Au fost adoptate primele măsuri din pachetul social „Sprijin pentru România”

13 apr. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 115

Parlamentul a adoptat primele două măsuri din pachetul „Sprijin pentru România”. Anunțul a fost făcut de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Astăzi, Parlamentul a adoptat primele două măsuri din pachetul «Sprijin pentru România»! Am dublat valoarea normei de hrană în spitale la 22 lei/zi și am majorat la 3.000 de lei salariul minim în agricultură și industria alimentară. Ambele măsuri vor intra în vigoare de la 1 iunie. Toate măsurile din acest pachet economic și social vor fi aplicate EXACT cum au fost anunțate. Românii, agricultura și economia românească au nevoie de soluții și de sprijin pentru a trece cu bine peste această criză, nu de contre politice”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook, scrie News.ro.

„Liderul PSD a reamintit că «miniștrii USR ai Sănătății au găsit 780 de milioane de euro pentru a cumpăra zeci de milioane de doze de vaccin, cu mult peste necesar, însă nu au găsit resurse să asigure o masă decentă pacienților din spitale»”, mai notează News.ro.

Salariul de bază minim brut în domeniul agricol va fi majorat.

„Plenul Camerei Deputaților a adoptat, decizional, cu 269 de voturi «pentru», 10 «împotrivă» și șase abțineri, proiectul de Lege asumată de coaliția de guvernare, care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar. Proiectul de Lege face parte din pachetul de măsuri «Sprijin pentru România», prezentat luni de liderii coaliției și merge la promulgare”, scrie News.ro.

Potrivit proiectului de Lege aprobat de deputați, „până la sfârșitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”, mai arată News.ro.

„Propunerea legislativă stipulează și acordarea de facilități fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul agricol și în industria alimentară. Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opțiunea se va depune în scris, la angajator, acesta reținând contribuția aferentă potrivit prevederilor legale”, mai notează News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Dan Vîlceanu de la ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 7 aprilie 2022, următoarele decrete: Decret prin care se ia act de demisia domnului Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului; Decret de desemnare a domnului Ioan Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ca ministru a Investițiilor și Proiectelor Europene, interimar”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, notează Digi24.

Camera Deputaților se pregătește de numirea unor noi judecători la Curtea Constituțională în locul celor ale căror mandate expiră în iunie 2022.

„Biroul permanent al Camerei Deputaților a declanșat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională, pe locul actualului președinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul pe 10 iunie 2022, potrivit documentului consultat de Libertatea. Valer Dorneanu a depus jurământul de judecător la Curtea Constituțională în iunie 2013, pentru un mandat de 9 ani, care urmează să expire în luna iunie”, scrie Libertatea.

„Potrivit legii de funcționare a Curții Constituționale, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, președintele CCR, în cazul de față Valer Dorneanu, trebuie să facă o sesizare prin care să solicite înlocuirea acelui judecător. Termenul de depunere a candidaturilor este 26 aprilie, iar Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie. De asemenea, altor doi judecători le expiră mandatul în vara acestui an, este vorba despre Mona Pivniceru și Daniel Morar”, mai notează Libertatea.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 129/2020 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „O familie, o casă”, care are ca obiect programul „Noua Casă”.

„Programul «Noua Casă» diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu și procentul maxim de garantare astfel: cu un preț de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin program, noi, vechi sau consolidate, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%; cu un preț cuprins între 70.001-140.000 Euro – locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%. Programul permite și achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000/140.000 euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii”, scrie Agerpres.

„Finlanda urmează să decidă «în câteva săptămâni» dacă va cere aderarea la NATO”, a spus, miercuri, premierul finlandez Sanna Marin, citată de CNN, scrie Digi24.

„Într-o declarație făcută în urma unei întâlniri cu premierul suedez Magdalena Andersson, Marin a spus că cea mai bună soluție ar fi o coordonare între cele două țări, pentru a lua decizii de securitate similare. (…) Parlamentul Finlandei a primit miercuri un document privind schimbările mediului de securitate al țării după invazia Rusiei din Ucraina. Raportul urmează să fie aprobat de parlamentari și făcut public miercuri. Andersson a spus că Suedia încă dezbate posibilitatea aderării la NATO, amintind că în țara sa vor avea loc alegeri în septembrie”, mai arată Digi24.

Seară liniștită!

Au fost adoptate primele măsuri din pachetul social „Sprijin pentru România” was last modified: aprilie 13th, 2022 by Claudiu Pamuc
Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter