Faţetele pandemiei

17 ian. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 140

Deschidem săptămâna și Revista din această seară cu o declarație a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de vineri, în legătură cu necesitatea introducerii certificatului verde.

„În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, și eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper ca până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila, la Digi24, scrie Agerpres.

„El (n.n. ministrul Rafila) a spus că «protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment față de această variantă, față de variantele anterioare», dar că recomandă «cu tărie în continuare vaccinarea», deoarece proporția de cazuri grave și de decese este mult mai mare la nevaccinați decât în rândul celor imunizați”, mai notează Agerpres.

În opinia ministrului Sănătății, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie și de o decizie asumată politic.

„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilității, cine e de vină de această situație legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a mai arătat ministrul Rafila, scrie Agerpres.

Duminică, la Amsterdam și în mai multe orașe din Olanda, au avut loc proteste împotriva măsurilor dispuse de autorități pentru stoparea pandemiei.

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

„Mii de oameni au manifestat, duminică, la Amsterdam, împotriva măsurilor decise în pandemie și a programului de vaccinare”, notează The Guardian, citat de News.ro.

„Protestatarii au cântat și au scandat sloganuri anti-guvern. Ei au defilat apoi și au blocat traficul. «Să revenim acum la normal!» și «Destul cu minciunile» sunt doar două din mesajele afișate de manifestanți. S-au alăturat protestului și aproximativ 30 de agricultori veniți cu tractoarele. În ultimele zile rata infectărilor cu COVID-19 a crescut în Olanda, duminică fiind confirmate 36.000 de cazuri noi”, mai arată News.ro.

„Austria va introduce obligativitatea vaccinării anti-COVID-19 pentru toți cei peste 18 ani, de la începutul lui februarie, a declarat cancelarul austriac, Karl Nehammer, duminică. Noua măsură ar urma să aibă o fază de adaptare, care să le permită celor reticenți să se vaccineze până la jumătatea lunii martie”, relatează Digi 24.

„După aceea, vor fi efectuate controale și a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancțiuni financiare între 600 și 3.600 de euro, în caz de recidivă”, a mai spus cancelarul Karl Nehammer, scrie Digi 24.

„Toată săptămâna au avut loc dezbateri furtunoase în Parlament în jurul acestui proiect, în contextul în care 78,5% din populația eligibilă este vaccinată în acest moment cu schema completă”, mai notează Digi 24.

Urmare a acestei noi măsuri a guvernului austriac, 27.000 de cetățeni au protestat sâmbătă la Viena.

„Mii de persoane au ieșit la proteste, în stradă, sâmbătă la Viena pentru a protesta împotriva planurilor guvernului de introducere a vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru toți începând de luna viitoare”, relatează Reuters, citată de România liberă.

Aceste proteste de la Viena împotriva vaccinării obligatorii vin să confirme un sondaj făcut de revista Profil.

„Potrivit unui sondaj pentru revista Profil, 51% dintre persoanele intervievate se opun vaccinării obligatorii din luna februarie, dintre care 34% s-au pronunțat împotriva obligativității vaccinării în general, iar 17% sunt favorabili amânării de a se lua o astfel de decizie. Sondajul a relevat că 45% dintre austrieci sunt în favoarea vaccinării obligatorii începând din februarie”, scrie România liberă.

În Franța, Parlamentul a aprobat duminică o lege care va exclude persoanele nevaccinate din toate restaurantele, arenele sportive și alte locuri publice.

„Această măsură revine autorităților guvernamentale de a proteja personalul medical pe fondul unui număr record de infecții cauzate de varianta extrem de contagioasă Omicron, scrie Euronews, citată de România liberă.

„Guvernul lui Macron speră că noua lege va fi suficientă pentru a limita numărul de pacienți din spitalele aflate sub presiune la nivel național, fără a recurge la un nou lockdown. Un nou lockdown ar provoca o nouă lovitură puternică economiei”, mai arată România liberă.

Videoconferința regională de insolvență Buzău

La polul opus, Danemarca relaxează restricțiile COVID-19 și a permis redeschiderea anumitor locații.

„Cinematografele, grădinile zoologice, muzeele și teatrele au fost printre locurile care au putut primi din nou vizitatorii. Un număr limitat de spectatori a fost, de asemenea, permis să participe la evenimente sportive în interior și în aer liber. Vizitatorii sunt obligați să poarte măști în majoritatea acestor locuri și să prezinte certificatul verde sau să dovedească că s-au recuperat. De asemenea, pot prezenta și un test negativ COVID-19. Guvernul intenționează să relaxeze și mai mult restricțiile în Danemarca, o țară de 5,8 milioane de locuitori, începând cu 31 ianuarie”, notează România liberă.

Confruntarea în instanță a campionului mondial Novak Djokovic cu statul australian a luat sfârșit.

„Judecătorii australieni s-au pronunțat duminică în cazul Novak Djokovic: liderul ATP a pierdut apelul făcut după ce ministrul imigrării i-a ridicat, vineri, pentru a doua oară viza. Astăzi, 16 ianuarie, la 13:30, sârbul a părăsit Australia. Premierul australian Scott Morrison a declarat că decizia în cazul Novak Djokovic este justă și a precizat că a fost luată pentru interesul public”, relatează Libertatea.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic a reacționat dur la decizia justiției din Australia.

„Novak a fost torturat și chinuit. A venit în Australia cu o scutire medicală și apoi l-ai maltratat timp de 11 zile. De ce ai făcut-o? Făcând o vânătoare de vrăjitoare împotriva lui? A fost tratat ca un criminal în serie. Eu cred că Novak nu este umilit. Oamenii care sunt umiliți sunt cei care au organizat această vânătoare de vrăjitoare”, a declarat Aleksandar Vucic pentru BBC, arată Libertatea.

Vucic i-a acuzat pe avocații guvernului australian că mint în ceea ce privește rata de vaccinare anti-COVID-19 din țara sa.

„Ați văzut în procedurile fără rost din instanță cât de mult au mințit procurorii (referindu-se la avocații guvernului australian). Ei pur și simplu mint. Ei spun că sunt mai puțin de 50% persoane vaccinate în Serbia și oficial numărul este de 58%. Nu uitați că este mai mare decât în multe țări UE. Acela a fost un argument fără rost, însă asta e posibil într-un spectacol orwellian”, a mai spus președintele Vucic, scrie Libertatea.

 

Seară frumoasă!

Fațetele pandemiei was last modified: ianuarie 17th, 2022 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter