În martie se numără… candidaturile

7 mart. 2025
Vizualizari: 482

Până cel mai târziu la data de 15 martie, la ora 24:00, partidele politice, alianțele politice sau electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți își pot depune candidaturile. Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai. Deschidem Revista presei din această seară cu acest subiect.

„Duminică, la ora 13:00, la Biroul Electoral Central va veni candidatul Alianței «România înainte», Crin Antonescu, pentru a-și depune candidatura. Acesta va fi însoțit de liderii alianței – Marcel Ciolacu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și de liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian”, relatează Cotidianul.

„Și Călin Georgescu, care va intra în cursa electorală ca independent, va ajunge la BEC, vineri, 7 martie, la ora 16:00, pentru a-și oficializa candidatura pentru Cotroceni”, mai scrie Cotidianul.

Actualul primar al municipiului București, Nicușor Dan și-a depus vineri, 7 martie, candidatura la alegerile prezidențiale 2025. El intră ca independent în cursa pentru Palatul Cotroceni.

„E vorba în campania electorală care urmează de o altă categorie de români, care sunt onești, muncesc, plătesc taxele, au bun simț și care cer foarte, foarte puține lucruri. Cer ca vocea lor să fie auzită”, a spus Nicușor Dan la depunerea candidaturii, scrie Libertatea.

Călin Georgescu a pierdut procesul de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cererea sa privind anularea alegerilor prezidențiale din 8 decembrie 2024, fiind respinsă joi, potrivit unui comunicat de presă.

„În decizia pronunțată astăzi în cauza Călin Georgescu v. România (cererea nr. 37327/24), într-o formațiune compusă din trei judecători, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, cererea inadmisibilă. Această decizie este definitivă”, anunță, joi, CEDO, scrie Libertatea.

„Curtea a constatat, în special, că dată fiind structura constituțională a României, nu există niciun indiciu că atribuțiile președintelui României sunt de natură să facă din acesta o parte a «corpului legislativ» al Statului pârât (România – n.r.), în înțelesul articolului 3 al Protocolului nr. 1 la Convenție, «corp legislativ» cu privire la care este garantat dreptul la alegeri libere”, scrie în comunicatul Curții, mai arată Libertatea.

CEDO a mai decis că „România nu trebuie să răspundă la capetele de cerere formulate în baza articolelor 6, 10, 11 și 13 ale Convenției”, mai scrie Libertatea.

„Candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din România riscă să fie blocată din cauza unei anchete penale, în ciuda presiunilor exercitate atât de SUA, cât și de Rusia”, relatează Financial Times, citat de România liberă.

„Autoritățile române îl investighează pe Georgescu pentru tentativă de subminare a ordinii constituționale cu ajutorul unor grupuri fasciste, o infracțiune care se pedepsește cu peste 10 ani de închisoare. Rusia a reacționat imediat, prin intermediul agenției de informații externe SVR, care a calificat ancheta drept «parte a războiului Europei împotriva liderilor anti-sistem susținători ai președintelui american Donald Trump». În ciuda investigațiilor, Georgescu continuă să conducă în sondaje, având aproximativ 40% din intențiile de vot”,  mai scrie România liberă.

Departamentul de Stat al Statelor Unite, care operează în peste 270 de misiuni diplomatice din întreaga lume, cu o forță de muncă totală de aproape 70.000 de persoane se pregătește să închidă o serie de consulate, în special în Europa de Vest, în lunile următoare

„Departamentul de Stat analizează, de asemenea, fuzionarea unor birouri din Washington, în contextul eforturilor lui Trump de a reduce cheltuielile guvernului SUA”, scrie Adevărul, citând The Guardian.

„Leipzig, Hamburg și Dusseldorf din Germania, Bordeaux și Strasbourg din Franța și Florența din Italia se numără pe lista consulatelor mai mici pe care Departamentul de Stat intenționează să le închidă, au declarat trei oficiali, adăugând că acest lucru s-ar putea schimba, deoarece unii membri ai personalului au făcut demersuri pentru ca acestea să rămână deschise”, relatează The Guardian, mai arată Adevărul.

„Oficialii au declarat că departamentul a notificat luni, 3 martie, Congresul că intenționează să închidă filiala sa din orașul Gaziantep din sud-estul Turciei, o locație din care Washingtonul a sprijinit activitatea umanitară în nordul Siriei”, mai scrie Adevărul.

„Președintele Donald Trump a pus joi din nou sub semnul întrebării angajamentul american în cadrul NATO, afirmând că Statele Unite nu ar trebui să vină în ajutorul țărilor care, în opinia sa, nu cheltuiesc suficient pentru propria lor apărare”, scrie România liberă, citând The Guardian.

„Dacă nu plătesc, nu îi voi apăra”, le-a declarat jurnaliștilor Președintele american la Casa Albă, arată România liberă.

„Cea mai mare problemă a mea cu NATO (…) este că dacă Statele Unite ar avea o problemă și am suna Franța sau alte țări pe care nu le voi numi spunând:  «am o problemă», credeți că ar veni să ne ajute, așa cum ar trebui să facă? Nu sunt sigur…”, a mai afirmat Președintele republican, notează România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Statele Unite, care au cheltuit aproape 3,3% din PIB pentru apărare în 2024, critică de câțiva ani slabele cheltuieli militare europene. Donald Trump a declarat în ianuarie că crede că țările membre NATO ar trebui să cheltuiască 5% din PIB-ul lor pentru apărare”,  mai scrie România liberă.

„Uniunea Europeană nu își poate permite să finanțeze cheltuielile militare ale Ucrainei, deoarece ajutorul financiar al SUA nu mai este garantat Kievului”, a declarat, vineri, premierul ungar Viktor Orban, scrie Gândul.

„Declarația vine după ce lideri ai 26 de țări UE au semnat o declarație prin care își exprimă sprijinul pentru Ucraina. Orban, un aliat al președintelui american Donald Trump, care cultivă, de asemenea, legături cu Moscova, a declarat la postul de radio de stat că Guvernul său va lansa o «consultare publică» internă privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în săptămânile următoare”, mai scrie Gândul, citând Reuters.

În încheierea Revistei, dorim tuturor doamnelor și domnișoarelor o primăvară frumoasă și La mulți ani fericiți!

Seară liniștită!

În martie se numără… candidaturile was last modified: martie 7th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: