Comisia Europeană susţine eliminarea MCV pentru România până la finalul acestui an

19 mart. 2021
Vizualizari: 282

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi seară, că a discutat cu Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, despre eliminarea MCV pentru România.

„Vești bune pentru România! Comisia Europeană susține eliminarea MCV, la finalul acestui an. Astăzi, am avut o întâlnire cu doamna Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori și Transparență. Am discutat, în detaliu, despre Mecanismul privind Statul de Drept și Raportul pentru România. Guvernul României susține acest mecanism de evaluare unitară a statului de drept cu privire la toate statele membre ale UE. Respectarea statului de drept, a democrației și a drepturilor fundamentale ale omului nu sunt negociabile. Ele reprezintă fundamentul politic primar al Uniunii Europene și trebuie protejate cu îndârjire”, a scris, joi seară, pe Facebook, premierul Florin Cîțu, notează News.ro.

„Împărtășesc dorința doamnei Jourová, de a finaliza, în prima jumătate a acestui an, angajamentele cu privire la statul de drept, pe care România le are, ca stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, coaliția legislativă și Ministrul Justiției, în dialog continuu cu reprezentanții autorității judecătorești și ai societății civile, au un obiectiv european: să livreze o legislație care să garanteze independența justiției pe termen lung și să reziste în fața presiunilor politice conjuncturale. Procesul de recuperare a independenței justiției a început și va continua. Este un proces de vindecare. Nu va fi ușor, dar este inevitabil”, a mai scris premierul Cîțu, mai arată News.ro.

Două asociații profesionale ale magistraților, Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție, critică „superimunitățile” introduse, prin amendamente, de deputații din Comisia juridică, în Proiectul de desființare a Secției speciale.

„Judecătorii susțin că avizul pe care CSM trebuie să-l dea la trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor reprezintă un privilegiu inadmisibil, iar acest filtru va fi văzut de societate ca o «superimunitate». Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, adoptând mai multe amendamente, printre care și unul al deputatului minorităților naționale Ionel Stancu, care prevede că magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu încuviințarea CSM. Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție critică aceste amendamente, nefiind de acord cu aceste «garanții»”, relatează România Liberă.

Deși a trecut un an de la începutul pandemiei, încă sunt elevi care nu pot participa la cursurile online, din cauza lipsei tabletelor sau a internetului. Foarte mulți riscă să nu aibă notele necesare încheierii mediei.

„65.000 de elevi se află în situație de risc de neîncheiere a mediei pe semestrul I, din cauza imposibilității de a avea acces la resursele tehnologice. Închiderea școlilor în contextul pandemiei de Covid-19 a adâncit inegalitățile dintre copii și a îngreunat, sau chiar a împiedicat accesul la educație pentru peste 600.000 de copii, care nu au avut acces la școala online. În acest context, pentru scăderea riscului abandonului școlar, Ministerul Educației a dispus, recent, măsuri de educație remedială, prin intermediul programului național pilot de tip «Școala după școală», însă, doar un sfert dintre cei care au nevoie s-au înscris la cursuri”, scrie Digi 24.

Și pentru că este weekend, în încheierea Revistei, din această seară, scriem despre: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care ar putea avea loc anul acesta în luna august.

„Inițial, festivalul trebuia să fie între 11 și 20 iunie, numai că dorința tuturor partenerilor noștri și a noastră, ați auzit actorii vorbind înainte, toți cei care se exprimă pe scenă au nevoie de acest contact miraculos care este făcut cu publicul. Și din această cauză, am dorit să securizăm posibilitatea de a avea secțiunea fizică de spectacole de peste tot, din lume. Am gândit festivalul pe trei paliere: un palier fizic, atât pe scenele în care jucăm de obicei, pornind de la teatru, la Centrul Cultural «Besoiu», la Teatrul «Gong», la «Thalia», la Fabrica de Cultură, cât și toate spectacolele outdoor, indiferent de toate măsurile dure care vor fi, de distanțare, de purtarea măștii, avem nevoie de publicul spectator, care să fie alături de noi. Din această cauză am hotărât împreună cu ordonatorul de credite, cu toți partenerii pe care îi avem, să ducem în luna august festivalul, între 20 și 29 august. Este o excepție pe care o facem pentru anul acesta, începând de anul viitor sperăm să intrăm într-o normalitate care ține nu de ceea ce a fost în anii trecuți, ci de o nouă normalitate construită, dar care poate fi gândită pe termen mediu și lung”, a declarat directorul Festivalului, Constantin Chiriac, joi, într-o conferință de presă, notează Știrile Transilvaniei.

Seară frumoasă!

Comisia Europeană susține eliminarea MCV pentru România până la finalul acestui an was last modified: martie 19th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: