Doi medici au fost reţinuţi în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI „Pantelimon”
Știrea zilei vine din „Sănătate”. Doi medici, specializați în Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, au fost reținuți miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI.
„La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență ‘Sf. Pantelimon’ București. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei)”, se arată într-un comunicat al Parchetului, scrie Agerpres.
„Cele două doctorițe sunt acuzate că au provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină”, mai arată Agerpres.
Cotidianul relatează că medicii de la Spitalul „Sf. Pantelimon” București au intrat joi dimineață într-o grevă spontană în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe de către procurori.
„Medicii de anestezie și terapie intensivă care sunt în spital au hotărât să intre într-o grevă spontană și să nu dea anestezie la pacienții cronici sau programați. Sigur, asigură urgențele, garda, plus pacienții care sunt în terapie. Au fost amânate, la prima oră, zece intervenții. Au spus că pregătesc o hârtie în care vor semna toți că își dau demisia din contractul cu gărzile și cu spitalul”, a anunțat managerul spitalului, Bogdan Socea, scrie Gândul.
Majoritatea medicilor din secția de anestezie-terapie intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Sfântu Pantelimon își anunță demisia din gărzi, internările în spital fiind blocate. Pacienții aflați în secția ATI sunt în continuare îngrijiți, spune șefa secției ATI.
„Nu este, propriu-zis, o grevă spontană, noi stăm să îngrijim pacienții care sunt în ATI. Sigur că nu o să-i dăm afară. Doar am anunțat toate secțiile, întrucât noi ne-am depus demisia din gărzi, deocamdată, nu se pot face internări. Îmi pare foarte rău pentru situație. Demisia din gărzi, de mâine, demisia din spital în momentul în care reușim să rezolvăm bolnavii din terapia intensivă, nu putem să-i lăsăm. Urmează și demisia. plecăm toți. Toți colegii”, a declarat șefa secției ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, mai scrie Cotidianul.
Și managerul spitalului vorbește despre o posibila sa demisie.
„Mi-am oferit demisia. Încă nu am trimis-o la minister, nu am scris-o. Mi-am oferit demisia în acest context. Nu mă cramponez de această funcție. Sunt medic chirurg în spitalul ăsta din 2001. O să-mi continui activitatea ca și înainte de a fi manager”, a mai spus managerul Bogdan Socea, notează Cotidianul.
Mai multe voci cer în mass-media demisii la vârful Ministerului Sănătății. Ministrul Alexandru Rafila afirmă că nu există motive pentru a-și prezenta demisia de la Ministerul Sănătății, având în vedere că problemele de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” nu sunt de competența sa.
„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situație. Acolo e vorba de o infracțiune care presupune omor premeditat. Într-o astfel de situație nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății pentru astfel de acuză. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu am de ce să demisionez”, a declarat Alexandru Rafila, joi, în fața presei, scrie Evenimentul zilei.
„El a explicat că, deși situația a generat multă emoție și îndoieli, nu consideră că ar trebui să demisioneze pentru o problemă pe care nu a putut-o controla sau influența, având în vedere că nimeni nu poate interveni în deciziile individuale ale medicilor. În opinia sa, problema respectivă nu este legată de Ministerul Sănătății și de politica acestuia”, mai arată Evenimentul zilei.
Lucrările de infrastructură rutieră sunt prezente și ele în paginile presei de azi. Premierul Marcel Ciolacu declară că până la finele anului se va circula pe 82 de kilometri din Autostrada A7, între Buzău și Focșani.
„Am o veste bună (…). Tocmai ce am circulat pe Autostrada Moldovei. În sfârșit, după 35 de ani nu mai vorbim nici de promisiuni, că se va întâmpla după nu știu cât timp, în cel mai scurt timp se va circula pe Autostrada Moldovei. Am mers cu domnul Grindeanu și am văzut stadiul lucrărilor pe aproximativ 82 de kilometri din Autostrada Moldovei. Sunt patru tronsoane, tronsonul unu și tronsonul doi au finalizare în contract anul acesta și cu certitudine vor fi finalizate. Și mai rămân trei și patru, unde stadiul este foarte avansat. Deci, vorbim de la Buzău la Focșani, deci așa cum văd eu, cred că până la sfârșitul anului se va da drumul la circulație pentru acești 82 de kilometri. Și vom vedea, de la Focșani încolo, ce se va mai întâmpla”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat că media de realizare a lucrărilor pe cele patru loturi ale A7, între Buzău și Focșani, este de 82%.
„Sunt la 82%, medie, cele patru loturi dintre Buzău și Focșani. Urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu constructorul, că lotul 1 și lotul 2, adică de la Buzău la Râmnicu Sărat, mai puțin podul, și lotul 4, cel din jurul Focșaniului, vor fi date în circulație undeva la jumătatea lunii octombrie. Diferența, adică podul de aici și lotul 3, undeva pe finalul lunii noiembrie”, a declarat Grindeanu, mai arată Agerpres.
Ministerul Finanțelor continuă să se împrumute de la populație și lansează o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație, în care vor fi menținute condițiile speciale pentru donatorii de sânge.
„Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 6,80%. De asemenea, donatorii beneficiază de scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condițiile noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 martie 2024. Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București. A patra ediție a programului FIDELIS va conține titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 5,80% și, respectiv, 7%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani, și dobânzi anuale de 4%, respectiv, 5%”, relatează Agerpres.
Parlamentul bulgar interzice propaganda LGBT în școli. Proiectul de lege a fost votat cu o majoritate covârșitoare, de 159-22, în ciuda protestelor unor ONG-uri.
„Parlamentul Bulgariei a adoptat miercuri, 7 august, modificări ale legii educației în sensul de a interzice propaganda LGBTQ+ în școli. ONG-urile pro- LGBT au criticat intens demersul și acuză Parlamentul de discriminare”, transmite Evenimentul zilei, citând AFP.
„Modificarea legii, propusă de partidul Vazrazhdane, a fost adoptată cu o mare majoritate: 159 de voturi pentru, 22 împotrivă și 12 abțineri. Legea interzice «propaganda, promovarea sau incitarea în orice mod, direct sau indirect, în sistemul de învățământ a ideilor și vederilor legate de orientarea sexuală netradițională și/sau identitatea de gen, alta decât cea biologică»”, mai scrie Evenimentul zilei.
Seară liniștită!