Budapesta, interesată să atragă noi investiții din China

21 dec. 2023
Vizualizari: 221

Acum, la sfârșitul anului, România pare să fie tot mai aproape de intrarea în spațiul Schengen, după ce Austria pare să rămână fără argumente în refuzul său legat de aderarea României și Bulgariei la Schengen. Dacă  zilele trecute notam că Bulgaria cedează presiunilor Ungariei, tocmai pentru ca aceasta să nu se opună admiterii țării lor în Schengen și anunțăm că nici Olanda nu se mai opune intrării Bulgariei în spațiul European menționat, acum Adevărul scrie despre un acord european care ar putea pune capăt refuzurilor Austriei. Și acest lucru s-ar putea întâmpla după ce acordul va fi votat de Consiliu și de Parlamentul European.

„Austria nu mai are niciun argument prin care să se opună aderării totale a României în Schengen. De ce? Pentru că Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns azi la un acord asupra unei ample reforme a politicii europene privind azilul și migrația. Prin urmare, orice condiționare a Austriei devine inutilă”, susține, la rândul său, eurodeputatul REPER Dragoș Pâslaru, membru al aceluiași grup politic din PE, Renew, relatează Adevărul.

Europarlamentarul Dragoș Pâslaru cere Guvernului României, prim-ministrului Marcel Ciolacu și Președintelui Klaus Iohannis, „să folosească inteligent acest acord la nivel european pentru ca românii să nu mai fie umiliți la cozi interminabile și economia României să nu mai aibă de suferit”, mai scrie Adevărul.

Eugen Tomac (PMP/PPE) a anunțat, miercuri, că a depus apel după ce acțiunile pe care le-a deschis la Tribunalul Uniunii Europene în legătură cu respingerea primirii României în Schengen au fost respinse.

„Am mare încredere că instanța superioară va avea înțelepciunea de a recunoaște și de a acorda românilor drepturile prevăzute de Tratatele Uniunii Europene”, a declarat Tomac, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook, mai scrie Adevărul.

RFI completează informația oferită de Adevărul și ne dă noi date despre opozanții acordului menționat.

„Ungaria respinge «în termenii cei mai puternici» un acord la care au ajuns țările UE și legislatorii privind o revizuire a legilor blocului privind gestionarea solicitanților de azil și a migranților”, a declarat miercuri ministrul de Externe Peter Szijjarto, citat de AFP, potrivit G4media.ro și RFI.

„Respingem acest pact privind migrația în cei mai puternici termeni posibili… Nu vom lăsa pe nimeni să intre (în Ungaria) împotriva voinței noastre, nimeni de la Bruxelles sau de oriunde altundeva nu ne poate spune pe cine putem lăsa să intre și refuzăm în cei mai puternici termeni posibili să fim pedepsiți pentru această poziție”, a declarat Szijjarto reporterilor, scrie RFI.

„După ani de discuții și o noapte întreagă de negocieri finale, eurodeputații și reprezentanții statelor membre au ajuns miercuri dimineață la un acord, denunțat de militanții pentru drepturile omului, privind spinoasa reformă a sistemului european de migrație. Acesta prevede în special controale mai stricte la sosirea migranților în UE, centre închise în apropierea frontierelor pentru a-i trimite mai repede înapoi pe cei care nu au dreptul la azil și un mecanism obligatoriu de solidaritate între statele membre în beneficiul statelor aflate sub presiune migratorie. Acordul politic trebuie încă să fie aprobat în mod oficial de Consiliu (statele membre) și de Parlamentul European”, mai arată RFI.

„Parlamentul a adoptat, marți, un proiect de lege prin care evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu se va mai pedepsi penal, dacă este achitată suma, plus un procent de 15%”, scrie Libertatea.

„Proiectul a fost depus în data de 12 decembrie și a fost inițiat de către premierul Marcel Ciolacu – liderul PSD și Nicolae Ciucă – liderul PNL. Actul normativ, care modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, prevede majorarea atât a plafoanelor, cât și a pedepselor. Astfel, se majorează plafonul de la 100.000 de euro la un milion de euro. «Art. 10. – (1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art. 6 1, art. 8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală», se arată în document”, relatează Libertatea.

Deputații Stelian Ion (USR) și Ionel Dancă (Forța Dreptei) au anunțat, miercuri, că parlamentarii acestor partide depun sesizare la Curtea Constituțională împotriva actului normativ menționat anterior, adoptat cu o zi în urmă de Camera Deputaților.

„În realitate, este, de fapt, o lege care nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazioniști din România. Ăsta este scopul principal. Al doilea scop este acela de a avea pârghii împotriva oamenilor de afaceri, a celor care fac afaceri corecte în România. Atacăm această lege, pentru că ea este cel puțin la fel de nocivă ca legea lui Rădulescu – «Mitralieră» din anii trecuți (…), care propunea anumite amnistii”, a declarat deputatul Stelian Ion, la Parlament, scrie Agerpres.

„Viktor Orban SFIDEAZĂ UE și curtează asiduu China. În Ungaria ar putea fi construită prima fabrică din Europa a producătorului auto chinez BYD”, titrează ziarul Gândul.

Ungaria este în cursă, împreună cu Germania, pentru găzduirea primei fabrici europene a producătorului chinez de automobile BYD, iar compania urmează să facă un anunț până la sfârșitul acestui an. Producătorul chinez de baterii CATL a decis, în anul 2022, să construiască o fabrică de baterii de 7,3 miliarde de euro în orașul Debrețin. Alte companii chineze din lanțul de aprovizionare cu vehicule electriceNio, Eve Energy, Huayou Cobalt , BYD și Ningbo Zhenyu Technology — au anunțat toate noi proiecte de fabrică în ultimele luni”, mai arată Gândul.

Seară liniștită!

Budapesta, interesată să atragă noi investiții din China was last modified: decembrie 21st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: