Medicamente pentru bolnavii din spitalele COVID-19

13 oct. 2021
Vizualizari: 298

Italia ajută România în lupta împotriva COVID-19. O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a adus marți, din Milano, Italia, circa 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziție a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2. Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, relatează Digi24.

Proiectul de act normativ privind vaccinarea obligatorie va fi promovat ca inițiativă parlamentară, a anunțat, marți după-amiază, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

„În Ministerul Sănătății s-a pregătit proiectul legislativ care prevede vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale. Având în vedere faptul că, între timp, Guernul a devenit interimar, vom promova proiectul ca inițiativă legislativă. Mâine, mai mulți membri ai Guvernului și parlamentari vor semna această inițiativă legislativă și o vom înainta în procedură de urgență”, a precizat ministrul Cseke Attila, scrie Cotidianul.

„Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale a fost anunțat într-o fomă sau alta de mai mulți oficiali, inclusiv de premierul demis Florin Cîțu”, mai arată Cotidianul.

O inițiativă legislativă a PSD propune plafonarea prețurilor la 135 de lei/MWh pentru gazele naturale și la 460 de lei/MWh pentru energia electrică. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Parlament.

„Aceste plafoane vor fi luate în discuție la comisiile senatoriale în care se va discuta propunerea legislativă inițiată de parlamentarii PSD pentru plafonarea prețurilor la energie. Proiectul de lege va fi analizat la comisiile de energie, buget și la cea economică. În acest context, vicepreședintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a declarat că plafoanele prețurilor la energie propuse de PSD sunt de 135 de lei/MWh la gaze (de trei ori mai mic decât prețul actual) și 460 de lei/MWh la energie electrică (la mai puțin de jumătate cât este în prezent)”, notează Evenimentul Zilei.

România liberă scrie despre cum a judecat CCR blocarea de către Parlament a dezbaterii și votării moțiunii depuse de către USR și AUR.

„CCR a făcut publică, luni, motivarea deciziei din 28 septembrie, prin care a admis sesizarea premierului Florin Cîțu privind existența unui conflict juridic între Parlament și Guvern pe tema moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, însă judecătorii au stabilit atunci că moțiunea poate să fie dezbătută și votată. Ei au precizat că blocarea de către Parlament a dezbaterii și votării moțiunii reprezintă o încălcare a Constituției”, notează România liberă.

„CCR susține că parlamentarii pot depune semnăturile pentru inițierea unei moțiuni de cenzură atât în original, cât și în copie prin telex, fax, fotocopiere, scanare, fotografiere, subliniind că nu este de competența sa să verifice dacă listele de semnături prezintă ștersături sau sublinieri. (…) CCR explică în motivarea deciziei că nici Constituția, nici Regulamentul ședințelor comune al Camerei Deputaților și Senatului nu cuprind prevederi exprese cu privire la modul în care semnăturile olografe ale autorilor moțiunii de cenzură trebuie depuse în original sau copie (telex, fax, fotocopiere, scanare, fotografiere etc)”, mai arată România liberă.

Tensiunile dintre Polonia și Uniunea Europeană cresc, după decizia Tribunalului Constituțional din Polonia, care a constatat incompatibilități în raport cu Tratatele comunitare. După cum știm, Tribunalul Constituțional din Polonia a decis, săptămâna trecută, că unele articole ale Tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituțională poloneză, afectând suveranitatea țării.

„Organismele europene acționează prin depășirea competențelor”, a argumentat Julia Przylebska, președintele Tribunalului Constituțional din Polonia, notează Cotidianul.

„Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanței constituționale de la Varșovia, sunt în contradicție cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul Constituțional (…) a denunțat «ingerințele Curții de Justiție a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez». Decizia evidențiază primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene și este considerată de analiști un adevărat «Polexit legislativ», pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles și Guvernul conservator de la Varșovia, pe tema principiilor statului de drept și funcționării sistemului judiciar polonez”, scrie Cotidianul.

Uniunea Europeană amenință cu o reacție „fermă” la decizia Tribunalului Constituțional din Polonia. UE a suspendat deja, pe fondul disputelor cu Polonia, procedurile de aprobare a Planului de relansare economică și reziliență, astfel că alocarea fondurilor comunitare destinate Varșoviei este blocată.

„Răspunsul va fi ferm. Trebuie să fie clar: dacă ești membru al unui club trebuie să te conformezi regulilor clubului. Iar cea mai importantă regulă a clubului este că legislația europeană are supremație față de cea națională. În caz contrar, acest club nu mai poate funcționa ca o Uniune”, a afirmat Josep Borrell Fontelles, mai arată Cotidianul, citând Reuters.

Seară frumoasă!

Medicamente pentru bolnavii din spitalele COVID-19 was last modified: octombrie 13th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: