Promisiunile lui Putin

12 apr. 2022
Vizualizari: 331

Deschidem Revista din această seară cu o declarație a Președintelui rus, Vladimir Putin. Președintele Putin promite că operațiunea militară a Moscovei din Ucraina își va îndeplini, fără discuție, ceea ce el numește a fi obiectivele „nobile”.

„Într-un discurs susținut la o ceremonie de premiere la Cosmodromul Vostocinîi în Extremul Orient al Rusiei, Putin a declarat că Moscova nu a avut altă opțiune decât să lanseze o operațiune militară pentru a proteja populația din Donbas, estul Ucrainei, și că o ciocnire cu forțele antiruse ale Ucrainei era inevitabilă, potrivit agențiilor ruse de presă. «Obiectivele sunt foarte clare și nobile», a afirmat președintele rus, în cadrul vizitei la Cosmodrom.El a fost însoțit de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, aliat al său”, relatează Agerpres.

Tot Agerpres scrie despre dimensiunea exodului din Ucraina.

„Peste 4,6 milioane de refugiați ucraineni și-au părăsit țara după invazia comandată de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a anunțat Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) într-un raport publicat marți”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Potrivit UNHCR, numărul refugiaților ucraineni a ajuns marți la 4.615.830, fiind cu 68.095 mai mare decât cel precizat în raportul de luni. Noii refugiați ucraineni «se află într-o stare mai vulnerabilă, dispun de mai puține mijloace financiare și sunt, de asemenea, mai puțin pregătiți în ceea ce privește locurile în care vor să meargă» în raport cu ucrainenii care și-au părăsit deja țara în primele săptămâni ale războiului, a declarat un purtător de cuvânt al UNHCR, Matt Saltmarsh, într-o conferință de presă organizată de ONU la Geneva.
Europa nu s-a mai confruntat cu un astfel de flux de refugiați din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Aproximativ 90% dintre persoanele care au părăsit Ucraina sunt femei și copii, în contextul în care autoritățile ucrainene nu permit ieșirea din țară a bărbaților cu vârste care le permit să lupte pe front”, scrie Agerpres.

„Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), aproximativ 210.000 de cetățeni non-ucraineni au părăsit la rândul lor Ucraina, întâmpinând uneori dificultăți în a ajunge în țările lor de origine”, mai arată Agerpres.

Dincolo de migrația fără precedent și victimile războiului, din rândul civilolor blocați în orașele ucrainiene, Organizația Națiunilor Unite a cerut o investigație independentă asupra violurilor și violenței sexuale în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după apariția de informații conform cărora civili au devenit victime ale agresiunilor sexuale din partea forțelor militare ruse.

„Auzim tot mai des despre viol și violență sexuală. Aceste acuzații trebuie investigate independent, pentru a ne asigura că se va face dreptate și cei vinovați vor fi trași la răspundere”, a spus directoarea executivă a Națiunilor Unite pentru Femei, Sima Bahous, în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU, relatează dpa, citată de Agerpres și Digi 24.

Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a declarat că soldații ruși au violat minori. Denisova a îndemnat Națiunile Unite să investigheze asupra acestor fapte și altor crime de război”, mai notează Digi 24.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva tuturor băncilor rusești și împotriva petrolului rusesc și să stabilească un calendar pentru renunțarea la importurile de gaz din Rusia.

„Nu putem aștepta. Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. UE trebuie să sancționeze petrolul și băncile din Rusia. Fiecare stat membru trebuie să stabilească un termen limită la care va refuza sau limita resursele energetice (rusești) precum gazul”, a spus Zelenski, într-o intervenție prin videoconferință în Parlamentul Lituaniei, scrie Agerpres.

„Numai atunci guvernul rus va înțelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei”, a mai afirmat Zelenski, scrie Agerpres.

„Președintele ucrainean a declarat, de asemenea, că Rusia a deportat sute de mii de persoane din regiunile ocupate din Ucraina în «tabere de filtrare»”, mai arată Agerpres.

Agresiunea rusă asupra Ucrainei determină Finlanda și Suedia să se gândească la o posibilă aderare la NATO.

Finlanda și Suedia ar putea adera în curând la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit unor oficiali citați de presa internațională. Mișcarea ar înfuria probabil Moscova și ar sublinia și mai mult eroarea strategică făcută de Rusia atunci când a invadat Ucraina. Oficialii NATO au declarat pentru CNN că discuțiile despre aderarea Suediei și Finlandei la alianță au devenit extrem de serioase după invadarea Ucrainei de către Rusia. Înalți oficiali ai Departamentului de Stat al SUA au declarat că problema a fost discutată la reuniunea ministerială a NATO de săptămâna aceasta, la care au participat miniștrii de externe de la Stockholm și Helsinki”, scrie Digi 24.

„Kremlinul susține că extinderea NATO nu va aduce mai multă stabilitate în Europa. Declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vine după ce presa a relatat că Finlanda și Suedia sunt pregătite să intre în NATO”, relatează CNN, citat de Digi 24.

„Am spus în repetate rânduri că alianța în sine este mai mult un instrument de confruntare. Aceasta nu este o alianță care oferă pace și stabilitate, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”, a spus Peskov, mai notează Digi 24.

Presa scrie și despre situația vaccinurilor neutilizate care expiră în depozitele medicale din România.

„România a fost nevoită să arunce până acum două milioane de vaccinuri anti-COVID”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, într-un interviu acordat SpotMedia, scrie Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Iar în baza contractelor încheiate, în România, mai trebuie să ajungă și alte tranșe de vaccinuri până la finalul 2023.

„De la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020 și până la începutul acestui an, România a primit aproape 29 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Iar țara noastră, unde ritmul de vaccinare a fost mereu sub așteptări, mai are de primit doze”, notează Libertatea.

„Nu pot să discut aspectele contractuale. Acestea sunt confidențiale, totuși o cantitate considerabilă de vaccinuri, două milioane au expirat între timp. Am făcut tot ce am putut să valorific aceste vaccinuri. România a reușit să vândă și să doneze în jur de 6,5 milioane de doze”, a declarat ministrul Rafila pentru SpotMedia, scrie Libertatea. „Cu un cost mediu/vaccin de 3 euro, suma astfel irosită se ridică la 6 milioane de euro”, scriu jurnaliștii de la SpotMedia, notează Libertatea.

„La prețul vaccinului se adaugă, pentru Pfizer și Moderna, costul depozitării la temperaturi foarte scăzute și pentru toate, atunci când expiră, costul distrugerii”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

Promisiunile lui Putin was last modified: aprilie 12th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: