Noi reguli pentru trecerea la „şcoala online”

14 ian. 2022
Vizualizari: 372

Facturile mari pe care românii le primesc, în aceste zile, la energie și gaze naturale țin prima pagină a presei românești. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, îi îndemna acum câteva zile pe români să nu plătească facturile eronate. Acum, președintele PNL, Florin Cîțu, are o poziție diferită față de ministrul Energiei și reamintește românilor că nu există un cadru legal care să permită românilor să nu plătească factura la energie sau gaze naturale și să nu aibă penalități.

„Nu există un cadru legal și nu a fost trecută nicio ordonanță de urgență care să le permită românilor să nu plătească factura și să nu mai aibă penalități. (…) Eu sper să vină cu un cadru legal, pentru că altfel această afirmație nu este susținută de niciun cadru legal și atunci îi îndemnăm pe români să încalce legea, ceea ce nu este corect. (…) Trebuie să fim foarte atenți aici. Dacă Executivul vine cu un cadru legal nou, cu o ordonanță de urgență prin care va spune că se interzice debranșarea în această perioadă, pentru că am făcut-o și noi în stare de urgență, sau nu se plătesc penalități la facturi nu știu câte luni sau permitem ca facturile să fie plătite până în septembrie, pentru că asta este iarăși o soluție pe care putem să o facem după ce avem compensare ș.a.m.d. și dacă există încă oameni care au probleme, trebuie să le permitem să plătească factura pe o perioadă mai lungă de timp”, a afirmat Florin Cîțu, la Antena 3, notează Agerpres.

Florin Cîțu a arătat că nu a existat încă o discuție în coaliție despre această situație.

„Vom avea o discuție în coaliție zilele următoare. (…) Este o măsură care vine în afara programului de guvernare. Este o măsură nouă și atunci trebuie să venim în coaliție, pentru că aș vrea să știu – și aici nu este o critică -, dar aș vrea să nu mai aruncăm pe piață tot felul de soluții care au un impact asupra bugetului foarte mare, fără să venim și cu soluții de finanțare”, a mai spus liderul PNL, arată Agerpres.

Presa mai scrie că această criză din energie determină Guvernul să caute soluții pentru dezvoltarea infrastructurii de producere a energiei. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, joi, cu însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii la București, pentru a discuta pe această temă.

„Parcurgem, alături de întreaga Europă, o perioadă fără precedent din punctul de vedere al prețurilor la energie și gaze. De aceea, una dintre priorități este finanțarea investițiilor necesare dezvoltării infrastructurii de producere a energiei. Alături de guvernul american, lucrăm la un proiect major în zona energiei nucleare, care poate consolida pe termen mediu obiectivul strategic al asigurării independenței energetice a României. Actuala criză energetică ne-a arătat că o liberalizare prost aplicată poate face mai mult rău decât bine. Acum, analizăm în regim de urgență un întreg pachet de măsuri prin care să protejăm populația și companiile de efectele scumpirilor brutale la energie și gaze. Vom lucra contracronometru pentru a pune pe masa Guvernului cele mai solide opțiuni care să ofere un sprijin real românilor”, a scris ministrul Adrian Câciu pe Facebook, notează Digi 24.

Valul 5 al pandemiei determină în mass-media și în societatea românească o serie de discuții legate de programul de funcționare a școlilor: în format fizic sau online. Comitetul Național pentru Situații de Urgență vine acum cu noi variante de lucru.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a abilitat Ministerele Educației și Sănătății să modifice ordinul comun privind funcționarea unităților de învățământ cu prezență fizică. CNSU propune ca grădinițele, școlile și liceele să facă ore față în față sau să treacă în online în funcție de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19”, scrie Libertatea.

„Scenariile propuse pentru desfășurarea cursurilor: desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%; desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%; reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean”, mai arată Libertatea.

„Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost reținut, joi seară, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracțional, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu, cauzând un prejudiciu de peste 256 milioane lei”, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

„DNA a informat, joi, într-un comunicat transmis Agerpres, că efectuează acte de urmărire penală față de 22 de suspecți, între care funcționari publici, directori din cadrul instituțiilor subordonate Primăriei Sectorului 5 și Consiliului local, pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate efectuate de SC Economat Sector 5 (societate la care unic asociat este Consiliul local)”, mai notează Agerpres.

Încheiem Revista cu o știre care vine din Grecia: sub presiunea valului 5 al pandemiei, Guvernul elen ia măsuri împotriva persoanelor nevaccinate.

„Persoanele nevaccinate cu vârsta peste 60 de ani vor fi amendate începând din 16 ianuarie cu 100 de euro pe lună, atât timp cât nu sunt vaccinate, a anunțat Guvernul elen, reamintind că vaccinul împotriva COVID-19 este obligatoriu pentru această grupă de vârstă”, a notat AFP, scrie Agerpres, citată de Libertatea.

„Pentru a încuraja vaccinarea împotriva COVID-19, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie că vaccinul va fi obligatoriu pentru cei peste 60 de ani, însă a lăsat termen până pe 16 ianuarie pentru ca persoanele nevaccinate să își facă o programare. Conform datelor oficiale de la sfârșitul lunii noiembrie, aproape 67% din populația generală a Greciei a fost vaccinată, dintre care 79% adulți”, mai notează Libertatea.

 

Seară frumoasă!

Noi reguli pentru trecerea la „școala online” was last modified: ianuarie 14th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: