În Republica Moldova, creşte numărul celor infectaţi cu COVID-19

12 aug. 2024
Vizualizari: 86

Deschidem Revista din această seară cu bilanțul medaliilor obținute de România la Jocurile Olimpice de la Paris.

„La cea de-a 33-a ediție a jocurilor de vară, desfășurate la Paris, cu trei medalii de aur, patru de argint și două de bronz. În total, Team Romania a obținut nouă medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, un bilanț peste precedentele două ediții de Jocuri, de la Tokyo și Rio de Janeiro, unde românii au câștigat câte patru medalii. Totodată, rezultatele sunt peste așteptările oficialilor, care își propuseseră, la începutul Jocurilor, ca Team România să câștige între 6 și 8 medalii”, scrie România liberă.

David Popovici, la 200 m liber, Andrei Cornea și Marian Enache, la dublu vâsle masculin și echipajul de 8+1 feminin, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu, au fost cei care au câștigat medalia de aur pentru Team România”, mai arată România liberă.

Gândul scrie că deciziile de recalculare a pensiilor sunt gata și vor fi trimise prin Poșta Română.

„Potrivit sursei citate, echipele de la casele de pensii au lucrat la foc continuu, inclusiv în weekend, pentru finalizarea procesului de recalculare, astfel încât deciziile să fie gata în această săptămână”, scrie Gândul, citând Realitatea.net.

Gândul mai arată că „în perioada 15-31 august poștașii vor începe distribuția documentelor către cei aproximativ 3 milioane de pensionari care urmează să beneficieze de cea de-a doua majorare a pensiilor. Odată ce aceste decizii ajung la destinatari, pensionarii vor afla suma exactă pe care o vor primi în plus începând cu luna septembrie”.

Rata anuală a inflației a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

„Indicele prețurilor de consum în luna iulie 2024 comparativ cu luna iunie 2024 a fost 100,60%. Rata inflației de la începutul anului (iulie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,2%. Rata anuală a inflației în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 a fost 5,4%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2023 – iulie 2024) față de precedentele 12 luni (august 2022 – iulie 2023) a fost 6,8%”, se arată în comunicatul INS, scrie Agerpres.

„Conform INS, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna iulie 2024 comparativ cu luna iunie 2024 a fost 100,59%. Rata anuală a inflației în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 5,8%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2023 – iulie 2024) față de precedentele 12 luni (august 2022 – iulie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 7,1%. Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu”, mai arată Agerpres.

În Republica Moldova, numărul celor infectați cu COVID-19 a crescut  brusc în ultimele patru săptămâni.

„1.710 persoane s-au infectat de coronavirus. Dintre acestea, 144 – în regiunea transnistreană. În aceeași perioadă au fost raportate 9 276 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Datele au fost prezentate de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Săptămâna trecută, presa locală din mai multe regiuni ale țării a semnalat creșterea numărul îmbolnăvirilor Covid-19 în localități. Au fost înregistrate și decese. (…) Șefa de la Sănătate a subliniat că infecția Covid-19 se manifestă prin valuri de creștere și coborâre a incidenței. Ala Nemerenco a precizat că, în ultimele săptămâni, în SUA, au fost detectate câteva subvariante Omicron dominante, puțin mai contagioase decât altele”, scrie Evenimentul zilei.

Un incendiu a izbucnit în sistemul de răcire al centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

„Incendiu a izbucnit duminică în sistemul de răcire al centralei nucleare Zaporojie, însă ambele părți anunță că nu a fost detectată nicio creștere a radiațiilor în apropierea centralei. Și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care are personal de monitorizare la fața locului, a declarat duminică seara că «nu a identificat niciun impact asupra securității nucleare». Kievul și Moscova se învinovățesc reciproc pentru acest incident”, scrie Libertatea.

 „Bombardarea orașului Enerhodar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire”, a anunțat guvernatorul pro-rus al regiunii, Evgheni Balițki, pe Telegram, mai arată Libertatea.

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la rândul său, într-un mesaj postat pe rețelele sociale, că «ocupanții ruși au provocat un incendiu» în centrală, dar că «în prezent, nivelurile de radiații sunt în norme». El a publicat și o înregistrare video care ar fi fost filmată din orașul Nikopol, aflat sub control ucrainean”, mai scrie Libertatea.

„Rusia a evacuat luni părți ale unei alte regiuni de lângă Ucraina, Belgorod, după ce Kievul și-a intensificat puternic activitatea militară în apropierea frontierei, la doar câteva zile după cea mai mare incursiune a sa pe teritoriul suveran rusesc de la începutul războiului din 2022”, relatează Reuters, scrie News.ro.

„Aparent luată prin surprindere, Rusia a stabilizat până duminică frontul din regiunea Kursk, deși Ucraina a reușit să păstreze o fărâmă de teritoriu rusesc unde luptele continuau luni, potrivit bloggerilor de război ruși. În regiunea vecină Belgorod, la sud, guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, a declarat că au început evacuările din districtul Krasnaia Iaruga din cauza «activității inamice de la graniță», care reprezenta o «amenințare»”, notează News.ro.

„Rusia a impus un regim de securitate de amploare în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod, în timp ce aliatul său Belarus a declarat că își consolidează efectivele de trupe la granița cu Ucraina, după ce Minskul a declarat că drone ucrainene i-au încălcat spațiul aerian”, mai scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Protecția Civilă elenă a ordonat luni evacuarea mai multor localități de la periferia nord-estică a Atenei, amenințate de un incendiu violent care a izbucnit duminică și care ia amploare”, scrie Agerpres, citând AFP.

„Cel puțin alte cinci localități au fost evacuate la primele ore ale dimineții, la fel ca și două spitale, unul pediatric și celălalt militar, în Penteli, la aproximativ 15 kilometri nord-est de capitală.
Autoritățile elene au deschis stadionul olimpic OAKA, aflat în nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane strămutate”
, mai scrie Agerpres.

„Toate forțele Protecției Civile au depus eforturi toată noaptea și, în pofida eforturilor supraomenești, incendiul continuă să se extindă foarte rapid și se îndreaptă spre Penteli”, a explicat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor, în cadrul unui briefing de presă, mai notează Agerpres.

Seară liniștită!

În Republica Moldova, crește numărul celor infectați cu COVID-19 was last modified: august 12th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: