Consumul de droguri, pe ordinea de zi a CSAT

4 oct. 2023
Vizualizari: 254

Consumul de droguri ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului CSAT, pe 12 octombrie, la Palatul Cotroceni, a informat, miercuri, Administrația Prezidențială.

„Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a reuniunii sunt incluse subiecte referitoare la consumul de droguri sau alte substanțe stupefiante de către tineri sau elevi – risc major la adresa siguranței individuale și naționale; evoluțiile privind situația de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei – implicații pentru România; planul de înzestrare a Armatei României 2024-2033”, scrie Agerpres.

Invitat marți la dezbaterea „Ora Guvernului”, din plenul Camerei Deputaților, ministerul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit despre acțiunile întreprinse de MAI în domeniul luptei antidrog, precizând că a semnalat problema drogurilor încă de la audierea sa în Parlament pentru funcția de ministru.

„Ca urmare, 297 de acțiuni operative importante pe droguri începând cu data de 4 iulie. Rezultate: mii de percheziții, mandate de reținere, urmate de mandate de arestare și trimiteri în judecată. Ieri – o tonă de plante capturată de poliție. Vi se pare puțin? În 2023 sunt 284.000 de intervenții pe ordine publică, în ansamblu”, a declarat ministrul Predoiu, scrie Agerpres.

„Aceste declarații, spre deosebire de dumneavoastră, nu sunt după «Vama Veche», sunt înainte de «Vama Veche». Din prima zi de la minister am convocat toate structurile de forță ale ministerului și le-am trasat ca sarcină lupta cu drogurile și crima organizată”, a mai arătat ministrul Predoiu, notează Agerpres.

„În 2023, la nivel național – 600 de acțiuni operative pe crimă organizată, 37 de grupuri infracționale destructurate cu 223 de persoane, până am luat eu mandatul. Peste 600 de kilograme de droguri de mare risc capturate, peste 600 de tone de masă verde, plus tona de ieri. Peste 1.700.000 de pastile de precursori – astea sunt capturi care au fost documentate, investigate ani de zile – este rezultatul colegilor mei din MAI”, a arătat Predoiu, menționează Agerpres.

„El (n.n. ministrul Predoiu) a vorbit și despre mandatul său și a menționat că în ultimele 3 luni s-au desfășurat 211 acțiuni operative pe crimă organizată, 2.400 de fapte penale au fost documentate, 210 kilograme de droguri – scoase din piață și 44 de grupuri organizate de crimă – destructurate”, mai scrie Agerpres.

Un sondaj Avangarde, făcut la comanda PSD, plasează social democrații pe primul loc în cursa pentru europarlamentare.

„La întrebarea «Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European dvs. cu cine ați vota», dintre cei 71% care au indicat spre un partid politic, 31% ar vota PSD. Pe locul al doilea ar fi PNL, cu 21%, urmat de AUR, cu 19%. De asemenea USR ar fi votat de 13% , UDMR 5%, iar partidul condus de Diana Șoșoacă ar înregistra tot un procent de 5%, ceea ce înseamnă că ar depăși pragul electoral și ar intra în Parlamentul European. PMP este cotat la 3%, în timp ce Pro România și Forța Dreptei sunt cotate la 1%”, scrie Cotidianul.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 20-28 septembrie, telefonic, pe un eșantion de 994 de respondenți.

Situația tensionată de la Kosovo obligă NATO să întărească securitatea în zonă.

„România va disloca în perioada imediat următoare o subunitate de nivel companie, parte a rezervei strategice la dispoziția SACEUR, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo”, a anunțat MApN, marți, 3 octombrie, scrie Libertatea.

„România și-a asumat, ca aliat NATO și stat membru UE, angajamentul de a contribui militar la menținerea păcii în regiunea Balcanilor de Vest. Acum, România are dislocați în teatrele de operații din Balcanii de Vest aproape 330 de militari, dintre care aproximativ 250 în Bosnia și Herțegovina și aproximativ 80 de militari în Kosovo, în operația NATO – KFOR”, mai arată Libertatea.

Deputatul Ben-Oni Ardelean a demisionat din PNL.

„Vă prezint și o informare din partea domnului deputat Ben-Oni Ardelean care ne aduce la cunoștință că își încetează activitatea în cadrul grupului parlamentar al PNL și va activa ca deputat neafiliat”, a precizat președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, scrie Agerpres.

„Deputatul Ben Oni Ardelean a lansat, vineri, alături de alți inițiatori, platforma politică «Mișcarea Speranței»”, mai scrie Agerpres.

„Ministerul de Externe din Rusia l-a chemat marți pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova pentru a protesta față de «persecuția» presei ruse în această țară, după expulzarea în septembrie a directorului local al agenției de presă Sputnik”, scrie AFP, notează România liberă, citând Agerpres.

„Rusia a decis în represalii să interzică intrarea pe teritoriul său a unui «număr de persoane direct implicate în restrângerea libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor ruși în Republica Moldova, precum și în alimentarea sentimentelor anti-ruse», potrivit ministerului”, scrie România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

 

Consumul de droguri, pe ordinea de zi a CSAT was last modified: octombrie 4th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: