Întâlnire istorică între preşedinţii Biden şi Xi Jinping

16 nov. 2023
Vizualizari: 243

Întâlnirea dintre președinții Biden și Xi Jinping ține azi prima pagină a presei din întreaga lume. De acordurile stabilite între cele două țări depinde nu numai viitorul economiei mondiale, dar și pacea pe planetă. Președintele SUA, Joseph Biden, a salutat miercuri, cu ocazia summitului din orașul american San Francisco, prezența omologului său chinez, Xi Jinping, la reuniunea Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC).

„Domnule președinte, mă bucur să vă revăd. Am petrecut multe ore împreună în ultimii 10-12 ani. (…) Discuțiile noastre au fost de fiecare dată directe și sincere, am apreciat mereu acest lucru. Domnule președinte, ne cunoaștem de mult timp. Nu am fost mereu de acord, ceea ce nu este surprinzător, dar întâlnirile noastre au fost mereu deschise, simple și utile. Nu am avut niciodată dubii asupra atitudinii deschise a dumneavoastră. Acord o mare valoare conversațiilor noastre, întrucât cred că este foarte important ca dumneavoastră și cu mine să ne înțelegem unul pe celălalt mai clar, ca de la lider la lider, pentru a nu exista interpretări greșite sau erori în comunicare”, i-a spus Președintele Biden lui Xi Jinping, cu ocazia întâlnirii desfășurate în Woodside, California, scrie Gândul.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a denunțat tendințele protecționiste și a exprimat speranța că va ajunge cu omologul său american la acorduri asupra „problemelor majore” care afectează pacea mondială și dezvoltarea.

„S-au întâmplat multe lucruri de la ultima noastră întâlnire din Bali. Lumea a depășit pandemia, dar rămâne sub impactul imens al acesteia. Economia globală își revine, iar impulsul său rămâne slab. Rețelele industriale de aprovizionare rămân sub amenințarea întreruperilor, iar protecționismul este în creștere. Toate acestea sunt probleme grave. Relațiile dintre China și Statele Unite, care încă sunt cele mai importante relații bilaterale din lume, ar trebui impulsionate, ținând cont de intensificarea transformărilor globale. Ar trebui să se dezvolte într-un mod care să fie în beneficiul ambelor popoare și să îndeplinească responsabilitățile noastre în sensul progresului omenirii”, a declarat Xi Jinping, arată Gândul.

„Lumea este suficient de mare pentru succesul ambelor țări, iar succesul unei țări este o oportunitate pentru cealaltă. Este o percepție obiectivă faptul că SUA și China sunt diferite din punct de vedere istoric, cultural, la nivel de sisteme sociale și direcții ale dezvoltării. Cu toate acestea, atât timp cât se respectă una pe cealaltă, pot coexista în pace, pot avansa cooperarea și vor putea să depășească diferențele, găsind calea corectă pentru a se acomoda una cu cealaltă. Cred într-un viitor promițător în relațiile bilaterale”, a mai afirmat Xi Jinping, notează Gândul.

La București, aderarea României la Spațiul Schengen rămâne pe agenda Guvernului. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este cazul ca România să-și joace șansele până la capăt în privința intrării în Spațiul Schengen.

„În ceea ce privește Schengen-ul, eu am să mă lupt până în ultima clipă și cred că așa este corect. (…) Este cazul să ne jucăm șansele până la capăt. Cancelarul Nehammer – fiindcă nu Austria și nu austriecii – a transmis foarte clar că nu este de acord, fără nicio motivație”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

„Eu am participat la Malaga cu toată familia social-democrată europeană și am avut o rezoluție a congresului, votată de congres, cum că toți liderii social-democrați, fără excepție, susțin aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen de îndată. Mai mult, președinția, în acest moment, a Consiliului European este a Spaniei, unde prim-ministrul Pedro Sanchez a spus foarte clar că va face tot ce ține de Spania și de el personal să închidem odată discuția cu spațiul Schengen. Cancelarul Scholz mi-a spus: «Marcel, voi face tot ce ține de mine și de diplomația Germaniei ca să încercăm să influențăm decizia cancelarului Nehamer»”, a mai spus premierul Ciolacu, notează Agerpres.

Premierul Ciolacu a remarcat faptul că Partidul Popular European (PPE) nu a avut o atitudine fermă față de formațiunea lui Nehammer, pornind de la subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen.
„Am înțeles astăzi de la domnul președinte Nicolae Ciucă faptul că și PPE, popularii, au avut o rezoluție cum că îi atrag atenția cancelarului Nehammer, care e popular, face parte din familia lor, să-și schimbe părerea. Din punctul meu de vedere, e prea puțin. Noi am avut în rândul social-democraților europeni o problemă cu prim-ministrul Slovaciei, care a avut niște declarații de susținere a lui Putin. Ne-am strâns, am luat decizia și l-am exclus din familia noastră. Dacă majoritatea din familia ta hotărăște să susțină România și Bulgaria, dacă nu ești de acord, eu cred că familia populară europeană ar trebui să ia o măsură să-l excludă pe domnul Nehammer din familia lor. Așa funcționează democrația”, a mai arătat Ciolacu, notează Agerpres.

„Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Israelul este un «stat terorist», care comite crime de război și încalcă dreptul internațional în Gaza”, relatează Reuters, citată de The Guardian, scrie Libertatea.

„De asemenea, liderul turc a repetat că gruparea militantă palestiniană Hamas nu este o organizație teroristă. Vorbind în fața parlamentarilor, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că Hamas este un partid politic care a fost ales de palestinieni. Erdogan a continuat spunând că Turcia va lucra pe scena internațională pentru a se asigura că israelienii coloniști sunt recunoscuți ca teroriști. Erdoğan i-a cerut, de asemenea, lui Benjamin Netanyahu să anunțe dacă Israelul are sau nu bombe nucleare”, mai scrie Libertatea.

În finalul Revistei, scriem despre două companii românești de succes, Hidroelectrica și Antibiotice Iași, care înregistrează în acest an creșteri importante ale profitului net.

„Profitul net al companiei de stat Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din România, a crescut în primele nouă luni cu 42%, la 5,184 miliarde lei, de la de la 3,648 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor raportate Bursei de Valori București (BVB). Veniturile au urcat cu 32%, la 9,55 miliarde lei, de la 7,23 miliarde lei în primele nouă luni din anul trecut”, notează azi România liberă.

„Compania Antibiotice a raportat un profit net de 76,7 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an, de 2,6 ori mai mare decât valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, de 29,5 milioane lei”, se arată într-un comunicat al companiei, transmis miercuri Agerpres.

„Cifra de afaceri obținută de producătorul de medicamente din vânzările pe piața internă și pe piețele internaționale a fost de 463,4 milioane lei, în creștere cu 28% comparativ cu 362,6 milioane lei, nivelul atins în perioada similară a anului 2022”, mai notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

Întâlnire istorică între președinții Biden și Xi Jinping was last modified: noiembrie 16th, 2023 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: