Profesorii anunţă noi proteste în Capitală

7 iun. 2023
Vizualizari: 179

Protestul profesorilor ține și azi prima pagină a presei din România. Deocamdată, conflictul de muncă pare să nu-și găsească rezolvare. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea, la nivelul Guvernului, a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din învățământ.

„Executivul anunță că Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare”, relatează News.ro.

„Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”, precizează Guvernul, mai scrie News.ro. 

„Așa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanții profesorilor, prioritatea Guvernului și a Coaliției majoritare a fost și rămâne aceea ca toți copiii să beneficieze de un sistem de învățământ performant, iar dascălii lor să primească recunoașterea importanței lor în societate. De aceea, ne-am asumat astăzi, ca lideri ai Coaliției de guvernare, garanțiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învățământ Mâine, Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmăm decizia politică de majorare a salariilor din Educație. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”, a scris Premierul Ciucă pe Facebook, notează News.ro.

„Potrivit legii, memorandumul este «un act intern al Guvernului», fără putere de lege, notează Edupedu.ro. Anterior, un lider sindical din Educație a anunțat că în această săptămână, în București, va avea loc un nou protest de amploare al cadrelor didactice”, care consemnează și declarația liderului Federației „Spiru Haret”, Marius Nistor, scrie Libertatea.

„Greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluție care să fie acceptată de către colegii noștri și când colegii noștri vor decide acest lucru. Noi suntem deschiși la negocieri. (…) În momentul de față nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor, dar cu cât se lungește acest conflict de muncă, există și acest risc. Totul depinde de Guvern. Așteptăm reacția Guvernului”, a spus Marius Nistor, notează Libertatea.

„El a subliniat că profesorii au cerut garanții privind grila de salarizare, una dintre ele fiind aceea ca salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, adică 4.000 de lei net”, mai scrie Libertatea.

„Totodată, potrivit liderului de sindicat, în București va avea loc joi sau vineri un nou protest, la care urmează să participe aproximativ 20.000 de cadre didactice. Data la care se va desfășura acțiunea depinde de răspunsul Primăriei Capitalei. În același timp, Nistor a afirmat că numărul de 15.000 de profesori care au renunțat la grevă, potrivit Ministerului Educației, este nesemnificativ”, notează Libertatea.

În județul Arad, s-a produs, marți seară, un cutremur cu magnitudinea 5,3 pe scara Richter.

„IGSU a precizat că au fost primite șase apeluri la 112 (4 în județul Arad și câte unul în Sălaj și Maramureș) privind desprinderea unor elemente de construcție. Până la 22.30, ISU Arad a primit 18 apeluri privind desprinderea unor coșuri de fum sau elemente de fațadă și avarierea a două autoturisme”, relatează News.ro.

România liberă scrie că Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP) a organizat o conferință de presă, având ca subiect cutremurul de la Arad.

„Am decis să facem o conferință de presă legată de cutremurul produs în regiunea Arad. Cutremurul a avut o magnitudine de 5,2, iar intensitatea a fost de 7 grade pe scara Mercalli. Seismul s-a simțit în orașele învecinate, dar și la sute de kilometri, în orașe precum Oradea, Cluj și zona de sud a României, cu intensități de 4 grade, dar și în țări învecinate, Ungaria, Serbia și chiar Croația. Cea mai mare accelerație a fost în localitatea Șiria, de 26 de centimetri pe secundă. Fiind asociat efectelor unui cutremur, au avut loc căderi de coșuri, crăpături în pereți sau alte pagube de genul. Până în momentul actual s-au produs 13 replici, cea mai mare magnitudine fiind de 3,2 grade, iar ultima azi dimineață, de 2,2 grade. Am primit informații de la cetățeni, în funcție de aceste răspunsuri vom face o analiză privind asocierile cu partea instrumentară pe care o deținem. Regiunea seismică este una cunoscută și, în istorie, se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5 grade, ceea ce arată că nu acum a început activitatea în zona respectivă”, a spus Constantin Ionescu, șeful INFP, scrie România liberă.

Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP a oferit explicații suplimentare legate de cauzele cutremurului: „Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, de fapt, a Crișanei, cutremurele din această zonă apar la contactul dintre bazinul panonic și Munții Apuseni. Zona este caracterizată de falii cu orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. Din nefericire, această orientare a faliilor se suprapune cu soluțiile de plan de falia în așa fel încât ne face misiunea ingrată și greoaie de a alege un plan de falii preferențial. Ne vom ghida foarte mult după răspunsul populației pentru a ne da seama pe ce direcție s-a propagat preferențial cutremurul. Este foarte important acest lucru, pe lângă măsurătorile pe care le avem noi. Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii adriatice spre nord, concomitent cu rotirea spre est. Asta pune o presiune enormă pe Munții Dinarici, din Serbia, care o transmit imediat la nord și est, către Câmpia Panonică, care este constituită dintr-o sumedenie de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru. Presiunea acționează acolo unde aceste blocuri sunt într-un echilibru instabil”.

Presa mai scrie despre incidentul produs în cadrul Exercițiului multinațional „Saber Guardian 23”.

„Un transportor blindat de tip Piranha 3C s-a scufundat în Brațul Borcea în timpul exercițiului multinațional «Saber Guardian 23», a anunțat, marți, Ministerul Apărării Naționale, care a precizat că niciun membru al echipajului nu a fost rănit. O comisie anchetează cum s-a produs incidental”, notează News.ro.

„Sursa citată a menționat că mașina de luptă a fost recuperată duminică, cu ajutorul unor echipamente de intervenție și evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic și dusă la o bază de reparații a Statului Major al Forțelor Terestre”, mai scrie News.ro. 

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Profesorii anunță noi proteste în Capitală was last modified: iunie 7th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: