100 de zile de război

6 iun. 2022
Vizualizari: 655

După 100 de zile de război în Ucraina, Rusia își consolidează pozițiile ocupate în estul Ucrainei și reia atacurile asupra Kievului și a sudului Ucrainei.

„Noi explozii au fost raportate în această dimineață în capitala Ucrainei, Kiev. De asemenea, rușii au reluat aseară tirul de rachete asupra mai multor localități din estul Ucrainei. Potrivit presei ucrainene, în orașul Donețk au fost mai multe explozii. Alte 4 localități au fost ținta unor atacuri cu rachete. Tot ieri, cea mai mare mânăstire din lemn din Ucraina, monument de patrimoniu național, a ars după ce a fost bombardată de ruși. Înăuntru erau aproximativ 300 de refugiați, inclusiv persoane cu dizabilități, vârstnici și 60 de copii și bebeluși. În acest context, președintele Volodimir Zelenski a cerut, din nou, eliminarea Rusiei din UNESCO și din Consiliul de Securitate al ONU. Liderul de la Kiev îi acuză pe militarii Moscovei că știau sigur ce obiectiv atacă”, relatează Digi 24.

„Potrivit primelor informații, (rușii) au lansat rachete din avioane Tu-95, de deasupra Mării Caspice”, au anunțat forțele aeriene ale Ucrainei, scrie Digi 24.

„Rachetele care au lovit duminică dimineață Kievul au fost lansate de bombardiere strategice rusești Tu-95, de deasupra Mării Caspice, anunță forțele aeriene ucrainene”, scrie Reuters, citată de Digi 24.

„Atacurile au țintit infrastructura feroviară din Kiev, a declarat Serhii Leșcenko, consilier al președintelui Volodomir Zelenski. Cel puțin o persoană a spitalizată; momentan, nu au fosta raportate morți, a spus primarul Vitali Kliciko.Reuters relatează că duminică se vedea un fum negru care se ridica spre cer din cartierele Darnițki și Dniprovski, unde au avut loc exploziile”, mai scrie Digi 24.

Papa Francisc a cerut duminică să se desfășoare «negocieri adevărate» care să permită ajungerea la «o încetare a focului și o soluție sustenabilă» în Ucraina și a invitat «responsabilii națiunilor să nu ducă umanitatea la distrugere», transmite EFE, citată de Digi 24.

Papa Francisc a amintit că, «odată cu împlinirea a 100 de zile de la începerea agresiunii armate (ruse) în Ucraina, asupra Umanității s-a abătut din nou coșmarul războiului, care reprezintă negarea visului lui Dumnezeu»”, mai scrie Digi 24.

Odată cu blocarea cerealelor în porturile ucrainene de la Marea Neagră, criza alimentară se accentuează. Într-un interviu acordat recent, liderul rus, Vladimir Putin, spune care ar fi modalitățile în care Ucraina poate exporta cerealele, moment în care vorbește despre România.

„În ceea ce privește exportul de cereale ucrainene, nu îl împiedicăm. Și există mai multe moduri de a exporta cereale. Primul. Vă rugăm, puteți exporta prin porturile aflate sub controlul Ucrainei, în primul rând bazinul Mării Negre, Odesa și porturile din apropiere. Nu noi am minat intrările spre port, ci Ucraina a fost cea care le-a minat. Le-am spus deja tuturor colegilor noștri de multe ori: lăsați-i să curețe minele și vă rog, să părăsească porturile navele încărcate cu cereale. Le garantăm trecerea pașnică fără probleme în apele internaționale. Nu este nicio problemă, vă rog. Ei trebuie să curețe minele și să ridice nave de pe fundul Mării Negre care au fost scufundate în mod deliberat pentru a îngreuna intrarea în aceste porturi din sudul Ucrainei. Suntem pregătiți să facem asta, nu vom folosi situația de deminare pentru a lansa vreun atac dinspre mare, așa cum am spus deja. Al doilea. Există o altă posibilitate: porturile Mării Azov, Berdiansk, Mariupol, sunt sub controlul nostru, suntem gata să asigurăm exportul fără probleme de cereale ucrainene prin aceste porturi. Vă rog. Al treilea. Este posibil să exportăm cereale din Ucraina prin Dunăre și prin România. Al patrulea. Este posibil prin Ungaria. Al cincilea. Este posibil prin Polonia.(…)Dar este doar o chestiune de câteva ore, asta-i tot. Și, în sfârșit, cel mai simplu lucru este exportul prin teritoriul Belarus. Cel mai ușor și mai ieftin, pentru că de acolo ajung imediat până în porturile țărilor baltice, până la Marea Baltică și mai departe, oriunde în lume. Dar pentru aceasta este necesar să se elimine sancțiunile din Belarus.(…) Deci nu există nicio problemă cu exportul de cereale din Ucraina”, a spus Președintele Putin, scrie Libertatea.

„Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege privind zonele metropolitane, prin care se propune funcționarea acestor structuri ca asociații de dezvoltare intercomunitară în jurul Capitalei, a municipiilor reședință de județ sau a altor municipii”, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, scrie Agerpres.

Ministrul Dezvoltării a explicat, în privința finanțării, că «aceasta va fi asigurată din venituri contribuții proprii ale UAT-urilor care fac parte din zona metropolitană, respectiv dintr-un procent de 5% pe care îl va vira Ministerul de Finanțe fiecărui UAT din impozitul pe venit încasat pe teritoriul UAT-ului respective»”, mai scrie Agerpres.

„Foarte important, sunt niște limite prevăzute în actul normativ, astfel încât în această zonă metropolitană (…) și UAT-urile mai mici să își găsească interesul, dacă vreți, de dezvoltare a infrastructurii. Drept urmare, sumele acestea virate zonelor metropolitane se vor folosi – minimum 30% pentru investiții în UAT-urile din zona periurbană, adică alăturate nucleului municipiului reședință de județ sau al altui municipiu și maximum 70% pentru investițiile din nucleu, astfel asigurând și dezvoltarea infrastructurii și în zona adiacentă”, a mai declarat Cseke Attila, mai notează Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a primit în acest weekend Premiul European Carol al IV-lea al Asociației Germanilor Sudeți, într-o ceremonie care a avut loc la Hof, în Germania.

„Acest premiu mă onorează în mod deosebit și îl primesc în numele cetățenilor români care mi-au acordat încrederea pentru două mandate ca Președinte al României și care au demonstrat în cei 15 ani de la aderarea țării mele la Uniunea Europeană, zilnic, implicarea lor pentru unitatea și solidaritatea europeană”, a declarat Președintele Iohannis, scrie DIGI 24.

Asociația Germanilor Sudeți a decis în anul 2020 să acorde acest premiu președintelui Klaus Iohannis, ca o recunoaștere a meritelor sale în ceea ce privește înțelegerea și cooperarea dintre popoarele și țările Europei Centrale. Ceremonia nu a putut fi organizată atunci, din cauza pandemiei COVID, așa că a fost reprogramată pentru 4 iunie 2022, dată la care se sărbătorește și Ziua Germanilor Sudeți”, mai notează DIGI 24.

Banca Transilvania a cumpărat Țiriac Leasing de la Grupul Țiriac, prima achiziție BT a unei companii de leasing care nu face parte dintr-un grup financiar-bancar, potrivit unui comunicat de presă.

„BT și Grupul Țiriac au anunțat în ianuarie semnarea acordului de achiziționare. A urmat primirea aprobării din partea Consiliului Concurenței, iar în această etapă, odată cu închiderea tranzacției, BT va începe integrarea Țiriac Leasing în Grupul Financiar Banca Transilvania. Țiriac Leasing este a treia companie de profil și prima companie de leasing independentă, achiziționată de Banca Transilvania, după Idea::Leasing și ERB Leasing. În 2019, ERB Leasing a fuzionat cu BT Leasing, iar Idea Leasing este în etapa de integrare în Grupul Financiar BT.BT Leasing și Țiriac Leasing sunt companii de top pe piața de leasing din România, cu peste 20 de ani de activitate în domeniu. Țiriac (… )Compania a ajuns la active de 213 milioane de euro, la finalul anului 2021, iar de-a lungul timpului a finanțat aproape 40.000 de clienți”, scrie România Liberă.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
100 de zile de război was last modified: iunie 6th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: