Vacanţa de Paşti a elevilor a fost prelungită

24 mart. 2021
Vizualizari: 345

Rata de infectare cu noul coronavirus a crescut, miercuri, în București, la 6,22 cazuri la mia de locuitori, fapt ce determină autoritățile să caute noi soluții pentru a evita carantinarea Capitalei.

Libertatea citează declarațiile directorului adjunct al DSP București, Florentina Iacob, de la Digi24.

O propunere este interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise, cum ar fi: afterschool, închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori”, menționează directorului adjunct, Florentina Iacob, relatează Libertatea.

„Totodată, potrivit Florentinei Iacob, s-a luat în discuție ca «la evenimentele private, înmormântări, cununii, botezuri» să se accepte «un număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă». De asemenea, poate fi «interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri, discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase și acestea vor fi verificate prin controale»”, mai scrie Libertatea.

Cotidianul România Liberă reține câteva declarații ale Premierului în legătură cu măsurile care ar putea fi luate împotriva proprietarilor cluburilor și restaurantelor care nu respectă măsurile impuse de autorități.

„Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, că Guvernul are pregătită o ordonanță de urgență pentru suspendarea activității cluburilor și restaurantelor care nu respectă măsurile de protecție sanitară, aceasta în cazul în care amendamentul pe această temă nu va fi susținut în Parlament. (…) El a arătat că acest amendament vizează suspendarea activității, într-o primă fază, cu două săptămâni, iar apoi pe termen mai lung”, notează Agerpres.

Din cauza creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, se iau măsuri speciale și în educație.

„Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că vacanța de primăvară va fi prelungită și că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Națională se va decala și va avea loc în perioada 5-8 iulie”, scrie News.ro.

Decizia ministrului este criticată de către Consiliul Național al Elevilor.

„Consiliul Național al Elevilor consideră că decalarea Evaluării Naționale și creșterea duratei vacanței de Paște la aproape o lună va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naționale. De asemenea, dezaprobă decizia Ministerului Educației ca școlile să rămână deschise și după depășirea pragului de incidență a cazurilor de COVID-19 la 6 la mia de locuitori și reclamă lipsa de consultare”, mai arată News.ro.

Știrile Transilvaniei anunță că, la Timișoara, s-a deschis primul centru de vaccinare anti-COVID, care va funcționa non-stop.

„Primul centru de vaccinare anti-COVID, care va funcționa non-stop, din România, a devenit operațional marți dimineața, la parterul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Județean din Timișoara. Zeci de persoane s-au vaccinat, deja, la noul centru, care are câte patru fluxuri pe zi și pe noapte. Imunizarea la acest centru se face doar cu serul de la Pfizer, iar capacitatea zilnică de vaccinare este de 480 de personae”, notează Știrile Transilvaniei.

Aceeași publicație online scrie despre reacția primarului din Petroșani la decizia prefectului de Hunedoara de a carantina orașul.

„Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a transmis marți, printr-un comunicat de presă, că solicită public demisia prefectului județului, Călin-Petru Marian, și a directorului DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, pentru că au decis carantinarea localității la o incidență la care nu a mai fost carantinat niciun alt oraș. Primarul mai susține că locuitorii municipiului Petroșani au fost discriminați prin deciziile mult mai restrictive care au fost impuse de autoritățile județene pentru orașul din Valea Jiului, în comparație cu orașele carantinate din alte județe. În comunicatul de presă, Tiberiu Iacob-Ridzi a cerut autorităților județene să explice de ce s-a luat decizia carantinării Petroșaniului la o incidență de 6 cazuri la 1000 de locuitori, în timp ce alte orașe au fost carantinate la o incidență mult mai mare (de exemplu Timișoara – la incidența de 7,5 la 1000 de locuitori, Sibiul – la incidența de aproape 12/1000 de locuitori) sau nu au fost carantinate deloc (de exemplu Cluj-Napoca, la incidența de peste 9 la mie)”, relatează Știrile Transilvaniei.

Presa scrie și despre un nou memoriu al magistraților.

„Peste 1.000 de judecători și procurori susțin memoriul «Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!», prin care atrag atenția că introducerea obligației ca magistrații să poată fi trimiși în judecată, pentru anumite infracțiuni, în special cele de corupție, numai cu încuviințarea Secțiilor din CSM, constituie un «filtru» neconstituțional, precizează, marți, Forumul Judecătorilor”, scrie Agerpres.

„Așa-numitele «garanții» care însoțesc proiectul legii de desființare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaților, sunt inacceptabile într-un stat de drept. Condiționarea trimiterii în judecată a judecătorilor și a procurorilor, pentru săvârșirea anumitor infracțiuni, în special cele de corupție, de încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii constituie un «filtru» neconstituțional și scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o «garanție a impunității» magistraților suspectați de corupție sau ca o «superimunitate»”, se arată în comunicatul Forumului Judecătorilor, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Vacanța de Paști a elevilor a fost prelungită was last modified: martie 24th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: