Europa, la un pas de recesiune

6 sept. 2022
Vizualizari: 233

Reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER) susțin că noua Ordonanță nr. 119/2022, menită să guverneze piața de energie, a fost făcută în mare grabă, fără o consultare reală a participanților din domeniu”.

„În loc să facă ordine și să soluționeze probleme, noua O.U.G. creează haos și lovește ‒ prin măsurile adoptate ‒ în toți operatorii pieței de energie, periclitând securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor din România. Dorim să fim bine înțeleși: nu suntem împotriva taxării unor venituri extraordinare, înțelegem necesitatea contribuției de solidaritate în cazuri punctuale ale unor câștiguri ieșite din tipar. Ce nu înțelegem este lipsa totală de transparență, modul în care s-a elaborat și aprobat acest act normativ, care guvernează piața de energie. Sunt multe prevederi neclare în actul normativ cu un mare impact negativ asupra activității furnizorilor, traderilor și producătorilor, și care, în final periclitează securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor din România”, a declarat Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, scrie Agerpres.

„În același context, furnizorii de energie din România solicită autorităților să se revină asupra Ordonanței, acolo unde sunt neclarități, iar în cadrul consultărilor cu participanții la piață să se găsească acele soluții care să asigure o bună funcționare a pieței de energie, a operatorilor și sprijinul atât de necesar consumatorilor în această perioadă”, mai notează Agerpres.

„Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune, sondajele publicate luni arătând o agravare a crizei costului vieții și o perspectivă nefavorabilă, care îi va face pe consumatori reticenți la cheltuieli”, transmite Reuters, citată de News.ro.

„Deși a avut loc o oarecare relaxare a presiunilor prețurilor, potrivit sondajelor, acestea au rămas ridicate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este sub presiune, deoarece inflația este de peste patru ori ținta oficială de 2%, atingând luna trecută un record de 9,1%. Banca se confruntă cu perspectiva unei creșteri agresive a ratelor dobânzilor chiar în momentul în care economia intră într-o recesiune”, relatează News.ro.

„Prețurile gazelor de pe continent au crescut luni cu până la 30%, stârnind temeri legate de un deficit și întărind așteptările pentru o recesiune și o iarnă grea, întreprinderile și gospodăriile fiind afectate de prețurile mari ale energiei”, mai arată News.ro.

În timp ce Europa intră în recesiune, România se dovedește a fi în continuare o piață excelentă pentru marile lanțuri de magazine, fiind prezentă și în luna Iulie a.c. în topul european al comerțului cu amănuntul.

„Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,5% în Uniunea Europeană și cu 0,9% în zona euro, în iulie, comparativ cu perioada similară din 2021, iar Slovenia, Malta, Polonia, Ungaria și România sunt statele membre UE cu cel mai semnificativ avans”, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), scrie România liberă.

„În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în iulie, comparativ cu perioada similară din 2021, s-a înregistrat în Slovenia (25%), Malta (9%), Polonia (7,6%), Ungaria (4,3%) și România (3,3%), iar cel mai sever declin a fost în Danemarca (minus 7,7%), Luxemburg (minus 6,3%) și Irlanda (minus 5,6%).(…) În UE, vânzările de combustibili auto au crescut cu 0,3% iulie, comparativ cu luna precedentă, dar au scăzut vânzările de alimente, băuturi și tutun cu 0,1% și cele de produse non-alimentare cu 0,2%”, mai notează România liberă.

Reuters, citând New York Times, scrie azi că serviciile secrete americane ar susține că Moscova cumpără milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord.

Ministerul rus al Apărării este în curs de a achiziționa milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina”, a declarat oficialul american, citat de Reuters, scrie Libertatea.

„Ne așteptăm ca Rusia să încerce să achiziționeze echipamente militare nord-coreene suplimentare în viitor”, a adăugat oficialul American, mai arată Libertatea.

„Luna trecută, un oficial american a declarat pentru Reuters că dronele rusești de fabricație iraniană au suferit «numeroase defecțiuni». Oficialul a declarat că Rusia a planificat cel mai probabil să achiziționeze sute de vehicule aeriene fără pilot (UAV) din seriile Mohajer-6 și Shahed”, mai scrie Libertatea.

Liz Truss este, începând de marți, 6 septembrie a.c., noul premier al Marii Britanii.

„În cursa electorală pentru șefia partidului, desfășurată în această vară, Truss a obținut 81.326 de voturi (57,4%), față de 60.399 (42,6%) ale fostului cancelar Rishi Sunak, o victorie mai strânsă decât se așteptau mulți”, notează Libertatea.

„Liz Truss a preluat marți șefia Guvernului de la Londra și va numi imediat un cabinet format din parlamentari loiali, care va începe o cursă contra cronometru pentru contracararea crizei inflației.
Presa britanică scrie că ea ia în calcul un pachet de 100 de miliarde de lire sterline, ce ar putea include înghețarea facturilor la energie. Surse din cadrul Trezoreriei au declarat că, în cadrul planului, fondurile ar putea fi furnizate de băncile comerciale, susținute de garanții guvernamentale și adăugate la facturile consumatorilor pe termen lung, scrie The Guardian. Potrivit rapoartelor, una dintre măsurile aflate în discuție ar fi înghețarea facturilor tuturor gospodăriilor, posibil până la următoarele alegeri generale planificate în 2024. În cadrul acestui plan, facturile medii anuale ale gospodăriilor ar urma să rămână la nivelul actual de 1.971 de lire sterline (2.290 de euro) pe an, în loc să crească la 3.549 de lire sterline (4.125 de euro) luna viitoare”
, relatează Libertatea.

Seară liniștită!

Europa, la un pas de recesiune was last modified: septembrie 6th, 2022 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: