Guvernul Cîţu a fost demis

5 oct. 2021
Vizualizari: 660

Ziua de marți a început sub semnul moțiunii împotriva Guvernului Cîțu, care a fost votată în plenul reunit al Parlamentului. Pentru ca Guvernul să cadă, erau necesare 234 de voturi. În cele din urmă, după discursurile premierului și ale principalilor lideri politici pe marginea textului moțiunii, moțiunea depusă de PSD a trecut și Guvernul Cîțu a fost demis cu 281 de voturi.

„Guvernul Cîțu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor!”, a scris pe Facebook liderul PSD Marcel Ciolacu, scrie News.ro.

În discursul său dinaintea votării moțiunii, premierul Cîțu a criticat dur USR PLUS.

„«Astăzi a murit moralitatea. Dragi români, ați fost trădați. USR votează alături de PSD, se poate să fie mai josnici de atât liderii USR? S-au aliat cu socialiștii și neofasciștii. (…) Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR. Adevărata lor față e cea de azi, și am văzut-o încă din 2016. Tovarășul cu spirală și Vasile Dâncu, ce imagine! (…) Dragi români, cu regret vă spun că ați votat un partid bipolar. Ei spun că sunt în coaliție, dar votează pentru căderea Guvernului, alături de PSD. Responsabilitatea pentru tot ce urmează e la USR: dobânzi, pandemie, curs. La PSD e de înțeles, dar USR votează o moțiune de cenzură care spune despre proprii miniștri că sunt incompetenți», a declarat Florin Cîțu”, scrie România TV.

Înaintea votării moțiunii, Dan Barna, vicepreședintele USR PLUS, a declarat că Dacian Cioloș reprezintă propunerea partidului pentru funcția de premier, în cazul în care va trece moțiunea de cenzură, iar PNL nu va face o nominalizare.

Este o decizie clară, propunerea de premier este Dacian Cioloș, dar această propunere, evident, va fi discutată la Cotroceni, în momentul în care vedem că există o dorință de a reconstrui această coaliție PNL-USR-UDMR. (…) Pe structura coaliției, așa cum a fost ea semnată în decembrie, când s-a constituit ea, propunerea de premier, evident, aparține PNL și ne așteptăm să vină o altă propunere decât Florin Cîțu. Însă, dacă se poate constitui o coaliție în jurul unui premier, avem o propunere fermă, clară, consecventă – colegul meu, Dacian Cioloș”, scrie România liberă.

Luni seară, președintele PSD, Marcel Ciolacu, arătase că partidul său nu va susține un Guvern minoritar, considerând că soluția ar fi un Guvern de tehnocrați până la alegeri anticipate.

„PSD nu va susține un Guvern minoritar», a subliniat Marcel Ciolacu la România TV”, scrie Agerpres.

„El a adăugat că, în opinia sa, alegerile anticipate sunt soluția în acest moment și, până la acestea, un Guvern de tehnocrați”, mai scrie Agerpres.

„Potrivit lui Ciolacu, măsurile pe care Guvernul instalat după moțiune ar trebui să le ia sunt: plafonarea prețurilor la energie, compensarea facturilor plătite de IMM-uri și consumatori la nivelul decembrie 2020, subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul decembrie 2020, aplicarea legii consumatorului vulnerabil, creșterea alocațiilor pentru copii, creșterea salariului minim, creșterea pensiilor, gestionarea pandemiei, PNRR – adoptarea sistemului de implementare și alocarea fondurilor la nivel local”, mai scrie Agerpres.

Presa consemnează și declarația președintelui AUR, George Simion, care a dezvăluit, luni, faptul că parlamentari ai PNL au încercat să-i „mituiască” pe reprezentanții AUR pentru a nu participa la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

„«Cei de la PNL au încercat să ne cumpere la bucată, au încercat să ne mituiască și am făcut un drum până la DNA. Prima chestiune pe care o avem de făcut este să anunțăm organele competente și vreau să facem cunoscut românilor toată schema prin care Florin Cîțu și-a pus parlamentarii să ne ofere mită: funcții în deconcentrate pentru apropiați. Au încercat, practic, să ne cumpere, pentru ca parlamentarii AUR să nu fie prezenți la votarea moțiunii. Parlamentarii AUR vor fi prezenți cu toții la votarea moțiunii. Nu suntem de vânzare, nu trădăm și nu doar atât, nu facem afirmații», a declarat Simion, la Parlament”, scrie Agerpres.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, fără amendamente, O.U.G. nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, cu o valoare de 50 de miliarde de lei.

Au fost înregistrate 88 de voturi «pentru», 14 «împotrivă» și 25 de abțineri, plenul însușindu-și raportul de admitere al Comisiilor de buget-finanțe și de administrație. Cele 16 amendamente depuse de USR PLUS la acest proiect au fost respinse. (…) Categoriile de lucrări care vor putea fi finanțate prin Programul «Anghel Saligny» sunt: alimentări cu apă și stații de tratare a apei; sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate; drumuri publice încadrate ca drumuri județene, drumuri de interes local și variante ocolitoare ale localităților; poduri, podețe, pasaje, puncte pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice; sisteme de distribuție a gazelor naturale și racordare la sistemul de transport al gazelor naturale. Potrivit O.U.G., pentru sistemele de distribuție a gazelor naturale, contractele de finanțare se încheie după obținerea autorizației de construire. (…) Proiectul de lege privind aprobarea O.U.G. nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiții «Anghel Saligny» va fi dezbătut de Camera Deputaților, for decizional în acest caz”, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că medicamentul Favipiravir, folosit în tratamentul COVID-19, va putea fi eliberat în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase.

„Momentan, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, pentru acest medicament, a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizație pentru nevoi speciale, valabilă în România, și în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă. Potrivit MS, în India, țara de proveniență, FAVIPIRAVIR are un aviz temporar pentru fabricație și comercializare obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și conditionată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare, conform jurnalul.ro. Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-Cov-2, medicamentul FAVIPIRAVIR este recomandat a fi administrat în formele ușoare și medii de infecție cu corornavirus în prima săptămână de boală”, scrie România liberă.

„«Spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe», a anunțat, luni, șeful DSU, Raed Arafat”, scrie Cotidianul.

„Suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență”, a precizat Raed Arafat, arată Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Arafat a precizat că aceste măsuri nu se aplică pacienților oncologici, celor care fac dializă, gravidelor și urgențelor. De asemenea, seful DSU, Raed Arafat, a anunțat că România va cere, în cursul zilei de marți, activarea Mecanismului de Protecție Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătății”, mai notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Guvernul Cîțu a fost demis was last modified: octombrie 5th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: