Grevă în învăţământ

22 mai 2023
Vizualizari: 151

Deschidem Revista din această seară cu negocierile pentru formarea noului Guvern, care se află momentan în impas, până la soluționarea problemelor din învățământ. Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat sâmbătă, 20 mai, că prioritatea politică trebuie să fie „rezolvarea solicitărilor sindicatelor” și „reforma pensiilor speciale” și a propus suspendarea negocierilor PSD-PNL-UDMR pentru formarea noului Guvern.

„Potrivit calendarului inițial, premierul PNL Nicolae Ciucă urma să demisioneze săptămâna viitoare, pe 26 mai, iar Marcel Ciolacu urma să fie premier până la 1 iunie, dacă președintele Iohannis acceptă desemnarea”, scrie Libertatea.

Imediat a venit și reacția celor doi lideri ai partidelor din coaliție: Kelemen Hunor și Nicolae Ciucă.

„Sunt de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, prioritățile societății trebuie să fie și prioritățile coaliției de guvernare”, a afirmat liderul UDMR, Kelemen Hunor, scrie Libertatea.
„Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale”, a transmis premierul Nicolae  Ciucă.

După negocierile de duminică după-amiază cu premierul Ciucă, liderii sindicatelor din educație au anunțat, că luni, 150.000 de profesori vor fi în grevă.

„Liderii sindicatelor din educație au afirmat că Executivul a venit „cu aceeași ofertă ca în ultimele zile”. (…) Liderii de sindicat au spus că la negocieri au fost menționate bonusuri pentru profesorii debutanți și cei din zonele defavorizate, fără a se stabili un calendar clar. Sindicatele spun că durata grevei va depinde de răspunsul pe care îl va da Guvernul și până când cei care au aderat la declanșarea ei vor renunța. Ei îi sfătuiesc pe părinți să își țină luni copiii acasă, chiar dacă școlile nu se vor închide. Guvernul a anunțat, după negocieri, că Ministerul Muncii trebuie să vină cu proiectul pentru noua lege a salarizării până pe 15 iulie, iar aprobarea ar urma să aibă loc abia după 1 septembrie. Dialogul cu reprezentanții sindicatelor va continua”, relatează Antena 3.

Organizația Declic a anunțat că va chema în judecată a Guvernul cerând acestuia să coreleze salariul minim cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

„Concret, Declic le cere judecătorilor să oblige Executivul să respecte legea și să coreleze salariul minim cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. Reprezentații Declic, alături de avocații Comunității, vor depune acțiunea prin care atacă în instanță H.G. 1447/08.12.2022, prin care a fost stabilită valoarea salariului minim la doar 1.863 de lei pe lună”, au transmis reprezentanții Declic, scrie Cotidianul.

„Am ajuns la această decizie, de a chema în instanță Guvernul ca să respecte legea, pentru că peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenței, cu doar 1.863 de lei pe lună. Nu putem să îi lăsăm pe acești oameni de izbeliște, când salariul minim lunar ar trebui să fie aproape dublu, de 3.273 de lei net”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic, mai arată Cotidianul.

„Consiliul Concurenței a sancționat companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare de 14.335.002,70 lei (aproximativ 2,9 milioane euro) pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt”, notează Cotidianul.

„Potrivit unui comunicat al autorității de concurență, amenzile au fost aplicate astfel: Albalact – 9.913.038,57 lei (aproximativ 2 milioane de euro), Covalact – 2.446.524,01 lei (aproximativ 495.000 de euro) și Dorna Lactate – 1.975.440,12 lei (aproximativ 400.000 de euro)”, mai scrie Cotidianul.

România a obținut o finanțare record de peste patru miliarde dolari pentru construcția unui reactor modular mic, a anunțat, sâmbătă, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat astăzi, la Summitul G7, sprijin financiar, public-privat, pentru dezvoltarea reactorului modular mic (SMR) din România, de la Doicești, în valoare de 275 milioane de dolari, din partea SUA, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite, plus emiterea a două scrisori de interes din partea U.S. International Development Finance Corporation (DFC) și U.S Export-Import Bank (EXIM), în valoare totală de 4 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard DFC și 3 miliarde EXIM Bank”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, scrie Cotidianul.

„Noua finanțare vine ca o completare la grantul de 14 milioane de dolari, pe care l-a anunțat președintele american Joe Biden în iunie 2022”, mai arată Cotidianul.

Seară liniștită!

Grevă în învățământ was last modified: mai 22nd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: