Faţetele pandemiei

Deschidem săptămâna şi Revista din această seară cu o declaraţie a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, de vineri, în legătură cu necesitatea introducerii certificatului verde.

„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila, la Digi24, scrie Agerpres.

„El (n.n. ministrul Rafila) a spus că «protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare», dar că recomandă «cu tărie în continuare vaccinarea», deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor imunizaţi”, mai notează Agerpres.

În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic.

„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a mai arătat ministrul Rafila, scrie Agerpres.

Duminică, la Amsterdam şi în mai multe oraşe din Olanda, au avut loc proteste împotriva măsurilor dispuse de autorităţi pentru stoparea pandemiei.

„Mii de oameni au manifestat, duminică, la Amsterdam, împotriva măsurilor decise în pandemie şi a programului de vaccinare”, notează The Guardian, citat de News.ro.

„Protestatarii au cântat şi au scandat sloganuri anti-guvern. Ei au defilat apoi şi au blocat traficul. «Să revenim acum la normal!» şi «Destul cu minciunile» sunt doar două din mesajele afişate de manifestanţi. S-au alăturat protestului şi aproximativ 30 de agricultori veniţi cu tractoarele. În ultimele zile rata infectărilor cu COVID-19 a crescut în Olanda, duminică fiind confirmate 36.000 de cazuri noi”, mai arată News.ro.

„Austria va introduce obligativitatea vaccinării anti-COVID-19 pentru toți cei peste 18 ani, de la începutul lui februarie, a declarat cancelarul austriac, Karl Nehammer, duminică. Noua măsură ar urma să aibă o fază de adaptare, care să le permită celor reticenți să se vaccineze până la jumătatea lunii martie”, relatează Digi 24.

„După aceea, vor fi efectuate controale şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancţiuni financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă”, a mai spus cancelarul Karl Nehammer, scrie Digi 24.

„Toată săptămâna au avut loc dezbateri furtunoase în Parlament în jurul acestui proiect, în contextul în care 78,5% din populaţia eligibilă este vaccinată în acest moment cu schema completă”, mai notează Digi 24.

Urmare a acestei noi măsuri a guvernului austriac, 27.000 de cetăţeni au protestat sâmbătă la Viena.

„Mii de persoane au ieşit la proteste, în stradă, sâmbătă la Viena pentru a protesta împotriva planurilor guvernului de introducere a vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru toţi începând de luna viitoare”, relatează Reuters, citată de România liberă.

Aceste proteste de la Viena împotriva vaccinării obligatorii vin să confirme un sondaj făcut de revista Profil.

„Potrivit unui sondaj pentru revista Profil, 51% dintre persoanele intervievate se opun vaccinării obligatorii din luna februarie, dintre care 34% s-au pronunţat împotriva obligativităţii vaccinării în general, iar 17% sunt favorabili amânării de a se lua o astfel de decizie. Sondajul a relevat că 45% dintre austrieci sunt în favoarea vaccinării obligatorii începând din februarie”, scrie România liberă.

În Franţa, Parlamentul a aprobat duminică o lege care va exclude persoanele nevaccinate din toate restaurantele, arenele sportive și alte locuri publice.

„Această măsură revine autorităților guvernamentale de a proteja personalul medical pe fondul unui număr record de infecții cauzate de varianta extrem de contagioasă Omicron, scrie Euronews, citată de România liberă.

„Guvernul lui Macron speră că noua lege va fi suficientă pentru a limita numărul de pacienți din spitalele aflate sub presiune la nivel național, fără a recurge la un nou lockdown. Un nou lockdown ar provoca o nouă lovitură puternică economiei”, mai arată România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La polul opus, Danemarca relaxează restricțiile COVID-19 și a permis redeschiderea anumitor locații.

„Cinematografele, grădinile zoologice, muzeele și teatrele au fost printre locurile care au putut primi din nou vizitatorii. Un număr limitat de spectatori a fost, de asemenea, permis să participe la evenimente sportive în interior și în aer liber. Vizitatorii sunt obligați să poarte măști în majoritatea acestor locuri și să prezinte certificatul verde sau să dovedească că s-au recuperat. De asemenea, pot prezenta și un test negativ COVID-19. Guvernul intenționează să relaxeze și mai mult restricțiile în Danemarca, o țară de 5,8 milioane de locuitori, începând cu 31 ianuarie”, notează România liberă.

Confruntarea în instanţă a campionului mondial Novak Djokovic cu statul australian a luat sfârşit.

„Judecătorii australieni s-au pronunțat duminică în cazul Novak Djokovic: liderul ATP a pierdut apelul făcut după ce ministrul imigrării i-a ridicat, vineri, pentru a doua oară viza. Astăzi, 16 ianuarie, la 13:30, sârbul a părăsit Australia. Premierul australian Scott Morrison a declarat că decizia în cazul Novak Djokovic este justă și a precizat că a fost luată pentru interesul public”, relatează Libertatea.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic a reacţionat dur la decizia justiţiei din Australia.

„Novak a fost torturat și chinuit. A venit în Australia cu o scutire medicală şi apoi l-ai maltratat timp de 11 zile. De ce ai făcut-o? Făcând o vânătoare de vrăjitoare împotriva lui? A fost tratat ca un criminal în serie. Eu cred că Novak nu este umilit. Oamenii care sunt umiliţi sunt cei care au organizat această vânătoare de vrăjitoare”, a declarat Aleksandar Vucic pentru BBC, arată Libertatea.

Vucic i-a acuzat pe avocații guvernului australian că mint în ceea ce privește rata de vaccinare anti-COVID-19 din țara sa.

„Ați văzut în procedurile fără rost din instanță cât de mult au mințit procurorii (referindu-se la avocații guvernului australian). Ei pur și simplu mint. Ei spun că sunt mai puțin de 50% persoane vaccinate în Serbia și oficial numărul este de 58%. Nu uitați că este mai mare decât în multe țări UE. Acela a fost un argument fără rost, însă asta e posibil într-un spectacol orwellian”, a mai spus preşedintele Vucic, scrie Libertatea.

 

Seară frumoasă!