi realizat până la sfârșitul anului. Declarația sa a fost făcută pentru publicația ucraineană European Pravda, unde a subliniat angajamentul continuu al Uniunii Europene de a sprijini Ucraina”, relatează Evenimentul zilei.

„Premierul ceh, Petr Fiala, a anunțat o inițiativă coordonată de Praga, care prevede furnizarea suplimentară de 500.000 de obuze pentru Ucraina până la sfârșitul acestui an. Aceasta vine în completarea eforturilor UE și reprezintă un pas important în susținerea Ucrainei în fața agresiunii ruse. Pe lângă sprijinul occidental, Ucraina își intensifică producția internă de arme pentru a reduce dependența de asistența militară externă”, mai scrie Evenimentul zilei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Gândul scrie despre pactul istoric ratificat de Federația Rusă și Coreea de Nord, pentru apărare reciprocă, anunțat presa de stat din Coreea de Nord.

„Acordul «a fost ratificat ca un decret» al lui Kim Jong-un, a transmis agenția de presă centrală coreeană (KCNA). Informația vine după ce legislatorii ruși au votat în unanimitate săptămâna trecută pentru ratificarea acordului, pe care președintele Vladimir Putin l-a semnat ulterior”, relatează Gândul.

„Ucraina a anunțat că armata sa, greu încercată, se luptă cu 50.000 de soldați în regiunea rusă Kursk. Totodată, Kievul încearcă să consolideze două fronturi asediate din est și se pregătește să facă față unui atac al infanteriei în sud. Escaladarea luptelor de-a lungul unei linii de front de peste 1.000 km pune la încercare trupele ucrainene, deja depășite numeric, într-un moment critic, după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA”, mai scrie Gândul.

 

Seară liniștită!

Previziuni îngrijorătoare pentru 2025 was last modified: noiembrie 12th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: