Şcolile îşi reiau cursurile pe 13 septembrie, cu elevii în clase

4 aug. 2021
Vizualizari: 318

În timp ce autoritățile medicale avertizează asupra pericolului răspândirii variantei Delta în spațiul European, un bilanț AFP arată că România și Bulgaria ocupă ultimele locuri în clasamentul european al vaccinării.

„România a imunizat doar 25% din populație, procent cu care depășește doar Bulgaria. În total, 223,8 milioane de persoane din UE au primit ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19, o singură doză de vaccin după ce s-au vindecat de această boală sau un vaccin administrat într-o singură doză, arată sursa citată. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 13 au depășit deja pragul de 50% de persoane vaccinate cu schemă completă, după modelul celor mai populate patru state din blocul european: Spania (58%), Italia (54%), Franța (53%) și Germania (52%)”, scrie Libertatea, citând bilanțul AFP.

„La sfârșitul lunii iulie, România a atins pragul de 5 milioane de vaccinați anti-Covid-19, la două luni după ținta stabilită de Cîțu. Până azi, 5.024.979 de români s-au imunizat cu cel puțin o doză, conform celui mai recent bilanț transmis de autorități”, mai arată Libertatea.

Adevărul ne propune un interviu interesant acordat de ministrul Sănătății, medicul Ioana Mihăilă, agenției de presă News.ro, despre ce soluții ar putea găsi Guvernul pentru accelerarea procesul de vaccinare anti-COVID-19, dar și despre alte probleme legate de gestionarea valului 4 al pandemiei.

„Pe lângă vaccinarea oamenilor în ambulatorii sau acasă, de către medicul de familie, ministrul are în vedere acordarea de bonuri de masă pentru cei care aleg să se vaccineze și tombole pentru cei vaccinați. Ministrul crede că gestionarea valului patru al pandemiei depinde de fiecare dintre noi, dacă alegem să ne vaccinăm, și consideră că masca de protecție și distanțarea fizică vor fi în continuare necesare la reluarea cursurilor din toamnă”, scrie Adevărul.

Presa mai scrie despre situația epidemiologică îngrijorătoare din Iran.

Autoritățile sanitare iraniene au anunțat marți că țara a înregistrat 39.019 de cazuri de infectare cu coronavirus în decurs de 24 de ore – cel mai mare număr înregistrat de la începutul pandemiei din 2020 – și 378 de decese. În total, de la începutul pandemiei, Iranul a numărat 3.979.727 de infectări și 91.785 de decese cauzate de COVID-19, potrivit autorităților locale. Luni, Iranul raportase deja un nou record al infectărilor zilnice: 37.819 de cazuri confirmate în 24 de ore. Tot luni, liderul spiritual iranian, ayatolahul Ali Khamenei, a ordonat Comitetului național de combatere a coronavirusului să ia «măsurile necesare» pentru a limita ceea ce Guvernul de la Teheran prezintă ca fiind «cel de-al cincilea val» al pandemiei. (…) Pe 20 iulie, autoritățile iraniene au închis pentru aproape o săptămână serviciile publice și băncile din Teheran, precum și pe cele din provincia învecinată Alborz, pentru a limita creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus”, scrie Libertatea.

Școlile își vor relua cursurile pe 13 septembrie, anunță ministrul Educației.

„Atât cât am în limitele de competență, pot să vă spun că școala va începe fizic, cu prezență fizică. Școala va începe în data de 13 septembrie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, scrie Libertatea, citând News.ro.

„În momentul de față, vă răspund foarte clar: bazându-mă pe informațiile pe care le am în limita de competență, bazându-mă pe cunoașterea condițiilor din școli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepția unităților sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învățământ în raport cu orice altă categorie de personal, bazându-mă pe acțiunile pe care le avem în vedere pentru a susține importanța și necesitatea vaccinării, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare”, a mai spus ministrul Educației, arată Libertatea.

Pensiile speciale și eliminarea lor sunt comentate de ministrul Claudiu Năsui. Ministrul Economiei a declarat, marți, că nu există consens în coaliție pentru desființarea pensiilor speciale.

„E o coaliție la guvernare și e o coaliție care nu are consens pe subiectul pensiilor speciale. Am reușit să desființăm pensiile speciale ale parlamentarilor. A fost maximul ce se putea face… Sunt sub 3% din pensiile speciale, e infim, dar, ca să elimini pensiile speciale, ai nevoie de majoritate 50%+1. Nu există 50%+1 acum în Parlament care să vrea (…) E o chestiune și de justețe, etică, morală, că toți cotizăm la fel, dar unii primesc mai mult”, a declarat Claudiu Năsui, marți seară, la B1TV, scrie News.ro.

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania de la Cluj și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară.

„Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Vânătorul de balene/ The Whaler Boy, debutul regizorului rus Philipp Yuryev (foto), a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro. Premiul i-a fost înmânat chiar de invitatul special al ediției, Sergei Polunin, căruia i-a fost dedicat un moment special la gală”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Școlile își reiau cursurile pe 13 septembrie, cu elevii în clase was last modified: august 4th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: