Elena Udrea scapă de acuzaţiile din dosarul Hidroelectrica
Crima de la Padina revine în atenția mass-media în urma intervenției Procurorului general al României, Alex Florența. Acesta a sesizat marți Inspecția Judiciară și solicită cercetarea a doi judecători de la Curtea de Apel Ploiești care i-au eliberat din arest preventiv pe cei trei bărbați acuzați de crima de la Padina.
„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, a sesizat în cursul zilei de astăzi, 4 iunie 2024, Inspecția Judiciară privind comiterea de către doi judecători din cadrul Curții de Apel Ploiești – Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2022, constând în exercitarea funcției cu gravă neglijență, și art. 271 lit. r) din Legea nr. 303/2022, constând în lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raționamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiției sau demnitatea funcției de judecător sau procurer”, se arată într-un comunicat al Parchetului general, scrie Agerpres.
„Fără a pune în discuție puterea de lucru judecat a încheierii menționate, s-a apreciat că faptele celor doi judecători de a ignora materialul probator, care relevă dincolo de orice dubiu rezonabil starea de pericol pe care o reprezintă punerea în libertate și, implicit, reîntoarcerea inculpaților în comunitate, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în exercitarea funcției cu gravă neglijență. De asemenea, faptele judecătorilor de a nu motiva în concret în cuprinsul încheierii care sunt motivele care să justifice înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaților întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raționamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiției sau demnitatea funcției de judecător sau procuror”, se mai arată în comunicatul mnționat, notează Agerpres.
Vlad Pascu va rămâne în continuare în arest, a decis noul complet de judecată de la Judecătoria Mangalia. Decizia instanței nu este definitivă.
„Judecătoria Mangalia a anunțat luni, 3 iunie, că Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis vara trecută cu mașina doi tineri lângă stațiunea 2 Mai, va mai rămâne în arest preventiv cel puțin până pe 1 august. Completul de judecată, condus de alt magistrat după ce Ancuța Popoviciu a fost scoasă din dosar și mutată la Judecătoria Constanța, i-a respins cererile de anulare a arestării preventive și de înlocuire a arestării preventive cu arestul la domiciliu ca fiind neîntemeiate”, relatează Libertatea.
România liberă titrează: „Fosta judecătoare din dosarul lui Vlad Pascu va fi cercetată disciplinar de CSM”.
„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o va cerceta pe judecătoarea care a condus primele ședințe de judecată în dosarul accidentului rutier din localitatea 2 Mai, accident soldat cu moartea a doi tineri”, scrie România liberă.
„Judecătoarea a șocat familiile victimelor prin modul cum a condus ședințele de judecată. Rudele victimelor au avut senzația că judecătoarea nici măcar nu cunoaște dosarul pe care îl judeca. La un moment dat, însăși ministra Justiției, Alina Gorghiu, s-a declarat nemulțumită de atitudinea judecătoarei și a salut intervenția Inspecției Judiciare în legătură cu respectiva judecătoare. Inspecția Judiciară este subordonată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”, mai arată România liberă.
Elena Udrea scapă de acuzațiile din dosarul Hidroelectrica, dar trebuie să plătească 3,4 milioane de euro.
„Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus definitiv, marți, încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, în care este acuzată de trafic de influență și spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari pe care ar fi primit-o de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu”, scrie Agerpres.
„Aceeași soluție a fost dispusă și în cazul jurnalistului Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Prescrierea faptelor în acest dosar a fost constatată încă de la judecarea dosarului pe fond la Curtea de Apel București, în aprilie 2023. Marți, Instanța supremă a respins apelurile introduse de DNA și Elena Udrea, fiind menținută decizia instanței de fond privind încetarea procesului penal. Pe de altă parte, Elena Udrea trebuie să achite suma de 3,4 milioane euro”, mai arată Agerpres.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a primit o nouă recunoaștere internațională, fiind clasată pe primul loc între universitățile românești din topul Round University Ranking (RUR) World University Rankings.
„În clasamentul Round University Ranking (RUR) World University Rankings, pe domeniul predare, UMF Carol Davila din București ocupă poziția 284, în timp ce în topul tuturor domeniilor evaluate îi revine poziția 610. (…) A doua universitate din România în topul RUR este Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, din Cluj, care ocupă poziția 702, iar pe locul 3 este Universitatea din București, care ocupă poziția 717. 15 Universități din România sunt incluse în clasamentul care are 1.169 de poziții”, relatează Libertatea.
Seară liniștită!